Μείωση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό χονδρικής που δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν, ενώ ο ΟΠΕΚ διατήρησε την πρόβλεψή του για τη ζήτηση για το έτος.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν κατά 55 σεντς στα 82,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ West Texas Intermediate (WTI) μειώθηκαν κατά 67 σεντς στα 78,45 δολάρια το βαρέλι.

Χαλκός: Σε υψηλά δύο ετών – Τι τροφοδοτεί το ράλι

Ο πληθωρισμός και η νομισματική πολιτική

Οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο, εν μέσω ισχυρών κερδών στο κόστος των υπηρεσιών και των αγαθών, υποδεικνύοντας ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε υψηλός στις αρχές του δεύτερου τριμήνου.

Το κόστος δανεισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένει σε υψηλό επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο καθώς η κεντρική τράπεζα επιχειρεί να καταπολεμήσει τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις. Ωστόσο, τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, που αναμένονται την Τετάρτη, θα έχουν εντονότερο αντίτυπο στο χρονοδιάγραμμα της πολυαναμενόμενης μείωσης των επιτοκίων, η οποία θα μπορούσε να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου.

Οι εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ

Εν τω μεταξύ,  ο ΟΠΕΚ διατήρησε την πρόβλεψή του για σχετικά ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024, ενώ εκτιμά ότι υπάρχει πιθανότητα η παγκόσμια οικονομία να τα πάει καλύτερα από το αναμενόμενο φέτος.

Η μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024 και κατά 1,85 εκατομμύρια bpd το 2025.

Οι πυρκαγιές στον Καναδά

Τα βλέμματα είναι επίσης στραμμένα στις πυρκαγιές στον απομακρυσμένο δυτικό Καναδά που θα μπορούσαν να διαταράξουν τον εφοδιασμό πετρελαίου της χώρας.

Οι πυροσβέστες τη Δευτέρα έκαναν αγώνα για να περιορίσουν την φωτιά στη Βρετανική Κολομβία και δύο στην Αλμπέρτα, κοντά στην καρδιά της βιομηχανίας πετρελαιοειδών της χώρας.

«Η εξάπλωση των πυρκαγιών στην πετρελαϊκή άμμο της Αλμπέρτα επιβάλλει αρνητικούς κινδύνους για τις  προοπτικές παραγωγής στον Καναδά, καθώς μαζικές πυρκαγιές στην ίδια περιοχή πριν από οκτώ χρόνια προκάλεσαν προσωρινή διακοπή της παραγωγής πετρελαίου, που ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο bpd», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs σε σημείωμα.

Αν και δεν έχουν αναφερθεί διακοπές στη λειτουργία, ο Alex Hodes, αναλυτής στην ενεργειακή χρηματιστηριακή StoneX, εκιτμά ότι η παραγωγική ικανότητα του Καναδά των 3,3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) είναι «πολύ πιθανό να επηρεαστεί».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities