
Η Anglo American παρουσίασε σχέδια για μια πιθανή διάσπαση του ομίλου μέσω πώλησης των δραστηριοτήτων της που αφορούν τον άνθρακα, το νικέλιο, τα διαμάντια και πλατίνα, καθώς προσπαθεί να αντισταθεί στην προσφορά εξαγοράς από τον όμιλο BHP.
Η ανακοίνωση έρχεται μία ημέρα αφότου η απέρριψε μια αυξημένη προσφορά ύψους 43 δισ. δολαρίων από την BHP, αναφέροντας ότι συνέχιζε να υποτιμά σημαντικά την εταιρεία και ήταν “εξαιρετικά μη ελκυστική” για τους μετόχους της.
Ο χαλκός… λάμπει σαν χρυσός – Τι τροφοδοτεί το ράλι σε επίπεδα άνω των 10.000 δολ.
Ποια περιουσιακά στοιχεία εγκαταλείπει
Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η Anglo ανέφερε ότι πρόκειται να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία της για την παραγωγή άνθρακα από χάλυβα, να διαχωρίσει τη μονάδα πλατίνας στη Νότια Αφρική, να διερευνήσει επιλογές για τα ορυχεία νικελίου της και να πουλήσει την επιχείρηση εξόρυξης διαμαντιών. Ο όμιλος αναμένει το νέο χαρτοφυλάκιο θα μειώσει το κόστος κατά 1,7 δισ. δολάρια. H μετοχή της Anglo σημειώνει πτώση 1,7% αυτή την ώρα.
Ο CEO της Anglo American Ντάνκαν Γουάνμπλαντ, δήλωσε ότι αναμένει πως η απόσχιση από τη νοτιοαφρικανική μονάδα πλατίνας Anglo American Platinum, γνωστή ως Amplats, θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025 και ότι οι μέτοχοι της Amplats δεν θα επωμιστούν το κόστος της. Ο Γουάνμπλαντ είπε πως η προσφορά της ανταγωνίστριας BHP για την εξαγορά της εταιρείας τον ανάγκασε να επιταχύνει τα σχέδια για την απόσχιση των περιουσιακών στοιχείων της πλατίνας στη Νότια Αφρική.
Εξαναγκασμός
Ενώ η Anglo εργαζόταν ήδη για τη δική της επανεξέταση των περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων πλατίνας και διαμαντιών, το χρονοδιάγραμμα έπρεπε να επιταχυνθεί μετά την προσέγγιση της BHP, πρόσθεσε. Ως προϋπόθεση για την προσφορά της, η οποία απορρίφθηκε δύο φορές από την Anglo, η BHP είχε ζητήσει από την Anglo να αποχωρήσει από τις μονάδες πλατίνας και σιδηρομεταλλεύματος στη Νότια Αφρική, μειώνοντας δραστικά την παρουσία της στη χώρα.
Οι τελευταίες εξελίξεις για ενοποίηση στον τομέα των ορυχείων οφείλεται στην έντονη όρεξη για χαλκό και άλλα μέταλλα που είναι κεντρικής σημασίας.
Ο υπουργός Ορυχείων της Νότιας Αφρικής Γκουέντε Μαντάσε δήλωσε στο Reuters ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με την προτεινόμενη απόσχιση της Amplats, ακόμη και αν η τελική τύχη της επιχείρησης παραμένει ασαφής.
“Είναι… σημαντικό για την Anglo να αναδιαρθρωθεί ώστε να επιτύχει τη βέλτιστη απόδοση κάθε χαρτοφυλακίου στη σταθερότητά της”, δήλωσε ο. “Και ελπίζω ότι αυτό θα τους βγει σε καλό”. Ο Μαντάσε, ο οποίος είχε αντιταχθεί στην προσφορά της BHP, δήλωσε ότι ελπίζει πως η Anglo θα συνεχίσει να αντιστέκεται στην προσφορά του αντιπάλου της, η οποία αυξήθηκε στα 43 δισ. δολάρια στις 7 Μαΐου.


Latest News

Temu και Shein μειώνουν τις διαφημιστικές δαπάνες σε ΗΠΑ
Η υποχώρηση των Κινέζων λιανοπωλητών απειλεί τα διαφημιστικά έσοδα της Big Tech

Ο μεγαλύτερος φόβος της αγαπημένης μπύρας της Αμερικής δεν είναι οι δασμοί...
Ενώ οι νέοι δασμοί στα εισαγόμενα κουτιά μπύρας θα αυξήσουν το κόστος η κατασκευάστρια της Modelo, προειδοποιεί ότι η καταστολή της μετανάστευσης μειώνει τις πωλήσεις

Τι φοβίζει τον Ντίμον για τις πολιτικές των ΗΠΑ
Ο Τζέιμι Ντίμον φοβάται ότι θα υπάρχει ένα βιβλίο σε 40 χρόνια με θέμα «Πώς χάθηκε η Δύση»
![ΗΠΑ: Εκτιμήσεις για ύφεση στον τουρισμό και απώλειες δισ. δολαρίων [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/11/new-york-1867569_1280-600x326.jpg)
Εκτιμήσεις για απώλειες δισ. δολ. απο την ύφεση του τουρισμού στις ΗΠΑ [γράφημα]
Σύμφωνα με τις προβλέψεις περιπου 20 δισ.δολ. θα χαθούν στις ΗΠΑ απο τις λιανικές πωλήσεις των τουριστών

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Τα ταμεία της Χαμάς έχουν στερέψει - Δεν μπορεί να πληρώσει τους μαχητές της
Οι στοχευμένες δολοφονίες του Ισραήλ, οι περικοπές βοήθειας έχουν στερέψει τις πηγές μετρητών της Χαμάς και την ικανότητα να τα διανέμει στη Γάζα

Σχέδιο ΕΕ για «φρένο» στις εξαγωγές - Το Plan B εάν καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ
Οι περιορισμοί θα χρησιμοποιηθούν ως αποτρεπτικός παράγοντας και μόνο εάν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ καταρρεύσουν

«Θα υπάρξει εμπορική συμφωνία 100%» - Τι υποσχέθηκε ο Τραμπ στη Μελόνι
Ο Τραμπ δεν παρέλειψε για μία ακόμα φορά να εκφράσει τον θαυμασμό του για την Ιταλίδα πρωθυπουργό

Ανησυχεί για τους δασμούς η Heineken - Μικρή πτώση πωλήσεων στο α΄τρίμηνο
«Υπάρχουν ευρύτερες αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων προσαρμογών των δασμών και των πιθανών αυξήσεων». λέει η Heineken

Αντισταθείτε στους δασμούς, λέει ο πρόεδρος της Κίνας περιοδεύοντας σε τρεις χώρες της ΝΑ Ασίας
Μηνύματα κατα των δασμών και του προστατευτισμού απο τον προέδρο της Κίνας, στη διάρκεια της περιοδείας του σε τρεις χώρες της ΝΑ Ασίας