Τα σχέδια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να διατηρήσει τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 χρόνων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της, Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας στο πάνελ εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ένωση Ξένων Τραπεζών στο Άμστερνταμ. Εξήγησε ότι η Fed θα πρέπει να δείξει υπομονή, για να μελετήσει περισσότερα στοιχεία που να δείχνουν ότι το υψηλό κόστος δανεισμού περιορίζει τις πληθωριστικές πιέσεις. Ανατρέχοντας στην αρχική διαχείριση του πληθωρισμού, που έκανε την εμφάνιση του στις αρχές του ’21 είπε ότι οι αρχικές αντιδράσεις ήταν σωστές αλλά η μεταγενέστερη προσέγγιση μπορεί να αλλάξει την εικόνα. Τόνισε δε «ότι δεν θέλει να παίρνει μαθήματα κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της ιστορίας».

Η περιστερίσια στάση του Τζέι Πάουελ είναι σωστή, αλλά όχι για τους λόγους που ο ίδιος πιστεύει

Ο Πάουελ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδύνεται σε μηνιαία βάση αλλά τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2024 ψαλίδισαν την εμπιστοσύνη.

«Το πρώτο τρίμηνο στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν αξιοσημείωτο για την έλλειψη περαιτέρω προόδου όσον αφορά τον πληθωρισμό» είπε χαρακτηριστικά «Δεν περιμέναμε να είναι ομαλός ο δρόμος, αλλά ο πληθωρισμό κινήθηκε υψηλότερα από ό,τι νομίζω ότι περίμενε κανείς. Αυτό που μας είπε είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και να αφήσουμε την περιοριστική πολιτική να κάνει τη δουλειά της», πρόσθεσε.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve διατήρησαν αμετάβλητο το επιτόκιο των Fed Funds, στο εύρος 5,25-5,5% επίπεδο που ο Πάουελ δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να διατηρήσει «για όσο διάστημα είναι απαραίτητο». Ωστόσο ο επικεφαλής της Fed επανέλαβε αυτό που είχε εξηγήσει και στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ότι δηλαδή δεν είναι δεν είναι πιθανό η επόμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας να είναι η αύξηση των επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός χονδρικής

Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (ΔΤΠ)  για την τελική ζήτηση αυξήθηκε 0,5% σε μηνιαία βάση και τροφοδοτήθηκε κυρίως από τον τομέα των υπηρεσιών ενώ αναθεωρήθηκε πτωτικά κατά 0,1% τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας. Σε ετήσια βάση ο ΔΤΠ αυξήθηκε κατά 2,2%. Παρά τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδο, η ακτινογραφία του πληθωρισμού χονδρικής δείχνει ότι στις βασικές κατηγορίες που συνθέτουν τον προτιμώμενο δείκτη πληθωρισμού της κεντρικής τράπεζας, του δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, οι τιμές κινήθηκαν πιο αργά.

Ο Παόυελ την χαρακτήρισε μικτή, σημειώνοντας ότι οι τιμές για τους προηγούμενους μήνες αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα. Αύριο αναμένονται τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg εκτιμούν ότι οι τιμές αυξήθηκαν σταθερά κατά 3,4% σε ετήσια.

Η οικονομία και η αγορά εργασίας

Το διακύβευμα των υπεύθυνων χάραξης νομισματικής πολιτικής είναι υψηλό, καθώς προσπαθούν καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό ισορροπώντας ανάμεσα στην οικονομία και στην αγορά εργασίας. Η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται περισσότερο από το αναμενόμενο παρά την επιθετική νομισματική σύσφιγξη.

Ο Πάουελ προβλέπει  συνεχή ανάπτυξη και συνεχιζόμενη ισχύ στην αγορά εργασίας που, όπως είπε, έχει ενισχυθεί από τη μετανάστευση.

Είπε ότι αναμένει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί περίπου 2% φέτος, ελαφρώς πάνω από τις εκτιμήσεις της Fed για το υποκείμενο δυναμικό της οικονομίας, με μια αγορά εργασίας που χαλαρώνει ελαφρώς αλλά παραμένει ισχυρή.

Τον Απρίλιο προστέθηκαν λιγότερες θέσεις εργασίας από τις αναμενόμενες, καθώς η απασχόληση εκτός του γεωργικού τομέα αυξήθηκε κατά 175.000 θέσεις, έναντι εκτιμήσεων σε δημοσκόπηση του Bloomberg  για 241.000 .

Ο αριθμός του Μαρτίου αναθεωρήθηκε σε 315.000, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας.

Η ανεργία στις ΗΠΑ αυξήθηκε ελαφρά στο 3,9%, έναντι εκτιμήσεων για 3,8%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022.

Ο Πάουελ περιέγραψε την αγορά εργασίας ως “πολύ ισχυρή” με σημάδια σταδιακής ψύξης και επανεξισορρόπησης, εν μέρει λόγω της αύξησης της προσφοράς εργασίας από την αύξηση της μετανάστευσης. Πρόσθεσε ότι η αγορά εργασίας είναι περίπου τόσο σφιχτή όσο ήταν πριν από την πανδημία το 2019.

Όλα αυτά, όπως είπε, πήραν ώθηση από την άφιξη των μεταναστών, οι οποίοι απομάκρυναν την ένταση της περσινής στενής αγοράς εργασίας και προσέθεσαν στην αμερικανική οικονομία και ως καταναλωτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή