Δεν θα συμμετέχει σε συμβατικές εκδόσεις ομολόγων στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ανακοίνωσε η BNP Paribas SA, καθώς η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεγαλώνει τη λίστα των περιορισμών που επιβάλλει στους πελάτες της στον τομέα των ορυκτών καυσίμων.
Η BNP απάντησε σε γραπτές ερωτήσεις της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Friends of the Earth-France, που εδρεύει στο Παρίσι, οι οποίες υποβλήθηκαν πριν από την ετήσια γενική συνέλευσή της, όπως αναφέρει το Bloomberg. Η τράπεζα έχει στο παρελθόν επιβάλει απαγόρευση της χρηματοδότησης της ανάπτυξης νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και δήλωσε ότι θα καταργήσει σταδιακά τη χρηματοδότηση εταιρειών που ειδικεύονται στην έρευνα και παραγωγή πετρελαίου.
BNP Paribas: Πάνω από τις εκτιμήσεις τα κέρδη τριμήνου
«Όσον αφορά τα ομόλογα», η BNP δήλωσε ότι απέχει από τη «συμμετοχή σε συμβατικές εκδόσεις ομολόγων στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», σύμφωνα με την έγγραφη απάντησή της και αυτό ισχύει από τα μέσα Φεβρουαρίου του περασμένου έτους.
Ο μεγαλύτερος ανάδοχος πράσινων ομολόγων
Η BNP έχει περιορίσει σταδιακά την πρόσβαση των πελατών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χρηματοδότηση, καθώς η τράπεζα αντιμετωπίζει ολοένα και αυστηρότερους κανονισμούς ESG, καθώς και μια αγωγή που ασκήθηκε από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για το κλίμα πέρυσι. Ταυτόχρονα, η BNP συνέχισε να εντείνει την παρουσία της στην πράσινη χρηματοδότηση και είναι πλέον ο μεγαλύτερος ανάδοχος πράσινων ομολόγων παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Επιπλέον η BNP απάντησε ότι «μειώνει σταδιακά το μερίδιο των γενικών πιστώσεων που χορηγούνται σε μεγάλες ολοκληρωμένες ενεργειακές εταιρείες, που αποδίδονται στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων».
Η μη κερδοσκοπική Reclaim Finance, με έδρα το Παρίσι, δήλωσε ότι χαιρετίζει την κίνηση αυτή. «Ο μετασχηματισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη» στην BNP «την κάνει να ξεχωρίζει από άλλες διεθνείς τράπεζες», τόνισε η Lucie Pinson, διευθύντρια της Reclaim Finance, σε σχόλιο που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Παρόλα αυτά, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός σημειώνει ότι η τράπεζα «έχει αφήσει την πόρτα ανοιχτή σε άλλους τύπους χρηματοδότησης, όπως τα δάνεια, τα οποία θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην επέκταση των ορυκτών καυσίμων» που σημαίνει ότι «έχει ακόμα δρόμο να διανύσει μέχρι να εφαρμόσει πλήρως τις δεσμεύσεις της για το κλίμα».
Latest News
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης
Συνεχίζεται η ενεργειακή αναβάθμιση του στόλου του ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ
Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ φέρνει τα πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα μεταφοράς τσιμέντου