Προθεσμία 120 ημερών έδωσε ο Λευκός Οίκος σε κινεζικό όμιλο που διευθύνει μια επιχείρηση εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στο Ουαϊόμινγκ, να πουλήσει τη γη όπου διατηρεί τους διακομιστές του, επειδή η εγκατάσταση βρίσκεται δίπλα σε μια βάση που φιλοξενεί πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε την MineOne Partners και τους συνεργάτες της να πουλήσουν τη γη δίπλα στην αεροπορική βάση Warren στο Ουαϊόμινγκ, τονίζοντας ότι όμιλος των Βρετανικών Παρθένων Νήσων ανήκει κατά πλειοψηφία σε Κινέζους υπηκόους και δεν είχε ενημερώσει την αμερικανική κυβέρνηση για την ευαίσθητη αυτή συναλλαγή.

Ο αμερικανικός στρατός αναπτύσσει πυρηνικούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Minuteman III στη βάση Warren στο νοτιοανατολικό Ουαϊόμινγκ. Στην εντολή που εκδόθηκε τη Δευτέρα, ο Μπάιντεν είπε ότι η MineOne χρησιμοποίησε εξειδικευμένο εξοπλισμό για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων που περιελάμβανε τεχνολογία ξένης προέλευσης, η οποία αποτελούσε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

Κίνα vs ΗΠΑ: Οι 3.000 εμπορικοί περιορισμοί που απειλούν την οικονομία – Τι λέει το ΔΝΤ

«Η εγγύτητα της ξένης ιδιοκτησίας ακίνητης περιουσίας σε μια στρατηγική βάση πυραύλων και βασικό στοιχείο της πυρηνικής τριάδας της Αμερικής και η παρουσία εξειδικευμένου και ξένης προέλευσης εξοπλισμού δυνητικά ικανού να διευκολύνει δραστηριότητες επιτήρησης και κατασκοπείας, αποτελεί κίνδυνο εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ.», είπε ο Μπάιντεν στην εντολή.

Αυξημένες ανησυχίες

Η κίνηση έρχεται καθώς το Κογκρέσο ανησυχεί όλο και περισσότερο για κινεζικές ομάδες που αγοράζουν γεωργική και άλλη γη στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε τοποθεσίες κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Έρχεται επίσης ένα χρόνο αφότου ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε ένα ύποπτο κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ. Το μπαλόνι αιωρήθηκε πάνω από μια εγκατάσταση πυρηνικών πυραύλων στη Μοντάνα κατά τη διάρκεια μιας πτήσης που διήρκησε περισσότερο από μια εβδομάδα πάνω από τη Βόρεια Αμερική.

«Πρόκειται για μια σύγκρουση δεκαετιών μεταξύ των Κινέζων επενδυτών και της κοινότητας ασφαλείας», αναφέρει στους Financial Times, ο Ivan Schlager, ειδικός στο δίκαιο εθνικής ασφάλειας στο Kirkland and Ellis, ο οποίος είπε ότι υπήρχαν παρόμοιες περιπτώσεις σε όλες τις ΗΠΑ. «Είναι μια τυχαία επενδυτική ευκαιρία ή κάτι πιο στρατηγικό;», διερωτήθηκε.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι η MineOne αγόρασε τη γη τον Ιούνιο του 2022 χωρίς να ενημερώσει την Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ, τη διυπηρεσιακή επιτροπή που ελέγχει τις συμφωνίες για λόγους ασφαλείας.

Απαγόρευση της πρόσβασης

Το προεδρικό διάταγμα απαιτεί από τη MineOne να αφαιρέσει τον εξοπλισμό της από τη γη εντός 90 ημερών. Επίσης, απαγορεύει την πρόσβαση στην ομάδα και τους συνεργάτες της στην τοποθεσία – εκτός από τους σκοπούς της μετακίνησης του εξοπλισμού – έως ότου οι αρμόδιες αρχές βεβαιωθούν ότι όλος ο εξοπλισμός είχε φύγει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος