Για το οικονομικό του πρόγραμμα και τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και το όραμά του για την Ευρώπη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας έναντι των ΗΠΑ ανέλυσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Choose France στις Βερσαλλίες, ο Μακρόν μιλά στον αρχισυντάκτη του Bloomberg John Micklethwait για το τολμηρό του σχέδιο να μεταμορφώσει την Ευρώπη. Και εκδίδει μια αυστηρή προειδοποίηση για το τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης αποτύχει να συμβαδίσει – όχι μόνο για την ήπειρο, αλλά και για την παγκόσμια ασφάλεια.
Sunlight: Καλεσμένος στο επιχειρηματικό summit του Μακρόν ο CEO Λάμπρος Μπίσαλας
Αξιοσημείωτη είναι θέση του για ενίσχυση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, με τον Γάλλο πρόεδρο να βλέπει θετικά το ενδεχόμενο για mega-deals μεταξύ των τραπεζικών κολοσσών του μπλοκ. O Μακρόν αναφέρθηκε ειδικά στην BN Paribas, η οποία σύμφωνα με το Bloomberg είναι η πιο επιτυχημένη τράπεζα της ευρωζώνης, αξίας 80 δισ.: «ωστόσο η JPMorgan αξίζει 550 δισ. Είναι, είναι εννιά φορές μεγαλύτερη. Η Bank of America, τέσσερις φορές μεγαλύτερη» τονίζει το δημοσίευμα.
«Αυτό είναι πολύ αλήθεια. Έχουμε αρκετά θέματα» παραδέχεται ο Μακρόν, τονίζοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια ενοποίηση, μια πραγματική εγχώρια αγορά, κάτι που δεν συμβαίνει: «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε 27 κανονισμούς. Ξέρετε, λοιπόν, η άποψή μας είναι ότι τώρα θέλουμε να έχουμε ένα ενιαίο σύστημα εξυγίανσης, μια ενιαία, , εποπτεία και μια πολύ πιο ολοκληρωμένη ένωση κεφαλαιαγοράς».
Ερωτηθείς πώς θα του φαινόταν αν ερχόταν η ισπανική Santander να αγοράσει τη Societe General, ο Μακρόν δεν φάνηκε να ενοχλείται: «Είναι μέρος της αγοράς», τόνισε υπογραμμίζοντας ότι θα μπορούσαν να γίνουν διασυνοριακές συγχωνεύσεις και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Τόνισε επίσης, ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες, ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα δανεισμού και η αυξημένη άνεση σχετικά με την ανάληψη χρηματοοικονομικών κινδύνων, είναι το κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη στη Γαλλία και σε όλη την Ευρώπη, εάν θέλουν να αρχίσουν να ανταγωνίζονται χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.
Προσέλκυση επενδύσεων
Με αφορμή τα σημαντικά επενδυτικά deals ύψους 15 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η Γαλλία, ο John Micklethwait τον ρώτησε πώς παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μπορεί να πείθει τους επενδυτές να την επιλέγουν:
«Πραγματοποιήσαμε πολλές μεταρρυθμίσεις από την αρχή, μειώσεις φόρων το 2017, ενιαία φορολογία στα κέρδη κεφαλαίου, μειώσαμε από 33, 3% σε 25% τους εταιρικούς φόρους. Κάναμε πολλές μεταρρυθμίσεις στο εργατικό δίκαιο [….] Είναι μια συνεχής δουλειά, αλλά βλέπω από πού ερχόμαστε και πού θέλουμε να πάμε. Η Γαλλία υστερούσε σαφώς στην Ευρώπη, λόγω υπερβολικής γραφειοκρατίας, ισχυρού συστήματος, πολλών πλεονεκτημάτων, αλλά έλλειψης ανταγωνιστικότητας».
Υπογράμμισε επίσης ότι με βάση τις δημόσιες εκθέσεις και τα στοιχεία, απαιτούνται 1 τρισεκατομμύριο περισσότερο από πλευράς προϋπολογισμών, δαπανών, και παράλληλα, πρέπει να κάνουμε πραγματικότητα την ένωση κεφαλαιαγοράς, κάτι που δεν συμβαίνει ακόμη.
Όροι ανταγωνισμού
Ο κ. Μακρόν επεσήμανε επίσης ότι παράλληλα με την ένωση κεφαλαιαγοράς και την απλούστευση, έχοντας μια φυσική ενιαία αγορά, χρειαζόμαστε ξεκάθαρα τους ίδιους όρους ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο ο βασικός μοχλός αυτής της διαφοράς είναι το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία καινοτόμισε και επένδυσε πολύ περισσότερα σε ίδια κεφάλαια και καινοτομία από ό,τι η ευρωπαϊκή οικονομία: «Και χρειαζόμαστε αυτό το νέο επιχειρηματικό μοντέλο για τους Ευρωπαίους. Περισσότερη καινοτομία, περισσότερες επενδύσεις, ενιαία αγορά και ένωση κεφαλαιαγοράς».
Για τον Μπερνάρ Αρνό
Ο Micklethwait αναφέρθηκε και στον Μπερνάρ Αρνό, ο οποίος επί Μακρόν τα πήγε καλύτερα με την περιουσία του να έχει αυξηθεί κατά 170 δισεκατομμύρια ευρώ: «Και τώρα είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ίσως ο πρώτος Γάλλος που έχει αυτή την τιμή μετά τον Ναπολέοντα»
«Αναρωτιέμαι αν αυτό είναι το είδος της Γαλλίας που έχετε μιλήσει για τη δημιουργία. Μιλάτε πάντα για τεχνολογία, αλλά οι άνθρωποι που τα έχουν πάει πολύ καλά είναι αυτές οι παλιού τύπου επιχειρήσεις», σχολίασε ο δημοσιογράφος του Bloomberg.
«Έχεις δίκιο. Δεν νομίζω ότι είναι παλιό στυλ επιχείρησης, αλλά είναι μια επιχείρηση όπου έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, πολυτέλεια, μόδα και ούτω καθεξής, επειδή η Γαλλία είναι ένα από τα σπουδαία μέρη. Και ο Μπερνάρ Αρνό εδραίωσε αυτή την αγορά πολύ νωρίς. Ήταν ένας από τους πρωτοπόρους σε αυτόν τον κλάδο. Και νομίζω ότι είναι πολύ καλό. Και αυτή είναι μια ευκαιρία για εμάς γιατί πρώτα, μιλάμε για πολλές θέσεις εργασίας που βρίσκονται στη Γαλλία. Επειδή πολλές από αυτές τις θέσεις εργασίας είναι αδύνατο να μεταφερθούν αλλού».
Τα γαλλικά deals και το ευχαριστώ Μακρόν
Σχέδια για ξένες επενδύσεις συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ «υποδέχθηκε» ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φιλοξενώντας στη γαλλική πρωτεύουσα διευθύνοντες συμβούλους και στελέχη μεγάλων εταιρειών.
Η πληθωρική συγκομιδή των δεσμεύσεων, σε τομείς που κυμαίνονται από την τεχνητή νοημοσύνη έως τα φαρμακευτικά προϊόντα και την ενέργεια, ηταν ιδιαίτερα θετική για τον Εμ. Μακρόν, στην καθιερωμένη ετήσια σύνοδο κορυφής «Επιλέξτε τη Γαλλία» που πραγματοποιήθηκε στο παλάτι των Βερσαλλιών.
Το φετινό ποσό των ξένων επενδύσεων είναι υψηλότερο από τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ που ανακοινώθηκαν το 2023.
Η γαλλική προεδρία δήλωσε ότι οι επενδύσεις περιλαμβάνουν 56 διαφορετικά επιχειρηματικά σχέδια και θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία 10.000 θέσεων εργασίας.
Η Microsoft δήλωσε ότι θα επενδύσει 4 δισ. ευρώ στη Γαλλία στις υποδομές cloud και AI, επεκτείνοντας τα κέντρα της στο Παρίσι και τη Μασσαλία και προσθέτοντας ένα νέο κέντρο δεδομένων στην ανατολική πόλη Μυλούζ (Mulhouse).
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Γαλλία δήλωσε ότι η Amazon θα ανακοίνωνε μια επένδυση ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην εκδήλωση, για να ενισχύσει τα logistics της, καθώς και την υποδομή cloud της Amazon Web Services (AWS).
Η Γαλλία τοποθετείται ως ευρωπαϊκός κόμβος τεχνητής νοημοσύνης και οι επενδύσεις θα βοηθήσουν στη δημιουργία της υποδομής δεδομένων που είναι κρίσιμη για την υποστήριξη ταχέως αναπτυσσόμενων, εγχώριων νεοφυών επιχειρήσεων όπως η Mistral AI.
Ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, δήλωσε ότι η επένδυση αντανακλά τη δέσμευση της Γαλλίας για ένα ενεργειακό πρόγραμμα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τις επιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις του Μακρόν.
«Μερικές φορές όταν ανοίγουμε την τηλεόραση έχουμε την εντύπωση ότι τίποτα δεν πάει καλά στη Γαλλία. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι αλήθεια”, δήλωσε ο Μακρόν μαζί με τον Σμιθ σε μια εκδήλωση για την παρουσίαση της επένδυσης της Microsoft.
«Υπάρχουν πολλά που λειτουργούν και δεν δίνουμε αρκετή προσοχή στα σημαντικά πλεονεκτήματά μας».
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε αργότερα μια ανάρτηση στο X , πρώην twitter, με την οποία ευχαριστεί τις εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα του :
Merci ! pic.twitter.com/1XpDAaOQ3a
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) May 13, 2024
Η κυβέρνηση Μακρόν έχει δεχθεί τα πυρα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα μετα την ανακοίνωση ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του τρέχοντος έτους θα είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Η «αδυναμία» αυτή ακολουθει την κυβέρνηση και μάλιστα καθοδον προς τις ευρωεκλογές στις οποίες η ακροδεξιά δείχνει να προηγειται στις δημοσκοπήσεις.
Latest News
Γιατί επιβραδύνονται σε όλον τον κόσμο οι πωλήσεις ειδών πολυτελείας εκτός από το Τόκιο
Το μερίδιο της Ιαπωνίας στις αγορές πολυτελείας αυξήθηκε - Οι πωλήσεις στην Ιαπωνία αντιπροσώπευαν το 9% του συνόλου της LVMH, από 7% ένα χρόνο νωρίτερα.
Εσπρέσο... τέλος στα McDonald's
Άλλο ένα κακό συναπάντημα βάζει νάρκη στις πωλήσεις της McDonald's
«Μειώστε τα ενοίκια» - Νέα διαδήλωση των κατοίκων της Βαρκελώνης
Οι διαδηλωτές στη Βαρκελώνη ζητούν προσιτά ενοίκια για όλους - Σε πολλές πόλεις στην Ισπανία η εκτόξευση του τουρισμού και το Airbnb αφήνουν χωρίς σπίτια τους κατοίκους
Economist: Πόσο κινεζική είναι η Shein
Η Shein, προσπαθεί να επαναπροσδιοριστεί ως μία παγκόσμια εταιρεία και όχι ως αμιγώς κινεζική, σημειώνει ο Economist
Ποιος είναι ο εκκεντρικός κροίσος που αγόρασε μια μπανάνα για 6,2 εκατ.
Ο Τζάστιν Σαν είναι Κινέζος επιχειρηματίας και λάτρης των κρυπτονομισμάτων, γνωστός για την ίδρυση της πλατφόρμας blockchain TRON
Πόσο θα μπορούσαν να μειώσουν το ΑΕΠ τα ζευγάρια που δεν κάνουν παιδιά
Περισσότεροι millenials επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά αλλά αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία
Η Μεγάλη Παραίτηση επανέρχεται; - Γιατί αυξάνεται ξανά η δυσαρέσκεια των εργαζομένων
Η αγορά εργασίας θα μπορούσε να περιμένει ένα νέο κύμα παραιτήσεων, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Glassdoor.
Νέα δολιοφθορά στη Βαλτική θάλασσα - Οι καταστροφές στα υποβρύχια καλώδια [διάγραμμα]
Μετά την καταστροφή του αγωγού Nordstream μια ακόμα δολιοφθορά, σε υποδομές στη Βαλτική θάλασσα, προβληματίζει
Αντληση αερίου με δέσμευση άνθρακα από την BP - Επένδυση μαμούθ στην Ινδονησία
Η παραγωγή φυσικού αερίου της BP από το κοίτασμα Ubadari στην Ινδονησία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2028
Πόσο θα κοστίσει στη Goldman Sachs η πτώση της Northvolt [πίνακας]
Η Goldman Sachs, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στη σουηδική εταιρεία κατασκευής μπαταριών, η οποία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης