Με τους Αμερικάνους στην «πρώτη» θέση η διεθνής επιβατική κίνηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) πετά σε νέα ύψη το 2024 όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις εντυπωσιακές επιδόσεις του πρώτου τετράμηνου του τρέχοντος έτους.
ΔΑΑ: Αύξηση 16,3% στην επιβατική κίνηση τον Απρίλιο
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάζεται ο ΔΑΑ στο top 10 των ξένων αφίξεων την πρωτιά έχουν οι προερχόμενοι από τις ΗΠΑ και ακολουθούν οι Βρετανοί με τους Γερμανούς να συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα. Στην συνέχεια έρχονται οι Κύπριοι, Ιταλοί, Γάλλοι, Ολλανδοί, Ισραηλινοί Πολωνοί, με τους Τούρκους να συμπληρώνουν την δεκάδα.
Η συνολική επιβατική κίνηση
Η συνολική επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, έφθασε τους 7,7 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 16,5%.
Ωστόσο η σημαντική αυτή άνοδο της κίνησης οφείλεται πρωτίστως στις διεθνείς αφίξεις και αναχωρήσεις. Στο πρώτο τετράμηνο του 2024 η επιβατική κίνηση εξωτερικού έφτασε τους 5.441.365 επιβάτες έναντι 4.527.209 το τετράμηνο του 2023 σημειώνοντας μια αύξηση της τάξης του 20,2%. Αντιθέτως πιο περιορισμένη ήταν η αύξηση της επιβατικής κίνησης εσωτερικού με 2.261.466 επιβάτες έναντι 2.086.867 το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (+8,4%)
Ο Απρίλιος
Μόνο τον Απρίλιο η επιβατική κίνηση εξωτερικού έφτασε στο ΔΑΑ τους 1.797.993 επιβάτες έναντι 1.476.997 τον ίδιο μήνα του 2023, (+21,7%) ενώ η συνολική επιβατική κίνηση ανήλθε σε 2,49 εκατ., αυξημένη κατά 16,3% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Απριλίου 2023, με την εγχώρια επιβατική κίνηση να αυξάνεται κατά 4,1%.
Το ίδιο διάστημα ο αριθμός των πτήσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ανήλθε σε 67.447, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 13,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και οι διεθνείς πτήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 5,9% και 19,3% σε σχέση με το 2023.
Οι πτήσεις εξωτερικού έσπασαν το φράγμα των 40.000 και ανήλθαν στις 40.460 έναντι 33.912 το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (+19,3%) και 33.691 το 2019, σημειώνοντας μήνα με τον μήνα βελτίωση στο ποσοστό ανόδου του αριθμού των πτήσεων
Αύξηση του διεθνούς δικτύου
Ο ΔΑΑ για το 2024 αναμένεται να μεγεθύνει περαιτέρω το διεθνές δίκτυο με την προσθήκη πέντε νέων προορισμών, επτά νέων αεροπορικών εταιρειών και 18 νέων γραμμών.
Οι πέντε νέοι προορισμοί-συνδέσεις είναι η Σανγκάη στην Κίνα, με την αεροπορική εταιρεία Juneyao Airlines, που ξεκίνησε στις 2 Απριλίου, η Βρέστη (Γαλλία>) με την Volotea (20-Απριλίου) η Ανγκόνα (Ιταλία) και πάλι με την Volotea (01 Ιουνίου) το Σεράγεβο (Βοσνία Ερζεγοβίνη) με την Aegean (01 Ιουνίου) και η Σάρτζα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με την Air Arabia από 28 Ιουνίου.
Επίσης νέες πτήσεις πραγματοποιεί η Aegean για Παλέρμο και Βίλνιους, η easyJet για Μάλαγα, Μπορντώ, Λυών, Νίκαια, Πάλμα ντε Μαγιόρκα κ.λ.π. η LOT για Βαρσοβία, η Norse για New York JF, κα.
Η πολύ καλή πορεία του πρώτου τετράμηνου «υποχρεώνει» την διοίκηση του ΔΑΑ να αναθεωρήσει προς τα επάνω τις εκτιμήσεις της για την πορεία της κίνησης και συνεπώς και των οικονομικών μεγεθών του 2024. Από την γενική συνέλευση των μετόχων τον Απρίλιο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Παράσχης τόνισε ότι η αεροπορική κίνηση θα κινηθεί πέριξ των 30 εκατ. επιβατών, από 28,17 εκατ. το 2023.
Υπενθυμίζεται ότι στο ενημερωτικό δελτίο ο ΔΑΑ εκτιμούσε την επιβατική κίνηση για το 2024 στα 28,3 εκατ. επιβάτες.
Latest News
Θεοδωρικάκος για ακύρωση Turkaegean: Η κυβέρνηση διαχρονικά προασπίζει το εθνικό συμφέρον
«Θεωρώ ότι η απόφαση είναι ισχυρή και ό,τι έχουμε να κάνουμε σε νομικό επίπεδο, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος
Οικογένεια Χατζηλαζάρου: Μετά το «Τιτάνια» στήνουν νέα πεντάστερη μονάδα στη Ρόδο
Η οικογένεια Χατζηλαζάρου προχωρά σε νέα επένδυση 60 εκατ. ευρώ στο νησί της Ρόδου – Τα οικονομικά μεγέθη και η απόκτηση του «Τιτάνια» στην Αθήνα
«Ριζικό λίφτινγκ» στις μαρίνες με επενδύσεις 180 εκατ. - Στα σκαριά πάνω από 40 project
Αναβαθμίζονται οι μαρίνες της χώρας και μαζί το τουριστικό προϊόν - Ποια projects εγκρίθηκαν, ποια απορρίφθηκαν
Πώς θα κινηθεί ο ελληνικός τουρισμός το 2025 - Τι αποκαλύπτουν τέσσερις μελέτες
Τουρισμός: Η Ελλάδα συνεχίζει να ανταγωνίζεται χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Τουρκία και η Κροατία
Γιατί οι τουρίστες συρρέουν στο… τοξικότερο νησί στον κόσμο
Πρόκειται για ένα ηφαιστειογενές νησί περίπου 177 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τόκιο
Προσθέτει «αστέρια» στις μονάδες του στην Ελλάδα ο Όμιλος Λούη
Τι σχεδιάζει ο όμιλος Λούη για τις τουριστικές επενδύσεις του στην Ελλάδα - Τι έδειξε το Ταμείο για την περσινή χρονιά
Η ΕΕ ακυρώνει το εμπορικό σήμα «Turkaegean» - Όλη η απόφαση στον ΟΤ
Το 2021 ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Τουρκίας κατέθεσε προς κατοχύρωση στο EUIPO το εμπορικό σήμα «Turkaegean»
Οι ξενοδόχοι στην αντεπίθεση: Προσφεύγουν κατά απόφασης δήμου για νέο τέλος
Το «τέλος βιώσιμης ανάπτυξης» που επιβάλει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποτελεί πρωτοφανή απόφαση, λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού
Nέα ρεκόρ στον τουρισμό καταγράφει η Ελλάδα - Τι αναφέρει η Handelsblatt
Η αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα, η κίνηση στα αεροδρόμια από την οποία επωφελείται και η γερμανική Fraport
Ορεινοί προορισμοί: Ξενοδοχεία vs Airbnb – Ποιοι κέρδισαν στις γιορτές
Άσπρη μέρα είδαν οι ορεινοί προορισμοί στις εορτές Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων – Πώς τα Airbnb έκλεψαν… κίνηση από τα ξενοδοχεία