Οι Βρυξέλλες πρόκειται να εκδώσουν νέες αντιμονοπωλιακές κατηγορίες κατά της Microsoft λόγω ανησυχιών ότι η αμερικανική εταιρεία υπονομεύει τον ανταγωνισμό, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ συνεχίζουν να στοχεύουν στην κυριαρχία των μεγάλων τεχνολογικών ομίλων στην αγορά.

Σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που έχουν γνώση των κινήσεων, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί επίσημο κατηγορητήριο κατά της εισηγμένης τεχνολογικής εταιρείας με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο, λόγω ανησυχιών ότι περιορίζει τον ανταγωνισμό.

«Καμπάνα» 242 εκατ. δολαρίων στη Microsoft για παραβίαση αδειών ευρεσιτεχνίας

Σημειώνεται ότι η Microsoft τον περασμένο μήνα είχε προτείνει ορισμένα μέτρα, παραχωρήσεις ουσιαστικά, καθώς προσπαθούσε να αποφύγει τη ρυθμιστική παρέμβαση συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης ενός σχεδίου για την αποσύνδεση του Teams από άλλο λογισμικό, όπως το Office, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ωστόσο, οι πηγές του δημοσιεύματος δήλωσαν ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ εξακολουθούν να ανησυχούν ότι η εταιρεία δεν έκανε αρκετά βήματα ώστε να καταστεί δυνατή η «δικαιοσύνη στην αγορά».

Οι ανταγωνιστές ανησυχούν ότι η Microsoft θα κάνει το Teams να λειτουργεί πιο συμβατά με το δικό της λογισμικό έναντι άλλων εφαρμογών. Υποστηρίζουν επίσης ότι η Microsoft έχει καθορίσει την τιμολόγηση των δικών της προϊόντων με τρόπο που δίνει ελάχιστα κίνητρα στους χρήστες να επιλέξουν άλλες επιλογές τηλεδιάσκεψης. Μια άλλη ανησυχία είναι η έλλειψη φορητότητας δεδομένων, η οποία καθιστά δύσκολη τη μετάβαση των υφιστάμενων χρηστών του Teams σε εναλλακτικές λύσεις.

Παλιά ιστορία

Η κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί ουσιαστικά κλιμάκωση μιας υπόθεσης που χρονολογείται από το 2020, όταν η Slack, εταιρεία που σήμερα ανήκει στην Salesforce, υπέβαλε επίσημη καταγγελία για το Teams της Microsoft. Επιπλέον, βάζει…ταφόπλακα στη δεκαετή ανακωχή μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ και της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας, μετά από μια σειρά ερευνών ανταγωνισμού που έληξε το 2013.

Τότε, η ΕΕ είχε επιβάλει πρόστιμο ύψους 561 εκατ. ευρώ στη Microsoft για μη συμμόρφωση με απόφαση σχετικά με τη σύνδεση του προγράμματος περιήγησης Internet Explorer με το λειτουργικό σύστημα Windows.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η χρονική στιγμή για την απαγγελία επίσημων κατηγοριών θα μπορούσε να έρθει τις επόμενες εβδομάδες. Στελέχη της Επιτροπής και στελέχη αναταγωνιστικών εταιρειών της Microsoft  συναντώνται αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν την υπόθεση, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Λύση την τελευταία στιγμή (;)

Παρόλα αυτά, υπήρξαν προειδοποιήσεις προς τη Microsoft ότι θα μπορούσε ακόμη να προσφέρει παραχωρήσεις της τελευταίας στιγμής που θα καθυστερούσαν ή και θα αναιρούσαν ενδεχομένως την απαγγελία κατηγοριών. Σε περίπτωση που η Microsoft κριθεί ότι παραβίασε τη νομοθεσία της ΕΕ περί ανταγωνισμού κινδυνεύει με επιβολή προστίμου ύψους έως και 10% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών της

Η αμερικανική εταιρεία δεν σχολίασε το δημοσίευμα, ωστόσο παρέπεμψε σε προηγούμενη δήλωσή της στην οποία ανέφερε ότι «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Επιτροπή, θα ακούσει τις ανησυχίες της αγοράς και θα παραμείνει ανοιχτή στη διερεύνηση ρεαλιστικών λύσεων που θα ωφελήσουν τόσο τους πελάτες όσο και τους προγραμματιστές στην Ευρώπη». Κανένα σχόλιο δεν υπήρξε ούτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ελέγχων συνέχεια

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Microsoft βρίσκεται και για άλλες υποθέσεις στο επίκεντρο ρυθμιστικών ελέγχων, κυρίως για την συμμαχία της με την OpenAI και την επένδυση σε αυτή του ποσού των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επιπλέον, η εταιρεία, όπως και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί, έχει χαρακτηριστεί από την Επιτροπή ως «φύλακας», σύμφωνα με το νέο νόμο για τις ψηφιακές αγορές, πράγμα που σημαίνει ότι έχει ειδικές ευθύνες όταν συναλλάσσεται στην Ευρώπη.

Τέλος, η Microsoft αντιμετωπίζει καταγγελίες από ευρωπαϊκούς παρόχους υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, οι οποίοι ανησυχούν ότι η Microsoft κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στον τομέα για να εξαναγκάσει τους χρήστες να αγοράζουν τα προϊόντα της και να καταπνίξει τον ανταγωνισμό από μικρότερες νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία