Σχεδόν έτοιμο είναι το πρώτο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του ΤΕΚΑ, το οποίο αποτελεί και το default χαρτοφυλάκιο στο οποίο θα μεταπέσουν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.

Οι εισφορές των ασφαλισμένων, «λιμνάζουν» σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) ενώ μετά τη νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει όπως αποκάλυψε στο ένθετο του ΟΤ, στον One Channel, ο υφυπουργός Κοινωνικής ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, οι ασφαλιστικές εισφορές θα μεταφερθούν στο νέο επενδυτικό προϊόν.

«Αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται το default χαρτοφυλάκιο για τους ασφαλισμένους του ΤΕΚΑ και χρειάζεται μια νομοθετική ρύθμιση που θα φέρουμε σύντομα στη Βουλή για να μεταφερθούν τα κεφάλαια του Ταμείου από το Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος και να ξεκινήσει η αυτόνομη επενδυτική λειτουργία του ΤΕΚΑ» επεσήμανε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης μιλώντας στο ένθετο του ΟΤ.

ΤΕΚΑ: Τριπλάσια τα κεφάλαια που διαχειρίζεται για την επικουρική ασφάλιση

Άρα το ΤΕΚΑ στη δεύτερη περίοδο ανάπτυξης του στην οποία έχει εισέλθει, θα προσφέρει στους ασφαλισμένους ένα προκαθορισμένο (default) χαρτοφυλάκιο με επενδύσεις σε ένα διευρυμένο και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο αξιογράφων, το οποίο θα έχει δομή κύκλου ζωής. Στην πράξη, σε αυτήν τη περίοδο όλοι οι ασφαλισμένοι έχουν τον ίδιο τύπο χαρτοφυλακίου λόγω του ομοιόμορφου/παραπλήσιου της ηλικίας τους.

Στο ΤΕΚΑ έχουν ήδη εγγραφεί πάνω από 350.000 άτομα και σχεδόν 150.000 επιχειρήσεις που τους απασχολούν, ενώ τα υπό διαχείριση κεφάλαια είναι ακόμα σχετικά χαμηλά, περίπου 140 εκατ. ευρώ

Από το 2026 και μετά, το ΤΕΚΑ αναμένεται να μπει στην τρίτη φάση ωρίμανσης των επενδύσεων. Από το 2026 και μετά οι εργαζόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν και ανάμεσα σε άλλα συνταξιοδοτικά προγράμματα που θα έχουν σχεδιαστεί ή ακόμη και να συνδυάσουν προγράμματα. Μετά το 2026, όταν θα είναι ενεργά και όλα τα συνταξιοδοτικά προϊόντα, ο εργαζόμενος (ανά 3ετία) θα μπορεί να αλλάζει το προφίλ του προγράμματος που έχει επιλέξει.

Το ΤΕΚΑ θα προσφέρει (κατά την τρίτη περίοδο ανάπτυξης ) στους ασφαλισμένους έναν μικρό αριθμό κατάλληλα διαμορφωμένων συνταξιοδοτικών προϊόντων (επενδυτικών χαρτοφυλακίων) διαβαθμισμένου ρίσκου (δυναμικό – ισορροπημένο – συντηρητικό) για εκείνους τους ασφαλισμένους που επιθυμούν να επιλέγουν και να ρυθμίζουν μόνοι τους το επίπεδο κινδύνου των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεών τους.

Τα κεφάλαια του ΤΕΚΑ

Υπολογίζεται πως έως το 2050, το ΤΕΚΑ θα καλύπτει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και το αποθεματικό του θα ανέρχεται στα 80δισ. Ένα κομμάτι από τις εισφορές τις οποίες θα συλλέξει το ΤΕΚΑ θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη αύξηση της παραγωγικότητας, των μισθών και της απασχόλησης και, συνακόλουθα, των δημοσιονομικών εσόδων. Σύμφωνα με υφιστάμενες μελέτες, ακριβώς λόγω των επενδύσεων του ΤΕΚΑ στην Ελληνική οικονομία, σε βάθος 50ετίας το ΑΕΠ θα είναι κατά περίπου 7% υψηλότερο απ’ ότι θα ήταν χωρίς τις επενδύσεις αυτές.

Στο νέο σύστημα έχουν δημιουργηθεί ατομικοί κουμπαράδες για τους νεοεισερχόμενους με υποχρεωτική ασφάλιση αλλά από πέρυσι εντάσσονται και όσοι είναι γεννημένοι από την 1/1/1987 και μετά και θέλουν να μεταπηδήσουν στο νέο σύστημα.

Με αίτησή τους στη διεύθυνση be.teka.gov.gr μπορούν να ενταχθούν στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και να αλλάξουν ασφαλιστικό φορέα, υπαγόμενοι πλέον στο ΤΕΚΑ, αντί του e-ΕΦΚΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax