Το εντυπωσιακό ράλι της GameStop τη Δευτέρα προκάλεσε ζημίες που πλησίασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια για τους short sellers, σύμφωνα με στοιχεία της S3 Partners. Με το κατάστημα λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών, να εκτινάσσεται στα ύψη κατά 74%, τα short-seller hedge funds υπέστησαν ζημία 838 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Αναμένετε short cover σε αυτή τη μετοχή, καθώς είχε ήδη βαθμολογία συμπίεσης 100/100 πριν από τη σημερινή διαπραγμάτευση», δήλωσε ο Ihor Dusaniwsky, Διευθύνων Σύμβουλος της S3 predictive analytics.

Η ξαφνική άνοδος της μετοχής φαινομενικά πυροδοτήθηκε από τον «Roaring Kitty» (Η γατούλα που βρυχάται), ο οποίος κάποτε ενθάρρυνε έναν στρατό καθημερινών traders να συσσωρευτούν στη μετοχή το 2021, ένα επεισόδιο που έγραψε ιστορία στη Wall Street. Η περσόνα του διαδικτύου, του οποίου το νόμιμο όνομα είναι Keith Gill, δημοσίευσε στο X μια φωτογραφία ενός βιντεοπαίκτη που γέρνει προς τα εμπρός στην καρέκλα του σαν να δείχνει ότι παίρνει το παιχνίδι στα σοβαρά, κάνοντας την πρώτη του ανάρτηση στην πλατφόρμα από το 2021.

Νvidia: 3 δισ. δολάρια λογιστικές απώλειες για τους short sellers

Η ανάρτηση είχε προβληθεί περισσότερες από 14 εκατομμύρια φορές μέχρι το μεσημέρι στη Νέα Υόρκη.

Οι μετοχές του GameStop, οι οποίες είχαν ήδη ανέβει περισσότερο από 60% μεταξύ 1ης Μαΐου και Παρασκευής, εκτινάχθηκαν έως και 119% στις αρχές της διαπραγμάτευσης της Δευτέρας, τερματίζοντας τη συνεδρίαση με άνοδο κατά 74%.

Φρενίτιδα για meme stocks

Η φρενίτιδα των « meme stocks» περιλάμβανε μεμονωμένους επενδυτές που στόχευαν σε short sellers και hedge funds που ήταν απαισιόδοξοι για τις προοπτικές για το GameStop και άλλες εταιρείες, αναγκάζοντάς τους να καλύψουν τις short θέσεις τους και να ανεβάσουν την τιμή των μετοχών-στόχων.

Επί του παρόντος, η short θέση στις μετοχές της GameStop ανέρχεται σε περισσότερο από το 24% όλων των μετοχών της που είναι ελεύθερα διαθέσιμες για διαπραγμάτευση, γνωστή και ως float, σύμφωνα με το FactSet.

Συμπεριλαμβανομένων των ζημιών της Δευτέρας, οι short sellers στο GameStop έχασαν 1,24 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο τον Μάιο, σύμφωνα με το S3.

«Η συμπίεση που σχετίζεται με buy-to-covers θα βοηθήσει στην ώθηση της τιμής της μετοχής της GME σε υψηλότερα επίπεδα – αλλά επίσης να περιμένετε από νέους short sellers να πηδήξουν σε αυτό το εμπόριο καθώς οι τιμές των μετοχών GME γύρω ή πάνω από το επίπεδο των 30 $ θα είναι ελκυστικά σημεία εισόδου για νέες ανοικτές πωλήσεις», ανέφερε ο Dusaniwsky στο CNBC.

Οι ανοικτές πωλήσεις είναι μια στρατηγική κατά την οποία οι επενδυτές δανείζονται μετοχές μιας μετοχής σε μια συγκεκριμένη τιμή με την προσδοκία ότι η αγοραία αξία θα πέσει κάτω από αυτό το επίπεδο όταν έρθει η ώρα να πληρώσουν για τις δανεισμένες μετοχές.

Το GameStop δεν ήταν η μόνη meme stock που ήταν σε άνοδο τη Δευτέρα. Η AMC έκανε άλμα 15%, ενώ το Reddit  διαπραγματεύτηκε 9% υψηλότερα.

«Οι πωλητές Short μπορεί να αντιμετωπίζουν μια ανώμαλη και αιματηρή βόλτα σε αυτές τις μετοχές», είπε ο Dusaniwsky.

Τι είναι οι Meme Stocks

Οι δημοφιλείς μετοχές που υποστηρίζονται και αγοράζονται από ιδιώτες επενδυτές (κυρίως νεαρούς ενήλικες) και οι τιμές των οποίων επηρεάζονται από τα ιντερνετικά σχόλια αυτών στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι μετοχές αυτές είναι υψηλής μεταβλητότητας σε σύντομα χρονικά διαστήματα, σε αποτιμήσεις που δε σχετίζονται τόσο με τα χρηματοοικονομικά των εταιριών αλλά με την προοπτική επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Αυτές οι μετοχές συχνά αποτελούν στόχους κάποιων hedge funds τις οποίες δανείζονται και στη συνέχεια τις πωλούν πιστεύοντας ότι η τιμή τους θα κινηθεί πτωτικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές