Σε επιστροφή κεφαλαίου 4 εκατ. ευρώ προς τους μετόχους της προχωρά η εταιρεία METRO ΑΕΒΕ συμφερόντων της οικογένειας Παντελιάδη, που δραστηριοποιείται στο λιανεμπόριο τροφίμων με το δίκτυο My Market και στο χονδρεμπόριο με το δίκτυο Metro Cash & Carry.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε δημοσίευση στον διαδικτυακό τόπο του ΓΕΜΗ, με την από 15/4/2024 απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας αποφασίστηκε η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά ποσό των 4.000.021,20 ευρώ με ακύρωση 6.349.240 ονομαστικών μετοχών.

Με αυτή την κίνηση επιστροφής μετρητών στους μετόχους εκτιμάται ότι τα πληρωθέντα μερίσματα για την οικονομική χρήση του 2023 θα είναι χαμηλότερα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 όταν τα καθαρά κέρδη εταιρείας είχαν ανέλθει σε 24,85 εκατ. ευρώ έναντι 19,9 εκατ. ευρώ που είχε εμφανίσει το 2021, το μέρισμα διαμορφώθηκε στα 6,6 εκατ. ευρώ από 2,12 εκατ. ευρώ.

Η λιανεμπορική αλυσίδα επέδειξε ανθεκτικότητα κατά το 2023 επιτυγχάνοντας αύξηση του κύκλου εργασιών περίπου κατά 6% προσεγγίζοντας το 1,6 δισ ευρώ.

Επέκταση στη Θεσσαλονίκη των My Market Local

Εν τω μεταξύ, η διοίκηση της εταιρείας συνεχίζει να εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να εδραιώσει και να επεκτείνει την παρουσία της αλυσίδας σε βόρεια και νότια Ελλάδα.

Έχοντας ισχυροποιήσει τις υποδομές της στην εφοδιαστική αλυσίδα με τη λειτουργία του ανακαινισμένου Κέντρου Διανομής Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, η αλυσίδα πατάει γκάζι στο πλάνο ανάπτυξης του σήματος My Market Local. Πρόκειται για τα μικρά καταστήματα ευκολίας (convenience store), τα οποία αναπτύσσονται με τη μέθοδο της δικαιόχρησης (franchising).

Ήδη έχει ανοίξει το πρώτο κατάστημα My Market Local στην Καλαμαριά, ενώ σε εξέλιξη είναι αυτό το διάστημα η διαμόρφωση του δεύτερου καταστήματος στη Βασιλίσσης Όλγας και θα ακολουθήσει και τρίτο στη Χαριλάου.

Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2024 το δίκτυο των καταστημάτων My Market Local θα αριθμεί πάνω από 40-45 σημεία, φτάνοντας το 50% του στόχου που έχει θέσει η διοίκηση για 80 καταστήματα μέχρι το τέλος του 2025.

Τα My Market Local είναι καταστήματα επιφάνειας περί τα 120-200 τ.μ. και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κόστος επένδυσης για τον συνεργάτη franchise κυμαίνεται στα 70.000 ευρώ για αρχικό εμπόρευμα και 2.000 ευρώ για entry fees.

Εκτός από την ανάπτυξη του δικτύου της λιανικής, ο σχεδιασμός της Metro για την Βόρεια Ελλάδα περιλαμβάνει και την δημιουργία νέου Metro Cash & Carry στην Δράμα. Όπως είχε αναφέρει ο κος Αριστοτέλης Παντελιάδης, η εταιρεία ήδη βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για το χώρο που θα στεγάσει το πρώτο κατάστημα χονδρικής στη Δράμα.

«Πατάει πόδι» στην Κρήτη η My Market

Παράλληλα, η METRO διατηρεί μεγάλο ενδιαφέρον για την Κρήτη, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει πριν λίγους μήνες επικεφαλής της εταιρείας, Αριστοτέλης Παντελιάδης.

Ήδη η Metro βρίσκεται στην τελική ευθεία να ανοίξει κατάστημα My Market στο Ηράκλειο Κρήτης, προχωρώντας σε αγορά οικοπέδου, ενώ γίνονται συζητήσεις για ακόμη δύο. Σε κάθε περίπτωση το νέο κατάστημα στο Ηράκλειο, ή τα νέα καταστήματα, πρόκειται να ολοκληρωθούν το 2025 και μετά.

Η κρητική επένδυση έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι αυτό θα είναι το πρώτο κατάστημα My Market στη μεγαλόνησο, αφού μέχρι τώρα ο όμιλος έχει παρουσία στο νησί μόνο στη χονδρική μέσω των τριών Metro Cash & Carry σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων
Επιχειρήσεις |

Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δίνουν στην αγορά την ευκαιρία να "αναπνέει" προκειμένου να αναπτύσσεται σταθερά», ανέφερε ο Νίκος Παπαδόγλου στο 28th Annual Economist Government Roundtable