Πάνω από 300.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα δεν λαμβάνουν το επίδομα γάμου, ενώ 130.000 εξ αυτών δεν έχουν λάβει το συγκεκριμένο επίδομα από το 2012 και εντεύθεν.

Πρόκειται για εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, εργολαβικές εταιρείες και εταιρείες ενοικίασης προσωπικού, οι οποίες συστηματικά αρνούνται να καταβάλουν το επίδομα γάμου, ενώ γέρνουν προσκόμματα και στην καταβολή των τριετιών.

Το επίδομα γάμου, ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται

Το πρόσχημα που χρησιμοποιούν αφορά τη μη συμμετοχή αυτών των εταιρειών στις εργοδοτικές οργανώσεις που συνυπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ως εκ τούτου δεν δεσμεύονται, ούτε υποχρεούνται να καταβάλουν το επίδομα.

Το θέμα αυτό επαναφέρει στην δημοσιότητα η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο, η οποία υπολογίζει ότι οι εργαζόμενοι που χάνουν το επίδομα γάμου, ξεπερνούν τις 300.000 και αφορά στην πλειοψηφία των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων πολυκαταστημάτων, εμπορικών κέντρων, μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων, ελληνικών και πολυεθνικών, σουπερμάρκετ και εταιρειών παροχής υπηρεσιών.

Πρόφαση είναι η μη συμμετοχή τους στους εργοδοτικούς φορείς που θεσμικά δεσμεύονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΒΕ).

Αθέμιτος ανταγωνισμός, μισθολογικές ανισότητες

Έτσι, το επίδομα γάμου παραμένει «παγωμένο» δημιουργώντας όχι μόνο μισθολογικές ανισότητες μεταξύ εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα – δικαιούχων του επιδόματος γάμου που παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες, αλλά και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι σε όλη την ΕΕ δουλεύοντας 41 ώρες τη βδομάδα, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι οι 37,5 ώρες και να μην απολαμβάνουν στοιχειωδών όρων αμοιβής και εργασίας.

Η μισθολογική αυτή ανισότητα σε βάρος των χαμηλόμισθων του ιδιωτικού τομέα πρέπει άμεσα να αρθεί.

Αυτό επιβάλλεται από λόγους ισότητας στην αμοιβή τής εργασίας αλλά και από δημογραφικούς λόγους, αφού το δημογραφικό, όπως όλοι δέχονται τον τελευταίο καιρό, εξελίσσεται ως το πιο σημαντικό ζήτημα και θα επηρεάσει τόσο το επίπεδο μισθών και των συντάξεων.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων στο Εμπόριο ζητά από το υπουργείο Εργασίας να νομοθετήσει την υποχρέωση όλων των εργοδοτών της χώρας να καταβάλλουν τόσο το επίδομα γάμου όσο και τα επιδόματα τριετιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax