Κινέζος αξιωματούχος επέκρινε την Τρίτη τους ισχυρισμούς που σχεδόν σε καθημερινή βάση διατυπώνουν οι ΗΠΑ περί «πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας» της Κίνας, κάνοντας λόγο για πράξεις «εκφοβισμού».
Οι ΗΠΑ δικαιολογούν τις δικές τους επιδοτήσεις ως «κρίσιμες επενδύσεις στη βιομηχανία», ενώ παρόμοιες ενέργειες από άλλες χώρες χαρακτηρίζονται ως «αθέμιτος ανταγωνισμός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης εκπροσώπων του Τύπου.
Γιατί οι αμερικανικές και ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες χάνουν έδαφος στην Κίνα
Επεσήμανε την υποκρισία στη ρητορική των ΗΠΑ, όπου οι αμερικανικές εξαγωγές θεωρούνται προϊόντα «ελεύθερου εμπορίου» όταν διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα, ενώ οι εξαγωγές άλλων χωρών απορρίπτονται ως «πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα».
Εν τέλει, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το πρόσχημα της «πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας» για να καταστείλουν προηγμένες βιομηχανίες σε άλλες χώρες, επιστρατεύοντας τον προστατευτισμό υπό το πρόσχημα του «αθέμιτου ανταγωνισμού», καταπατώντας έτσι τις οικονομικές αρχές της αγοράς και τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου σε μια κατάφωρη επίδειξη μπούλινγκ, είπε χαρακτηριστικά ο Γουάνγκ.
«Υγιής ανταγωνισμός»
Σύμφωνα με τον Γουάνγκ, η ταχεία ανάπτυξη της Κίνας σε νέες ενεργειακές βιομηχανίες όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, οι μπαταρίες λιθίου και τα φωτοβολταϊκά προϊόντα, έχει τις ρίζες της στη συνεχή τεχνολογική καινοτομία, ένα ισχυρό σύστημα εφοδιαστικής αλυσίδας και τον υγιή ανταγωνισμό της αγοράς.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η ηγετική θέση της Κίνας σε αυτούς τους τομείς είναι αποτέλεσμα των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και της δυναμικής της αγοράς, παρά κάποιων επιδοτήσεων. Αντίθετα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τεράστιες βιομηχανικές επιδοτήσεις μέσω πράξεων όπως ο νόμος Chips και ο νόμος περί καινοτομίας και ανταγωνισμού, οι οποίοι, όπως υποστήριξε, παρεμβαίνουν άμεσα στην κατανομή πόρων της αγοράς ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων υπέρ των αμερικανικών εταιρειών.
Η ταχεία ανάπτυξη της νέας ενεργειακής βιομηχανίας της Κίνας ευθυγραμμίζεται με την παγκόσμια ανάγκη για οικονομικό πράσινο μετασχηματισμό, προς όφελος της Κίνας, των Ηνωμένων Πολιτειών και του κόσμου γενικότερα, πρόσθεσε ο Γουάνγκ, εκφράζοντας τέλος την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τα υποκριτικά διπλά μέτρα και τις τάσεις προστατευτισμού.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...