Αυστηρούς δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, οι οποίοι φτάνουν μέχρι και το 100% στα ηλεκτρικά οχήματα, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν παρουσίασε σήμερα μια δέσμη απότομων δασμολογικών αυξήσεων σε ένα μεγάλο αριθμό κινεζικών εισαγωγών, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρικών οχημάτων, τσιπ υπολογιστών και ιατρικών προϊόντων, διακινδυνεύοντας μια προεκλογική αντιπαράθεση με το Πεκίνο σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ψηφοφόρους που δίνουν χαμηλούς βαθμούς στην οικονομική του πολιτική έως τώρα.

Γιατί οι αμερικανικές και ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες χάνουν έδαφος στην Κίνα

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα διατηρήσει τους δασμούς που έθεσε σε ισχύ ο Ρεπουμπλικανός προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ θα αυξήσει άλλους, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του, επικαλούμενος “απαράδεκτους κινδύνους” για την “οικονομική ασφάλεια” των ΗΠΑ που δημιουργούνται από τις «αθέμιτες» κινεζικές πρακτικές που κατακλύζουν τις παγκόσμιες αγορές με φθηνά προϊόντα.

Σε ποια προϊόντα θα επιβληθούν δασμοί

Τα νέα μέτρα επηρεάζουν κινεζικά εισαγόμενα αγαθά αξίας 18 δισ. δολαρίων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται χάλυβας και αλουμίνιο, ημιαγωγοί, μπαταρίες, κρίσιμα ορυκτά, ηλιακές κυψέλες και γερανοί, ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Ο Μπάιντεν θα αυξήσει φέτος τους δασμούς βάσει του άρθρου 301 του νόμου περί εμπορίου του 1974 από 25% έως 100% στα ηλεκτρικά ρεύματα, από 7,5% έως 25% στις μπαταρίες ιόντων λιθίου και άλλα εξαρτήματα μπαταριών και από 25% έως 50% στα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ηλιακών συλλεκτών. Οι δασμοί για “ορισμένα” κρίσιμα ορυκτά θα αυξηθούν από 0% σε 25%.

Οι δασμοί για τους γερανούς πλοίων προς ξηρά θα αυξηθούν στο 25% (από 0%), οι δασμοί για τις σύριγγες και τις βελόνες θα αυξηθούν στο 50% (από 0%) τώρα και ορισμένοι εξοπλισμοί ατομικής προστασίας που χρησιμοποιούνται σε ιατρικές εγκαταστάσεις θα αυξηθούν στο 25% από 0% τώρα. Οι ελλείψεις σε τέτοιο εξοπλισμό που κατασκευάζονται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα εμπόδισαν την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Δασμών συνέχεια

Θα ακολουθήσουν περισσότεροι δασμοί το 2025 και το 2026 για τους ημιαγωγούς, των οποίων ο δασμολογικός συντελεστής θα διπλασιαστεί στο 50%, καθώς και για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου που δε χρησιμοποιούνται σε ηλεκτροκίνητα οχήματα, τον γραφίτη και τους μόνιμους μαγνήτες, καθώς και τα ιατρικά και χειρουργικά γάντια από καουτσούκ.

Ένα βήμα που είχε προαναγγείλει ο Μπάιντεν για την αύξηση των δασμών σε ορισμένα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου θα τεθεί σε ισχύ φέτος, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Ορισμένοι βουλευτές έχουν ζητήσει μαζικές αυξήσεις στους δασμούς των κινεζικών οχημάτων. Υπάρχουν σχετικά λίγα κινεζικής κατασκευής ελαφρά οχήματα που εισάγονται τώρα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Γερουσίας για τραπεζικά θέματα Σέροντ Μπράουν αξιώνει από την κυβέρνηση Μπάιντεν να απαγορεύσει εντελώς τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, λόγω ανησυχιών ότι εγκυμονούν κινδύνους για τα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή