Κινέζος αξιωματούχος επέκρινε την Τρίτη τους ισχυρισμούς που σχεδόν σε καθημερινή βάση διατυπώνουν οι ΗΠΑ περί «πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας» της Κίνας, κάνοντας λόγο για πράξεις «εκφοβισμού».

Οι ΗΠΑ δικαιολογούν τις δικές τους επιδοτήσεις ως «κρίσιμες επενδύσεις στη βιομηχανία», ενώ παρόμοιες ενέργειες από άλλες χώρες χαρακτηρίζονται ως «αθέμιτος ανταγωνισμός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης εκπροσώπων του Τύπου.

Γιατί οι αμερικανικές και ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες χάνουν έδαφος στην Κίνα

Επεσήμανε την υποκρισία στη ρητορική των ΗΠΑ, όπου οι αμερικανικές εξαγωγές θεωρούνται προϊόντα «ελεύθερου εμπορίου» όταν διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα, ενώ οι εξαγωγές άλλων χωρών απορρίπτονται ως «πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα».

Εν τέλει, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το πρόσχημα της «πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας» για να καταστείλουν προηγμένες βιομηχανίες σε άλλες χώρες, επιστρατεύοντας τον προστατευτισμό υπό το πρόσχημα του «αθέμιτου ανταγωνισμού», καταπατώντας έτσι τις οικονομικές αρχές της αγοράς και τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου σε μια κατάφωρη επίδειξη μπούλινγκ, είπε χαρακτηριστικά ο Γουάνγκ.

«Υγιής ανταγωνισμός»

Σύμφωνα με τον Γουάνγκ, η ταχεία ανάπτυξη της Κίνας σε νέες ενεργειακές βιομηχανίες όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, οι μπαταρίες λιθίου και τα φωτοβολταϊκά προϊόντα, έχει τις ρίζες της στη συνεχή τεχνολογική καινοτομία, ένα ισχυρό σύστημα εφοδιαστικής αλυσίδας και τον υγιή ανταγωνισμό της αγοράς.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η ηγετική θέση της Κίνας σε αυτούς τους τομείς είναι αποτέλεσμα των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και της δυναμικής της αγοράς, παρά κάποιων επιδοτήσεων. Αντίθετα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τεράστιες βιομηχανικές επιδοτήσεις μέσω πράξεων όπως ο νόμος Chips και ο νόμος περί καινοτομίας και ανταγωνισμού, οι οποίοι, όπως υποστήριξε, παρεμβαίνουν άμεσα στην κατανομή πόρων της αγοράς ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων υπέρ των αμερικανικών εταιρειών.

Η ταχεία ανάπτυξη της νέας ενεργειακής βιομηχανίας της Κίνας ευθυγραμμίζεται με την παγκόσμια ανάγκη για οικονομικό πράσινο μετασχηματισμό, προς όφελος της Κίνας, των Ηνωμένων Πολιτειών και του κόσμου γενικότερα, πρόσθεσε ο Γουάνγκ, εκφράζοντας τέλος την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τα υποκριτικά διπλά μέτρα και τις τάσεις προστατευτισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή