Υψηλότερα του αναμενόμενου κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, αναδεικνύοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις σε βασικούς τομείς της οικονομίας παραμένουν επίμονες.

Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (ΔΤΠ)  για την τελική ζήτηση αυξήθηκε 0,5% σε μηνιαία βάση και τροφοδοτήθηκε κυρίως από τον τομέα των υπηρεσιών ενώ αναθεωρήθηκε πτωτικά κατά 0,1% τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας. Σε ετήσια βάση ο ΔΤΠ αυξήθηκε κατά 2,2%.

ΗΠΑ: Απρόσμενη άνοδος του πληθωρισμού χονδρικής

Παρά τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδο, η ακτινογραφία του πληθωρισμού χονδρικής δείχνει ότι στις βασικές κατηγορίες που συνθέτουν τον προτιμώμενο δείκτη πληθωρισμού της κεντρικής τράπεζας, του δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, οι τιμές κινήθηκαν πιο αργά.

Ο δομικός πληθωρισμός χονδρικής, που εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας  αυξήθηκε κατά 0,5% σε μηνιαία και κατά 2,4% σε ετήσια βάση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε χρηματιστηριακούς δείκτες και τα ομόλογα παρουσίασαν διακυμάνσεις καθώς οι επενδυτές ανέλυσαν τα επιμέρους στοιχεία του δείκτη. Αύριο αναμένονται τα στοιχεία για την πορεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) . Οι οικονομολόγοι γενικά αναμένουν ότι ο  δομικός ΔΤΚ  επέστρεψε σε πιο μέτριο ρυθμό ανόδου μετά από τρεις υψηλότερες από τις αναμενόμενες μετρήσεις το 2024.

Οι αξιωματούχοι της Fed διατηρούν από τον Ιούλιο το επιτόκιο αναφοράς στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών και τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό μέχρι στιγμής φέτος ώθησαν τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων στο δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Το κόστος των υπηρεσιών

Η έκθεση για τον ΔΤΠ  έδειξε ότι το συνολικό κόστος υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 0,6%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο και αντιπροσωπεύει σχεδόν τα τρία τέταρτα της συνολικής αύξησης του δείκτη. Οι τιμές των αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,4% λόγω του υψηλότερου κόστους καυσίμων.

Οι λιανικές τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν τον Απρίλιο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, αν και έχουν μειωθεί μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, και η πρόσφατη συγκράτηση των τιμών του αργού πετρελαίου δείχνει περαιτέρω πτώση στο μέλλον.

Αφαιρώντας τις υπηρεσίες τροφίμων, ενέργειας και εμπορίου, που είναι ένα ακόμη λιγότερο ασταθές μέτρο μέτρησης του πληθωρισμού χονδρικής, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Απρίλιο μετά από άνοδο 0,2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή