Απαντήσεις για τα σχέδια ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό θα κληθούν να δώσουν την ερχόμενη Πέμπτη οι διοικήσεις των Eurobank και Alpha Bank.

Στις τηλεδιασκέψεις με τους αναλυτές που θα ακολουθήσουν τη δημοσιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων του α΄ τριμήνου 2024, αναμένεται να ερωτηθούν για τα επόμενα βήματα μεγέθυνσης του εκτός Ελλάδος ενεργητικού τους.

Πρόκειται για τους δύο συστημικούς ομίλους που διατήρησαν ουσιαστική παρουσία με θυγατρικές στη ΝΑ Ευρώπη μετά τον κύκλο μετασχηματισμού που ακολούθησε τις αναγκαστικές ανακεφαλαιοποιήσεις της περασμένης δεκαετίας, σε αντίθεση με τις Εθνική και Πειραιώς που υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν από το σύνολο σχεδόν των ξένων αγορών.

Επιτόκια: Η «πίεση» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Πλέον όμως, έχοντας όλες οι τράπεζες εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους και ενισχυθεί κεφαλαιακά, με την καθοριστική συμβολή της κερδοφορίας τους, είναι θέση να επεκτείνουν ξανά τις εργασίες τους εκτός συνόρων.

Το αποτύπωμα της Eurobank

Το μεγαλύτερο αποτύπωμα στο εξωτερικό έχει αυτήν την στιγμή η Eurobank, η οποία μάλιστα λειτουργεί ως συστημικός παίκτης στις τοπικές οικονομίες που δραστηριοποιείται.

Σύμφωνα με το τριετές επιχειρησιακό πλάνο του ομίλου, που παρουσίασε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλός της Φωκίων Καραβίας, το μερίδιο των θυγατρικών του εξωτερικού στην καθαρή της κερδοφορία θα κινηθεί γύρω από τη ζώνη του 40%.

Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα έχει προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της τα τελευταία χρόνια, διοχετεύοντας πόρους σε αγορές που αναμένει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, προχώρησε στην πώληση της θυγατρικής στη Σερβία και ταυτόχρονα ενίσχυσε τη θέση της σε Βουλγαρία και Κύπρο, ενώ προχωρά και στο άνοιγμα γραφείων αντιπροσωπείας στη Μέση Ανατολή.

Στη Μεγαλόνησο η Eurobank έχει δρομολογήσει την εξαγορά του 55% της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου με στόχο την μετέπειτα απορρόφησή της.

Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο θα ενισχύσει την ενοποιημένη κερδοφορία της, αλλά δημιουργεί και μία πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά για εύπορους πελάτες από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Κοινή πορεία Alpha Bank – UniCredit

Από την άλλη πλευρά, η Alpha Bank τροποποίησε το πλάνο ανάπτυξης εκτός συνόρων μετά την περυσινή της συμφωνία με την ιταλική UniCredit.

Μέσω αυτής, ο ξένος όμιλος απέκτησε το 9% της Alpha Bank και το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ρουμανικής θυγατρικής της, στην οποία η ελληνική τράπεζα διατηρεί πλέον 9,9%.

Πέραν όμως αυτών των μετοχικών μεταβολών, το deal δημιουργεί τις προϋποθέσεις για από κοινού ανάπτυξη των δύο ομίλων στη ΝΑ Ευρώπη.

Στην προοπτική αυτή αναφέρθηκαν οι CEOs τους, Βασίλης Ψάλτης και Αντρέ Ορσέλ, σε πρόσφατη κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν.

Όπως έκαναν γνωστό, η συνεργασία των δύο πλευρών θα μπορούσε να επεκταθεί πέραν της σύμβασης από κοινού διανομής προϊόντων και υπηρεσιών που έχουν υπογράψει.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν πως μετά τη δημιουργία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στη Ρουμανία, ενδέχεται να συνεργαστούν για μια άλλη εξαγορά στη χώρα.

Επίσης, η Alpha Bank σχεδιάζει την ενίσχυση της θυγατρικής της στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, η διοίκησή της θα επιχειρήσει τη μεγέθυνση της θέσης του ομίλου στην τοπική αγορά, στους τομείς του business banking και του wealth management, αξιοποιώντας και τη στρατηγική συμφωνία της με την UniCredit.

Τα πλάνα ΕΤΕ – Πειραιώς

Στον αντίποδα, σαφώς μικρότερη είναι η παρουσία της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς στο εξωτερικό.

Με δεδομένη ωστόσο την επάρκεια κεφαλαίων και ρευστότητας, οι διοικήσεις τους είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν ευκαιρίες που ενδεχομένως παρουσιαστούν.

Πιο ζεστή για επέκταση των εργασιών της εκτός Ελλάδος είναι η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τις δημόσιες τοποθετήσεις του διευθύνοντα συμβούλου της Παύλου Μυλωνά.

Αν και έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οι οποίες κινήσεις που θα εξεταστούν δεν θα αφορούν την κλασική μέθοδο των εξαγορών, στοχεύει στην αξιοποίηση της εύρωστης σήμερα θέσης της για συμμετοχή σε διεθνείς κοινοπρακτικές εκδόσεις.

Επίσης έχει τεθεί σε εφαρμογή ο σχεδιασμός για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε κλάδους πέραν του χρηματοπιστωτικού, όπως πχ. της τεχνολογίας. Στόχος είναι η δημιουργία συνεργιών για την ενίσχυση των εργασιών της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο όμιλος ΕΤΕ έχει παρουσία στη Βόρεια Μακεδονία και στην Κύπρο με τοπικές θυγατρικές.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου σε όλες τις παρουσιάσεις του σε αναλυτές και επενδυτές έως σήμερα, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του ομίλου στην εγχώρια αγορά.

Παράλληλα, μέσα στη χρονιά αναμένεται η εκκίνηση της  υπό δημιουργία ξεχωριστής ψηφιακής τράπεζας, η οποία σε δεύτερο χρόνο θα μπορούσε να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό, χωρίς την ανάγκη δημιουργίας φυσικού δικτύου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων
Επιχειρήσεις |

Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δίνουν στην αγορά την ευκαιρία να "αναπνέει" προκειμένου να αναπτύσσεται σταθερά», ανέφερε ο Νίκος Παπαδόγλου στο 28th Annual Economist Government Roundtable