Δεκαετές συμβόλαιο με το Ιράν υπέγραψε τη Δευτέρα η Ινδία για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του ιρανικού λιμανιού του Τσανταχάρ (Chabahar),  στην είσοδο του Περσικού Κόλπου.

Οπως ανακοινώθηκε η κυβέρνηση της Ινδίας, υπό την ηγεσία του Narendra Modi, ενισχύει τις σχέσεις με ένα στρατηγικό έθνος της Μέσης Ανατολής και αναπτύσσει το λιμάνι στο Τσανταχάρ στη νοτιοανατολική ακτή του Ιράν κατά μήκος του Κόλπου του Ομάν ως τρόπο μεταφοράς αγαθών στο Ιράν, το Αφγανιστάν και τις χώρες της κεντρικής Ασίας.

Ιράν: Σε υψηλό 6ετίας οι εξαγωγές πετρελαίου – Πώς παρακάμπτει τις κυρώσεις της Δύσης

Με τον τρόπο αυτο η Ινδία  παρακάμπτει το λιμάνι του Καράτσι και του Gwadar του Πακιστάν, χώρα με την οποία η Ινδία βρίσκεται σε τεταμένες σχέσεις.
Ωστόσο, οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν επιβράδυναν την ανάπτυξη του λιμανιού.

«Η σημασία του λιμανιού Chabahar ξεπερνά το ρόλο του ως απλού αγωγού μεταξύ Ινδίας και Ιράν· χρησιμεύει ως ζωτικής σημασίας εμπορική αρτηρία που συνδέει την Ινδία με το Αφγανιστάν και τις χώρες της Κεντρικής Ασίας», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας της Ινδίας Sarbananda Sonowal στην Τεχεράνη, μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

«Αυτή η σύνδεση έχει ξεκλειδώσει νέους δρόμους για το εμπόριο και έχει ενισχύσει την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας σε όλη την περιοχή».

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Βεντάντ Πατέλ, ερωτηθείς για τη συμφωνία, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν εξακολουθούν να ισχύουν και προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να τις επιβάλλει.

«Οποιαδήποτε οντότητα, όποιος σκέφτεται να συνάψει επιχειρηματικές συμφωνίες με το Ιράν – πρέπει να γνωρίζει τους πιθανούς κινδύνους στους οποίους ανοίγονται και τον πιθανό κίνδυνο κυρώσεων», είπε ο Patel στους δημοσιογράφους.

Συνολική συμφωνία 370 εκατ. δολαρίων

Η μακροπρόθεσμη συμφωνία υπεγράφη μεταξύ της Indian Ports Global Limited (IPGL) και του Port & Maritime Organization of Iran, δήλωσαν οι αρχές και στις δύο χώρες.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η IPGL θα επενδύσει περίπου 120 εκατομμύρια δολάρια ενώ θα υπάρχουν επιπλέον 250 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση, ανεβάζοντας την αξία της σύμβασης στα 370 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Οδών και Αστικής Ανάπτυξης Mehrdad Bazrpash.

Η IPGL ανέλαβε για πρώτη φορά τις λειτουργίες του λιμανιού στα τέλη του 2018 και έκτοτε διαχειρίζεται κίνηση εμπορευματοκιβωτίων άνω των 90.000 TEU και χύδην και γενικό φορτίο άνω των 8,4 εκατομμυρίων τόνων, δήλωσε Ινδός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Συνολικά 2,5 εκατομμύρια τόνοι σιταριού και 2.000 τόνοι όσπρια έχουν αποσταλεί από την Ινδία στο Αφγανιστάν μέσω του λιμανιού Chabahar, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

«Θα ανοίξει ο δρόμος για μεγαλύτερες επενδύσεις στο λιμάνι», δήλωσε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ σε δημοσιογράφους στη Βομβάη τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή