Πάνω από έναν αιώνα, για την ακρίβεια 116 χρόνια, οι επιχειρήσεις της οικογένειας Μυτιληναίου και οι μετέπειτα δραστηριότητες του Ευάγγελου Μυτιληναίου ήταν συνδεδεμένες με το επώνυμο «Μυτιληναίος».

Το 1908 η τότε οικογενειακή επιχείρηση στον Πειραιά ξεκίνησε τις μεταλλουργικές δραστηριότητες. Τις ρίζες του σημερινού μεγάλου πολυεθνικού ομίλου τις συναντάμε στις αρχές του 20ουαιώνα.

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Αίτημα για 350 εκατ. στο Ταμείο Καινοτομίας – Η επένδυση σε γάλλιο

Στον Πειραιά

Γυρνώντας πίσω 116 χρόνια ο Ευάγγελος Ι. Μυτιληναίος, παππούς του σημερινού μεγαλομετόχου ιδρύει στην οδό Γραβιάς 59 – 61 το «Ηλεκτροκίνητον Εργοστάσιον Μετταλουργίας, Λαμπών και Ειδών Κιβωτοποιϊας».

Η τότε μικρή βιοτεχνία μεταλλουργίας αναπτυσσόταν ταχύτατα ως οικογενειακή επιχείρηση και το 1978 ο τότε 24χρονος Ευάγγελος Μυτιληναίος έχοντας τελειώσει το Οικονομικό της Νομικής Αθηνών και το μεταπτυχιακό του στο LSE αποφασίζει να μη συνεχίσει την ακαδημαϊκή του καριέρα (διδακτορικό στο Harvard) και να επιστρέψει στην Ελλάδα για να ασχοληθεί με την επιχείρηση του πατέρα του.

Η επιχείρηση έχει μετατραπεί σε εταιρεία διαμεσολάβησης, είναι φορτωμένη με χρέη αλλά ο Ευάγγελος Μυτιληναίος πιάνει δουλειά και προχωρά σταδιακά σε εταιρεία παραγωγής και εμπορίας.

Το πλάνο διάσωσης του βγηκε.

Στα Χρηματιστήρια…

Η ιστορία της Mytilineos είναι λίγο πολύ γνωστή.

Το 1990 ο ίδιος δημιουργεί τον όμιλο «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» συγκεντρώνοντας όλες τις δραστηριότητες της οικογενειακής επιχείρησης και εισάγεται το 1995 στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το 2017 η μητρική εταιρεία απορρόφησε τις τότε θυγατρικές της (Αλουμίνιον της Ελλάδος, ΜΕΤΚΑ, Protergia) δημιουργώντας μια μεγάλη βιομηχανική και ενεργειακή ελληνική πολυεθνική, που πολλαπλασίασε τα μεγέθη της, επέκτεινε τις δραστηριότητες της και στις πέντε ηπείρους και βελτίωσε την πιστοληπτική της ικανότητα.

Ο κ. Μυτιληναίος είχε βάλει τον επόμενο στόχο που ήταν το dual listing δηλαδή την εισαγωγή της μετοχής και σε διεθνή άλλη κεφαλαιαγορά.

Το 2022, ο νέος εταιρικός μετασχηματισμός δημιούργησε τη Mytilineos – Energy & Metals και τη μετατρέπει σε μια ακόμα πιο δυναμική κι ευέλικτη εταιρεία, προσανατολισμένη στις τάσεις της ενεργειακής μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, με άξονες τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία.

Ο νέος μετασχηματισμός δημίουργησε δύο επιχειρηματικούς Κλάδους, τον Κλάδο της Ενέργειας και τον Κλάδο Μεταλλουργίας που είναι απόλυτα συνδεδεμένοι και συμπληρωματικοί ενώ επιτρέπουν συνέργειες οι οποίες ξεκλειδώνουν πολλαπλάσια αξία.

Πλέον είναι έτοιμη για το νέο άλμα που είναι η εισαγωγή και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Η Mytilineos με δραστηριότητα στη βιομηχανία και την ενέργεια έχει σήμερα σε όλο τον πλανήτη πάνω από 200 projects σε εξέλιξη. Έχει παρουσία και έργα σε 40 χώρες, ενώ ο κύκλος εργασιών ξεπερνά τα 6,3 δισ. ευρώ απασχολώντας 5.400 και πλέον εργαζόμενους.

Επωνυμία

Πλέον ήρθε η στιγμή και για ένα ακόμη βήμα.

Θα σηματοδοτήσει τη νέα σελίδα στην υπεραιωνόβια επιχείρηση.

Στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της 4ης Ιουνίου ανάμεσα στα θέματα προς έγκριση από τους μετόχους είναι και η αλλαγής της επωνυμίας της Mytilineos.

Οι πληροφορίες λένε πώς η επωνυμία «Mytilineos» που συνόδευσε την ιστορία της επιχείρησης μαζί με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της χώρας στα 116 χρόνια δεν θα υπάρχει πια.

Ένα νέο brand θα ανακοινωθεί σηματοδοτώντας πολλές ακόμη αλλαγές στην Mytilineos.

Ενδεχομένως, όπως είχε πει κάποτε και ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος αναγγέλλοντας τη μετάβαση της εταιρείας του σε νέα πίστα, την ανάληψη της διοίκησης από άλλο πρόσωπο, το οποίο θα αναλάβει τη θέση του CEO.

Πιθανότατα, όπως αναφέρουν άλλες πηγές, να ακολουθήσει και μία στρατηγική συνεργασία.

Η νέα επωνυμία που, όπως κυκλοφορεί στην αγορά, δεν θα συνδέεται με τον κ. Μυτιληναίο θα γίνει γνωστή στις 4 Ιουνίου. Τότε δεν αποκλείεται ο ίδιος να δώσει κι άλλες λεπτομέρειες για τη νέα πορεία της εταιρείας, ιδίως σε ό,τι αφορά το μετοχικό και το διοικητικό της σκέλος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων
Επιχειρήσεις |

Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δίνουν στην αγορά την ευκαιρία να "αναπνέει" προκειμένου να αναπτύσσεται σταθερά», ανέφερε ο Νίκος Παπαδόγλου στο 28th Annual Economist Government Roundtable

Netcompany-Intrasoft: Πραγματοποιώντας κομβικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη
Επιχειρήσεις |

Netcompany-Intrasoft: Πραγματοποιώντας κομβικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Σε βάθος τριών δεκαετιών, η εταιρεία έχει χτίσει πολύτιμη τεχνογνωσία, πραγματοποιώντας στρατηγικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και προσφέροντας υπηρεσίες που βρίσκονται σταθερά στην αιχμή της τεχνολογίας