Ο Sung Kook «Bill» Hwang προσπάθησε να ξεγελάσει όλη τη Wall Street, είπε ομοσπονδιακός εισαγγελέας ενώπιον των ενόρκων του Μανχάταν, κατά την έναρξη της δίκης για τις κατηγορίες που προέκυψαν από την κατάρρευση το 2021 του ταμείου 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων Archegos Capital Management.

Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Χουάνγκ είπε ψέματα στις τράπεζες της Wall Street για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων δολαρίων που χρησιμοποίησε για να διογκώσει τις τιμές των μετοχών. Και πρόσθεσαν ότι στο έργο του αυτό συνέβαλε και ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Archegos, Patrick Halligan, ο οποίος επίσης δικάζεται.

Η κατάρρευση της Archegos προκάλεσε ζημίες μετόχων άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες του χαρτοφυλακίου της, βλάπτοντας τους επενδυτές που πούλησαν μετοχές μετά την κατάρρευση του σχεδίου τους, ισχυρίζονται επίσης οι εισαγγελείς.

Ο Χουάνγκ και ο Χάλιγκαν δήλωσαν αθώοι.

Ξεκινά η δίκη του «εγκέφαλου» της Archegos – Το ερώτημα που θα κρίνει το αποτέλεσμα

Θρύλος της Wall Street

Η βοηθός εισαγγελέα των ΗΠΑ, Αλεξάντρα Ρόθμαν, είπε στους ενόρκους ότι ο Χουάνγκ προσπάθησε να γίνει θρύλος της Wall Street αντλώντας την αξία των περιουσιακών στοιχείων του μέσω χειραγωγικών συναλλαγών, μετατρέποντας την Archegos σε εγκληματική επιχείρηση.

«Ο Μπιλ Χουάνγκ ήταν δισεκατομμυριούχος και όμως ρίσκαρε σχεδόν τα πάντα γιατί ήθελε περισσότερα: περισσότερα χρήματα, περισσότερη επιτυχία, περισσότερη δύναμη», είπε.
«Για όσους γνωρίζουν, ήταν ένας μεγάλος επενδυτής. Τα είχε όλα. Αλλά δεν ήταν αρκετό», πρόσθεσε η Ρόθμαν.

Η υπόθεση, την οποία παρακολουθεί στενά η Wall Street, αναμένεται να ρίξει φως στην εσωτερική λειτουργία των συναλλαγών των τραπεζών με κερδοφόρους αλλά ριψοκίνδυνους πελάτες.

Ο δικηγόρος του Hwang, Barry Berke, είπε στους ενόρκους ότι ο πελάτης του πόνταρε τα δικά του μετρητά σε εταιρείες στις οποίες πίστευε βαθιά, διαπραγματευόμενος σαν να ήταν έτοιμος να τα χάσει όλα.

«Ο λόγος που το έκανε ήταν επειδή είχε το θάρρος των πεποιθήσεών του», είπε ο Μπερκ.

Η δικηγόρος του Halligan, Mary Mulligan, είπε ότι ο πελάτης της δεν ήταν ριψοκίνδυνος, αλλά ένας μετριοπαθής που θεωρούσε την οικονομική θέση της εταιρείας ως σταθερή.

Κερδοσκοπικό παιχνίδια

Οι τράπεζες με τις οποίες συναλλάσσονταν η Archegos γνώριζαν τους κινδύνους και συνέχισαν να συναλλάσσονται με την εταιρεία ούτως ή άλλως για να κυνηγήσουν τα κέρδη, είπε από την πλευρά της Mulligan.

Οι καταθέσεις στη δίκη, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και οκτώ εβδομάδες, θα επικεντρωθούν στην κατάρρευση του οικογενειακού επενδυτικού γραφείου του Χουάνγκ, το οποίο οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι προκάλεσε ζημίες μετόχων άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες του χαρτοφυλακίου του.

Η υπόθεση είναι μία από τις πολλές που ασκήθηκαν από τον εισαγγελέα των ΗΠΑ Damian Williams που ισχυρίζονται ότι έγιναν αδικοπραγίες από ισχυρούς επενδυτές εν μέσω των άγριων διακυμάνσεων της αγοράς που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τον Χουάνγκ ότι χρησιμοποίησε χρηματοοικονομικές συμβάσεις γνωστές ως ανταλλαγές συνολικής απόδοσης για να συγκεντρώσει κρυφά μεγάλα μερίδια σε πολλές εταιρείες χωρίς στην πραγματικότητα να κατέχει τις μετοχές τους.

Οι θέσεις του ήταν τόσο μεγάλες που επισκίασαν αυτές των μεγαλύτερων επενδυτών των εταιρειών, ανεβάζοντας τις τιμές των μετοχών, λένε οι εισαγγελείς. Στο αποκορύφωμά της, λένε, η Archegos είχε 36 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και 160 δισεκατομμύρια δολάρια έκθεση σε μετοχές.

Ο Χουάνγκ και ο Χάλιγκαν κατηγορούνται για συνωμοσία εκβιασμού. Ο Χουάνγκ αντιμετωπίζει επιπλέον 10 κατηγορίες απάτης και χειραγώγησης της αγοράς και ο Χάλιγκαν δύο επιπλέον κατηγορίες απάτης. Κάθε μία επισείρει μέγιστη πιθανή ποινή 20 ετών.

Οι δικηγόροι του Χουάνγκ έχουν περιγράψει την υπόθεση ως την «πιο επιθετική υπόθεση χειραγώγησης ανοιχτής αγοράς» που ασκήθηκε από εισαγγελείς. Αρκετοί δικηγόροι είπαν στο Reuters ότι μπορεί να είναι μια δύσκολη υπόθεση για την κυβέρνηση.

Από τη Νότια Κορέα

Γιος πάστορα που μετακόμισε από τη Νότια Κορέα στις ΗΠΑ ως έφηβος και διδάχθηκε μόνος του Αγγλικά, ο Χουάνγκ εργάστηκε για την Tiger Management του Τζούλιαν Ρόμπερτσον. Εν συνεχεία αποχώρησε για να διαχειριστεί το δικό του hedge fund με επίκεντρο την Ασία, το Tiger Asia, το οποίο έκλεισε βιαστικά το 2012 αφού κατηγορήθηκε για συναλλαγές εμπιστευτικών πληροφοριών και ομολόγησε την ενοχή του για κατηγορίες απάτης στις ΗΠΑ.

Αμέσως μετά, ο Χουάνγκ μετονόμασε το fund σε Archegos, από την ελληνική λέξη αρχηγός, με τον ίδιο -ως πιστό νέο Χριστιανό- να έχει αποκαλύψει ότι είναι η λέξη, που χρησιμοποιείται στη Βίβλο για να περιγράψει τον Ιησού ως τον «συγγραφέα» της σωτηρίας.

Έχοντας ξεκινήσει με μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τα δικά του χρήματα, ο  Μπιλ Χουάνγκ, συγκέντρωσε εξαιρετικά ισχυρές θέσεις χρησιμοποιώντας παράγωγα γνωστά ως swaps, στα οποία μια τράπεζα επεκτείνει μια πιστωτική γραμμή στους πελάτες, ώστε να μπορούν να κάνουν κερδοσκοπία για συγκεκριμένες μετοχές. Εάν η τιμή αυτών των μετοχών ανέβει, ο πελάτης αποκομίζει τα οφέλη, αλλά εάν πέσει, η τράπεζα ζητά περισσότερα μετρητά για να καλύψει τη διαφορά, σε αυτό που είναι γνωστό ως «κλήση περιθωρίου».

Μέχρι τις αρχές του 2021, η Archegos διέθετε περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση και συγκεντρώνει μερίδια σε εταιρείες όπως η ViacomCBS και η Tencent — που μερικές φορές ανερχόταν σε περισσότερες από τις μισές ελεύθερα διαθέσιμες μετοχές.

Όταν μια σειρά εξωτερικών γεγονότων οδήγησε ορισμένα από τα στοιχήματα του  Μπιλ Χουάνγκ σε αποτυχία, ο χρηματοδότης ξεκαθάρισε κάποιες επενδύσεις για να καλύψει το έλλειμμα και οι τράπεζες άρχισαν σύντομα να πωλούν τις θέσεις τους για να περιορίσουν τις ζημίες τους, προκαλώντας χάος στην αγορά.

Η κατάρρευση της Archegos συγκλόνισε τις αγορές. «Περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε φαινομενική αξία αγοράς για σχεδόν δώδεκα δημόσιες εταιρείες εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγες μέρες», ισχυρίζεται το κατηγορητήριο του 2022 κατά του Hwang και ορισμένων από τους συναδέλφους του.

Ο επενδυτής κατηγορείται ότι αγόρασε μετοχές σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές για να ανεβάσει τις τιμές, πριν τελικά σκάσει η φούσκα. Δύο από τους πρώην συναδέλφους του Χουάνγκ, παραδέχθηκαν την ενοχή τους ενώ ένας άλλος θα δικαστεί μαζί του.

Ζημιές δισεκατομμυρίων

Οι συνέπειες οδήγησαν επίσης σε ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Credit Suisse και τη Nomura, οι οποίες είχαν δανείσει τα χρήματα με τα οποία ο Χουάνγκ έκανε τα στοιχήματά του.

Άλλες τράπεζες που συναλλάσσονταν με την Archegos, συμπεριλαμβανομένων της Morgan Stanley και της UBS, δέχθηκαν σημαντικά χτυπήματα.

Από την αρχή, οι εισαγγελείς ήταν ασαφείς ως προς τις εξηγήσεις τους για τα κίνητρα του  Χουάνγκ.

Μια εναλλακτική θεωρία διατυπώθηκε από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του Archegos, Brendan Sullivan, ο οποίος ισχυρίστηκε σε ξεχωριστή πολιτική αγωγή το 2022 ότι ο επενδυτικός όμιλος μεταβίβασε μετοχές αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στο Ίδρυμα Grace and Mercy Hwang που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως χρηματοοικονομικός  λοβός διαφυγής». Ο Σάλιβαν αναμένεται να καταθέσει στη δίκη.

Η κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι θα προσφέρει επίσης αποδεικτικά στοιχεία στη δίκη για το πώς ο Hwang αναζήτησε «κερδοφόρες ράμπες» για τις συναλλαγές του στο Archegos και ότι θα «συμπληρώσει μέρος του πλαισίου» ενώ θα υποβάλει την υπόθεσή του ενώπιον ενόρκων.

Οι δικηγόροι του Hwang ισχυρίστηκαν ότι ο πελάτης τους «διαπραγματευόταν με ένα πολύ περιορισμένο χαρτοφυλάκιο ονομάτων που μελέτησε καλά» και «πίστευε όπως κάθε άλλος επενδυτής στον κόσμο ότι η καλύτερη στιγμή για αγορά ήταν…. όταν η τιμή είναι χαμηλή».

Ακόμα κι αν αυτό το επιχείρημα αποδειχτεί μη πειστικό για ένα ένορκο της Νέας Υόρκης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια μακρά διαμάχη στα δευτεροβάθμια δικαστήρια σχετικά με τον νόμο που χρησιμοποίησαν οι εισαγγελείς για να ασκήσουν την υπόθεση.

Οι εισαγγελείς παραδέχονται ότι οι ατομικές συναλλαγές του Hwang δεν ήταν απαραίτητα παράνομες. Δεν υπήρχε νομική απαίτηση εκείνη την εποχή για να αποκαλύψει τις μεγάλες θέσεις που συγκεντρώθηκαν μέσω ανταλλαγών, επειδή οι υποκείμενες μετοχές ανήκαν τεχνικά στις τράπεζες.

Η κυβέρνηση υποστήριξε σταθερά ότι «η χειραγώγηση της αγοράς μπορεί να επιτευχθεί με κατά τα άλλα νόμιμα μέσα» και ότι ο τρόπος με τον οποίο ο Χουάνγκ σχεδίαζε τις συναλλαγές του ήταν «σκόπιμα παραπλανητικός» και επομένως εγκληματική πρόθεση.

Η «καινοφανής θεωρία»

Ο Hellerstein έχει απαγορεύσει στην ομάδα υπεράσπισης του Hwang να υποστηρίζει ενώπιον ενόρκων ότι η υπόθεση βασίζεται σε μια «καινοφανή θεωρία» χειραγώγησης της αγοράς. Ωστόσο, οι εισαγγελείς και οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έχουν μικτό ιστορικό για υποθέσεις που βασίζονται στη λεγόμενη χειραγώγηση της ανοιχτής αγοράς, στις οποίες η κατά τα άλλα νόμιμη εμπορική δραστηριότητα καθίσταται παράνομη λόγω της πρόθεσής της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή