Από τα χρόνια της τελευταίας οικονομικής κρίσης δεν πολλές οι μεταρρυθμίσεις – που έχουν θετικό πρόσημο στη κοινωνία, να εξηγούμαστε – που είχαν έναν εμβληματικό χαρακτήρα. Ο νόμος για την σωτηρία των δανειοληπτών, που αποκλήθηκε ως «νόμος Κατσέλη», που ήταν το αποκούμπι των οικονομικά κατεστραμμένων δανειοληπτών, ήταν το ένα από αυτά. Το άλλο, που είναι ευρύτερα γνωστό ως επιχειρηματικό εργαλείο, είναι το ΓΕ.ΜΗ.!
Δύο μέτρα για την αγορά
Και μάλιστα τω καιρώ εκείνω, το ΓΕ.ΜΗ. μαζί με την Υπηρεσία Μίας Στάσης, που αφορούσε στη «συμπύκνωση» του χρόνου για τη δημιουργία επιχειρήσεων, αξιολογήθηκαν από την παγκόσμια Τράπεζα και τον ΟΟΣΑ και στο δείκτη ανταγωνιστικότητας η ελληνική οικονομία ανέβηκε καμιά 20αρια θέσεις! Και για να αποδίδονται τα του Καίσαρος και οι δύο αυτές πρωτοβουλίες – η δημιουργία ΓΕ.ΜΗ. στη μορφή τη σημερινή και η Υπηρεσία Μίας Στάσης – ανήκουν στο τότε γενικό γραμματέα Εμπορίου, από το 2009 ως και το 2014, κ. Στέφανο Κομνηνό!
«Γενέθλια»
Αύριο, λοιπόν, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας γιορτάζουν – περίπου – τα «γενέθλια» του ΓΕ.ΜΗ., με πρωτοβουλία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας και υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης. Μάλιστα ο κ. Κώστας Σκρέκας θα κάνει ένα διάλειμμα από το «χτύπημα» της ακρίβειας, για να ασχοληθεί και με τις επιχειρήσεις. Και θα είναι κόσμος και κοσμάκης.
Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης(;)
Guest star της εκδήλωσης θα είναι – εφόσον βεβαίως του το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις του, το «κυνήγι των παρανόμων» δεν είναι εύκολη υπόθεση… – ο τότε υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Επενδύσεων της κυβέρνησης του κ. Γιώργου Παπανδρέου, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης! Τότε έκανε κι αυτός ένα υπουργικό διάλειμμα στην πλατεία Κάνιγγος από την … «πάταξη της παρανομίας» και προσπαθούσε να … αναστηλώσει την αγορά, που είχε καταρρεύσει! Αν καλούσαν και τον άλλο γενικό γραμματέα του τότε υπουργείου, τον κ. Γιώργο Στεργίου, τον μακροβιότερο ever στη συγκεκριμένη θέση – νομίζω και σ΄ ολόκληρη δημόσια διοίκηση – θα μπορούσε να είναι ένα reunion παλαιμάχων της πλατείας Κάνιγγος!
—
FTSE 100
Ο ΟΤ σε ρεπορτάζ του χθες στις 13 Μαίου έγραφε για τρεις στρατηγικές αποφάσεις που αναμένει η αγορά προκειμένου η HELLENiQ ENERGY να ξεκλειδώσει νέες υπεραξίες για τους μετόχους της αλλά και για να προσελκύσει νέα επενδυτικά κεφάλαια.
Μαθαίνω, λοιπόν, ότι πέραν των προαναφερόμενων, η αγορά προσδοκά και ένα ακόμη νέο για τη μετοχή του ενεργειακού ομίλου.
Την είσοδο του στον μεγάλο δείκτη του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, στον FSTE 100.
Για να δούμε…
Το δίλημμα…
Να επιστρέψω, όμως, στα άλλα νέα της HELLENiQ ENERGY, τα οποία αφορούν στο μέλλον της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Και σε αυτό το περίεργο σύμπλεγμα που έχει βρεθεί, να είναι δηλαδή με το ένα πόδι στη θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας (Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας) και το άλλο πόδι στην Elpedison. Οι δύο εταιρείες είναι ανταγωνιστές στην αγορά, και η HELLENiQ ENERGY θέλει να μείνει σε μία. Και το δίλημμα που τίθεται είναι να διατηρήσει το 50% στην Elpedison ή το 35% στη ΔΕΠΑ Εμπορίας;
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας
Ως γνωστόν η διοίκηση της HELLENiQ ENERGY έχει διαμηνύσει ότι θέλει να φύγει, να πουλήσει το μερίδιο της στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Και ασκούνται πιέσεις ώστε ο έτερος μέτοχος, το ΤΑΙΠΕΔ (ελληνικό δημόσιο) να αγοράσει το μερίδιο της. Αλλά επειδή χρήματα δεν υπάρχουν διαθέσιμα, στην αγορά κυκλοφόρησε ένα σενάριο: Να δώσει το δημόσιο τις άδειες ΑΠΕ της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην HELLENiQ ENERGY και ενδεχομένως και μετρητά… Οι πηγές μου, μου λένε πώς δεν ετέθη ποτέ στο τραπέζι τέτοια πρόταση…
Elpedison
Αλλά το σημαντικότερο που μαθαίνω είναι πώς στην κυβέρνηση για να πάρουν την όποια απόφαση, δηλαδή το αν θα αγοράσει το ΤΑΙΠΕΔ το μερίδιο της HELLENiQ ENERGY στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, αναμένουν την εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον ελληνικό ενεργειακό όμιλο με τους Ιταλούς της Edison για την τύχη της Elpedison.
Με πιο απλά λόγια αν στο μπρα ντε φερ HELLENiQ ENERGY – Edison κερδίσει η πρώτη τότε το σενάριο της πώλησης του μεριδίου της στη ΔΕΠΑ Εμπορίας παίρνει μπροστά. Αν επικρατήσουν οι Ιταλοί τότε η HELLENiQ ENERGY πιθανότατα θα διατηρήσει το μερίδιο της στην επιχείρηση φυσικού αερίου.
Η HELLENiQ ENERGY δηλαδή το χει κάτι σαν δίπορτο…
—
Η ΡΑΑΕΥ για το καλώδιο Κρήτης – Κύπρου
Στο 6,3% ορίζεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ στη διετία 2024-2025 για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου (Κορακιά – Κοφινού). Πρόκειται για το ηλεκτρικό καλώδο «Great Sea Interconnector» στο οποίο project promoter είναι ο ΑΔΜΗΕ. Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι ο Διαχειριστής της γραμμής διασύνδεσης Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ θα αποζημιώνεται μέσω των τελών χρήσης δικτύου που πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές με κόστος κεφαλαίου 6,3% για την πρώτη διετία 2024-2025.
Η μεθοδολογία
Το σχέδιο Μεθοδολογίας υπολογισμού του Επιτρεπόμενου και Απαιτούμενου Εσόδου του ΑΔΜΗΕ που εγκρίθηκε την περασμένη Παρασκευή από τη Ρυθμιστική Αρχή και ετέθη χθες σε δημόσια διαβούλευση έως τις 27 Μαΐου, αφορά το 37% του συνολικού κόστους που επιμερίζεται στην ελληνική πλευρά (το υπόλοιπο 63% αφορά στην Κύπρο). Στους παράγοντες υπολογισμού του εσόδου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ασφάλιστρα κινδύνου της αγοράς (Market Risk Premium) και της χώρας (Country Risk Premium) κ.ά.
Το αίτημα του ΑΔΜΗΕ
H ΡΑΑΕΥ κάνει δεκτό και το αίτημα του ΑΔΜΗΕ για την ύπαρξη πρόσθετων εξασφαλίσεων σε περίπτωση που το έργο τελικώς δεν υλοποιηθεί λόγω εξωτερικών παραγόντων για τους οποίους δεν ευθύνεται. Έτσι, ο Διαχειριστής θα μπορεί να ανακτήσει τα ποσά που θα καταβάλει εντός 35 ετών.
Premium απόδοση
Η ΡΑΑΕΥ αποδέχεται ακόμη το αίτημα του Διαχειριστή για premium απόδοσης 1% για την πρώτη επταετία από την εμπορική λειτουργία του έργου. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται πλέον στα 1,93 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 23% σε σχέση με το κόστος που είχε προσδιοριστεί αρχικώς με την κοινή απόφαση των δύο ρυθμιστικών αρχών Ελλάδας και Κύπρου το 2017. Το project θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2029.
Latest News
Η στροφή του Μαξίμου, το «πάθος» του Χατζηδάκη, τα ντέρμπι των επιμελητηρίων, γιατί «χτυπιούνται» οι τράπεζες, η «πλάτη» του ΟΠΑΠ, τέλος τα «30άρια» της Attica Bank (;)
Φιέστα
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…