Με διακυμάνσεις διαπραγματεύεται το αμερικανικό δεκαετές ομόλογο, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό χονδρικής που αυξήθηκε υψηλότερα από το αναμενόμενο.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε σχεδόν τρεις μονάδες βάσης στο 4,455%, αφού αρχικά εκτινάχθηκε πάνω από το επίπεδο του 4,5% μετά τα νέα στοιχεία. Η απόδοση του διετούς ομολόγου διαμορφώθηκε τελευταία στο 4,825% μετά από διολίσθηση τριών μονάδων βάσης.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μικτά πρόσημα, στο +26% η Delivery Hero

Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (ΔΤΠ)  για την τελική ζήτηση αυξήθηκε 0,5% σε μηνιαία βάση και τροφοδοτήθηκε κυρίως από τον τομέα των υπηρεσιών ενώ αναθεωρήθηκε πτωτικά κατά 0,1% τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας. Σε ετήσια βάση ο ΔΤΠ αυξήθηκε κατά 2,2%. Παρά τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδο, η ακτινογραφία του πληθωρισμού χονδρικής δείχνει ότι στις βασικές κατηγορίες που συνθέτουν τον προτιμώμενο δείκτη πληθωρισμού της κεντρικής τράπεζας, του δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, οι τιμές κινήθηκαν πιο αργά.

Αυτή είναι η πρώτη από τις δύο βασικές εκθέσεις για τον πληθωρισμό που έχουν προγραμματιστεί για την εβδομάδα, με τον πιο στενά παρακολουθούμενο Δείκτη Τιμών καταναλωτή για τον Απρίλιο να αναμένεται την Τετάρτη. Σύμφωνα με έρευνα του Dow Jones, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα παρουσιάσει αύξηση 3,4% στις τιμές σε ετήσια και 0,4% σε μηνιαία βάση.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ είπε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να επιδείξει υπομονή έναντι του πληθωρισμού που έχει παραμείνει σε υψηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα, ενώ χαρακτήρισε μικτή την έκθεση για τον πληθωρισμό χονδρικής, σημειώνοντας ότι οι τιμές για τους προηγούμενους μήνες αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν  δηλώσει επανειλημμένα ότι αναζητούν στοιχεία για στοιχεία σχετικά με την ψύξη των πληθωριστικών πιέσεων πριν αισθανθούν έτοιμοι να μειώσουν τα επιτόκια.

Τα δεδομένα θα μπορούσαν, επομένως, να επηρεάσουν τις προσδοκίες των επενδυτών σχετικά με το πότε μπορεί να μειωθούν τα επιτόκια και πόσες μειώσεις θα μπορούσαν να γίνουν φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές