Τρία χρόνια μετά το διαζύγιό της, η Μελίντα Φρεντς Γκέιτς, διακόπτει τους δεσμούς της με το Bill & Melinda Gates Foundation, τη φιλανθρωπική οργάνωση 59,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ίδρυσε μαζί με τον πρώην σύζυγό της πριν από 24 χρόνια.

Σε μια επιστολή που δημοσιεύτηκε στο X, η Μελίντα είπε ότι αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση της συμπροέδρου «μετά από προσεκτική σκέψη και προβληματισμό». Η τελευταία της μέρα θα είναι στις 7 Ιουνίου, περίπου τρία χρόνια αφότου εκείνη και ο Μπιλ Γκέιτς ανακοίνωσαν το διαζύγιό τους .

Η Φρεντς Γκέιτς σημείωσε επίσης ότι, σύμφωνα με τους όρους του διαζυγίου, θα λάμβανε επιπλέον 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τον πρώην σύζυγό της για να στηρίξει το δικό της φιλανθρωπικό έργο. Τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στα δεινά των γυναικών και των οικογενειών.

«Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για τις γυναίκες και τα κορίτσια στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο – και όσοι αγωνίζονται για την προστασία και την προώθηση της ισότητας χρειάζονται επειγόντως υποστήριξη», έγραψε, προσθέτοντας ότι θα μοιραστεί πρόσθετες λεπτομέρειες για τα σχέδιά της στο εγγύς μέλλον.

Στη δήλωσή του, ο Γκέιτς ευχαρίστησε την πρώην σύζυγό του και είπε ότι παραμένει «πλήρως αφοσιωμένος στο έργο του ιδρύματος». Ο οργανισμός θα μετονομαστεί σε The Gates Foundation.

Μπιλ Γκέιτς: Από τα «κηρύγματα» για το περιβάλλον, τον πολυτελή βίο μέχρι την αγκαλιά της χήρας του CEO της Oracle

Τα πρώτα ραντεβού

Η Μελίντα εντάχθηκε στη Microsoft το 1986, αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Duke με πτυχίο πληροφορικής και μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων. Άρχισε να βγαίνει με τον συνιδρυτή μιας τότε ταχέως αναπτυσσόμενης start-up περίπου έξι μήνες αργότερα.

Ξεκίνησαν το φιλανθρωπικό τους ίδρυμα το 2000, τη χρονιά που ο Γκέιτς αποσύρθηκε από τη Microsoft, με αποστολή να βελτιώσει την ανθρωπότητα μειώνοντας την παιδική θνησιμότητα και εξαλείφοντας ασθένειες συμπεριλαμβανομένης της πολιομυελίτιδας. Στόχος τους ήταν να συνδυάσουν τον τεράστιο πλούτο τους με την τεχνογνωσία και τον επείγοντα χαρακτήρα του τεχνολογικού κόσμου.

Το Ίδρυμα Γκέιτς έδωσε πέρυσι περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες επιχορηγήσεις, καθιστώντας το το μεγαλύτερο φιλανθρωπικό ίδρυμα των ΗΠΑ κατά πολλές τάξεις μεγέθους. Ήταν παράλληλα, ένας σημαντικός υποστηρικτής των εμβολίων της Covid.

Δεδομένης της κλίμακας των δραστηριοτήτων του, η ανακοίνωση διαζυγίου του ζευγαριού πριν από τρία χρόνια προκάλεσε σοκ όχι μόνο στο ίδρυμα αλλά και στον ευρύτερο κόσμο της δημόσιας υγείας και της φιλανθρωπίας. Ο χωρισμός τους ακολούθησε αποκαλύψεις σχετικά με τις επαφές του Γκέιτς με τον Τζέφρι Έπσταϊν, τον χρηματοδότη που αυτοκτόνησε το 2019 ενώ περίμενε τη δίκη με την κατηγορία ότι διακινούσε ανήλικα κορίτσια για σεξ — μια σχέση που ο Γκέιτς είπε ότι μετάνιωσε .

Οι συνιδρυτές υποσχέθηκαν τότε να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί, αλλά συμφώνησαν ότι, εάν δεν μπορούσαν, τότε η Φρεντς Γκέιτς θα λάβει ένα ποσό για να υποστηρίξει τις δικές της φιλανθρωπικές προσπάθειες. Κινήθηκαν επίσης για να ενισχύσουν τη διακυβέρνηση του Ιδρύματος Gates δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο διοικητικό συμβούλιο με εξωτερικούς διευθυντές.

Pivotal Ventures

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, το 2015, πολύ πριν τον χωρισμό τους, η Μελίντα ξεκίνησε το Pivotal Ventures, ένα επενδυτικό όχημα αφιερωμένο στους γυναικείους σκοπούς. Άρχισε επίσης να ανεβάζει το δημόσιο προφίλ της, μιλώντας στα Ηνωμένα Έθνη και αργότερα δημοσιεύοντας τα απομνημονεύματα, The Moment of Lift .

Ο Μαρκ Σούζμαν, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Γκέιτς, ενημέρωσε τους 2.000 υπαλλήλους του για τα «δύσκολα νέα» το πρωί της Δευτέρας, λέγοντας ότι η Φρεντς Γκέιτς είχε πάρει την απόφαση «με βάση το πώς θέλει να περάσει το επόμενο κεφάλαιο της φιλανθρωπίας της».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Στο…έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού – Ο ρόλος των κυρώσεων
Διεθνή |

Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων

Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις