Σε προχωρημένες συνομιλίες  βρίσκεται η Intel για μια συμφωνία με την Apollo Global Management στην οποία η δεύτερη θα παράσχει περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τον γίγαντα των τσιπ να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο στην Ιρλανδία.

Οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε αποκλειστικές συνομιλίες για μια συμφωνία που θα μπορούσε να επιτευχθεί τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, εφόσον τα σχέδια δεν εκτροχιαστούν, αναφέρει η WSJ.

Ημιαγωγοί: Ο παγκόσμιος πόλεμος των 81 δισ. δολ. για τα τσιπς – Τα ανοικτά μέτωπα

Ορισμένες εταιρείες εναλλακτικών επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της KKR και του επενδυτή υποδομών Stonepeak, είχαν επίσης θέσει υποψηφιότητα, πριν εμφανιστεί η Apollo και μάλιστα , η High Grade Capital Solution της Apollo, η οποία συνήθως παρέχει χρηματοδότηση σε μεγάλες εταιρείες επενδυτικής βαθμίδας, ηγείται της συμφωνίας για τον διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων.

Πρόσθετες λεπτομέρειες για την πιθανή συμφωνία δεν κατέστη δυνατόν να γίνουν γνωστές.

Αύξηση της ζήτησης

Υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Πατ Γκέλσινγκερ, η Intel κατασκευάζει ή επεκτείνει εργοστάσια στην Αριζόνα, το Οχάιο, την Ιρλανδία και σε διάφορες άλλες τοποθεσίες, με στόχο να επωφεληθεί από την αυξανόμενη ζήτηση για τσιπ.

Τα νέα εργοστάσια προορίζονται επίσης να υποστηρίξουν την τριετή επιχείρηση της Intel για την κατασκευή τσιπ με σύμβαση, η οποία στοχεύει να ανταγωνιστεί τους ηγέτες του κλάδου Taiwan Semiconductor Manufacturing και Samsung Electronics.

Υψηλό κόστος

Για την Intel, η εξεύρεση εταίρων που θα βοηθήσουν στη χρηματοδότηση των νέων έργων είναι ζωτικής σημασίας λόγω του υψηλού κόστους τους: Ένα εργοστάσιο τσιπ τελευταίας τεχνολογίας μπορεί να έχει τιμή 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ικανότητα της Intel να πληρώσει για αυτές τις εγκαταστάσεις μέσω των ταμειακών ροών της έχει παρεμποδιστεί από την επιβράδυνση της βασικής της δραστηριότητας, δηλαδή της προμήθειας τσιπ για προσωπικούς υπολογιστές και διακομιστές.

Οι μετοχές της εταιρείας έχουν υποχωρήσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες και η Intel έχει καθυστερήσει το αρχικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου της στο Οχάιο.

Η Intel πριν από περίπου δύο χρόνια συμφώνησε σε μια παρόμοια συμφωνία ύψους 30 δισ. δολαρίων με την Brookfield Asset Management.

Εκείνη η συμφωνία προέβλεπε ότι η Intel θα χρηματοδοτούσε το 51% του κόστους κατασκευής νέων εγκαταστάσεων παραγωγής τσιπ στο Τσάντλερ της Αριζόνα και θα είχε πλειοψηφικό μερίδιο στο «όχημα» που θα είχε στην ιδιοκτησία του τα νέα εργοστάσια.

Εκτός από τα κεφάλαια των επενδυτών, η Intel πλησιάζει σε κρατικές επιχορηγήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα έργα της στις ΗΠΑ μέσω του νόμου Chips Act, που ψηφίστηκε το 2022.

Αναζήτηση κεφαλαίων

Η Intel είναι μία από τις πολλές πολυεθνικές εταιρείες που αναζήτησαν χρηματοδότηση από διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση των έργων τους. Σε μία από τις πιο πρόσφατες συμφωνίες, η T-Mobile δημιούργησε κοινοπραξία με την ευρωπαϊκή EQT για την επέκταση του ευρυζωνικού δικτύου οπτικών ινών της.

Η Intel δραστηριοποιείται στην Ιρλανδία εδώ και δεκαετίες. Οι υφιστάμενες δραστηριότητες περιλαμβάνουν μια εγκατάσταση κατασκευής ημιαγωγών-γυαλιών στην κομητεία Kildare, δυτικά του Δουβλίνου, και μια πανεπιστημιούπολη έρευνας και ανάπτυξης στη δυτική Ιρλανδία.

Με έδρα τη Νέα Υόρκη, η Apollo εποπτεύει περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 671 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μετά την περσινή επιβράδυνση των συναλλαγών, οι διαχειριστές εναλλακτικών επενδύσεων ήταν πρόθυμοι να βάλουν χρήματα σε εργασία, και τα έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένων των κοινοπραξιών με εταιρείες, ήταν ψηλά στη λίστα. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν συναφθεί πολλές τέτοιες συμφωνίες.

Η Goldman Sachs συμβουλεύει την Intel για τη συναλλαγή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία