Η νορβηγική κρατική εταιρεία ενέργειας Equinor έχει πάρει τα ηνία από τη ρωσική Gazprom στην τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φυσικό αέριο και το πρόσωπο που ελέγχει τις ροές σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες είναι ο διευθύνων σύμβουλός της, Anders Opedal (Άντερς Όπενταλ).
Η Equinor πλέον έχει φτάσει να προμηθεύει την ΕΕ με πάνω από το 20% των ποσοτήτων φυσικού αερίου που χρειάζεται το μπλοκ, ποσοστό το οποίο έχει αυξηθεί σημαντικά από τότε που άρχισαν να κλείνουν οι στρόφιγγες της τροφοδοσίας από την ρωσική κρατική Gazprom. Η Νορβηγία συνολικά προμηθεύει την ΕΕ με το 30% των ποσοτήτων που χρειάζεται το μπλοκ. Οι δύο αγωγοί της ρωσικής εταιρείας, ο Nord Stream 1 και ο Nord Stream 2, έπαψαν ουσιαστικά να λειτουργούν μετά την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, τις κυρώσεις της Δύσης και μετά από δολιοφθορά.
Equinor: Ο κολοσσός φυσικού αερίου που κατακτά αθόρυβα την Ευρώπη
Η Gazprom είχε φτάσει να καλύπτει το 35% των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φυσικό αέριο, θέση που τώρα ουσιαστικά καταλαμβάνει η Equinor υπό τον Apedal. Από τα 109 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που εξήγαγε η Νορβηγία στην Ευρώπη πέρυσι – αρκετά για να τροφοδοτήσουν τη Γερμανία μέχρι το 2026 σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg- περίπου τα δύο τρίτα διατέθηκαν στην αγορά και πωλήθηκαν από την Equinor στην ΕΕ.
Πρακτικά, όσο οι ευρωπαίοι συνεχίζουν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα, οι υδρογονάνθρακες από τη Νορβηγία θα είναι απαραίτητοι «για να μένουν τα φώτα αναμμένα στην Ευρώπη», δείχνουν τα ίδια στοιχεία.
Προμήθεια σε υψηλότερες τιμές
Οι τιμές στις οποίες πουλά φυσικό αέριο η Νορβηγία στην ΕΕ είναι υψηλότερες από τις τιμές της Ρωσίας. Για το λόγο αυτό εκδηλώθηκαν αρκετές αντιδράσεις μετά τη σημαντική μείωση των εξαγωγών από τη Ρωσία οι οποίες καλύπτουν πλέον το 15% των αναγκών της Ευρώπης. Στη συνέχεια οι νέες συνθήκες της αγοράς με τις υψηλότερες τιμές για το νορβηγικό αέριο επικράτησαν και πλέον νέος ρόλος της Νορβηγίας ως προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη αποδεικνύεται πολύ κερδοφόρος. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Νορβηγία στην Ευρώπη έφτασαν το 2022 το ιστορικό υψηλό των 120 δις ευρώ ή 1,4 τρις κορωνών Νορβηγίας, δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg. Τα ντιλς για τις πωλήσεις αυτές τα επέβλεψαν ως επί το πλείστον τα στελέχη της Equinor με επικεφαλής τον Opedal. Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Όσλο είχε υποστηρίξει για πολλά χρόνια ότι το φυσικό αέριο πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση του μπλοκ και πλέον ευνοείται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, της Νορβηγίας με τις Βρυξέλλες αλλά ιδιαίτερα της Νορβηγίας με το Βερολίνο, είναι πια πολύ στενές –με το αζημίωτο. Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ευχαρίστησε τη Νορβηγία που έδωσε τη δυνατότητα στη χώρα του να ανεξαρτητοποιηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο «μέσα σε λίγους μήνες», όπως είπε, και την επαίνεσε ως «τον τέλειο εταίρο» για τη διασφάλιση του εφοδιασμού της Γερμανίας και της Ευρώπης σε ενέργεια.
Ο γεννημένος το 1968 στη Νορβηγία Opedal βρίσκεται στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου από το 2020 και εργάζεται στην εταιρεία από το 1997. Έχει πτυχίο Μάστερ από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Νορβηγίας Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet Ntnu και MBA από το Heriot-Watt University στο Εδιμβούργο. Οι συνολικές αποδοχές του στην Equinor το 2023 διαμορφώθηκαν στα 1,9 εκατ δολ (1,76 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της Equinor, η εταιρεία το 2023 είχε τα δεύτερα καλύτερα μεγέθη στην ιστορία της. Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 107,2 δις δολ (99,2 δις ευρώ) και τα προσαρμοσμένα κέρδη σε 36,2 δισ δολ. (33,51 δις ευρώ).
Latest News
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων
Με ρυθμούς-ρεκόρ 7ετίας αδειάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Οι ανησυχίες του καλοκαιριού
Σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, το φυσικό αέριο για παράδοση το καλοκαίρι διαπραγματεύεται με μεγάλο risk premium