Μάχη για την πρωτοκαθεδρία δίνουν έλληνες και κινέζοι πλοιοκτήτες στις νέες παραγγελίες νεότευκτων πλοίων.

Στις τέσσερις κύριες κατηγορίες πλοίων – bulkers, δεξαμενόπλοια, εμπορευματοκιβώτια και πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου – το βιβλίο παραγγελιών της Κίνας ανέρχεται σε 544 παραγγελίες, με το ελληνικό βιβλίο παραγγελιών να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 525 παραγγελίες, σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο Xclusiv.

Ο οίκος δεν αναφέρεται στο report του με όρους dwt όπου συνήθως υπερτερούν οι έλληνες γιατί εστιάζουν σε μεγαλύτερα πλοία καθώς οι κινέζοι προκειμένου να εξυπηρετήσουν ανάγκες και στο εσωτερικό εμπόριο ναυπηγούν πολλά πλοία μικρού μεγέθους. Άλλωστε συγκρίνοντας τους υφιστάμενους στόλους των δυο χώρων οι Κινέζοι διαθέτουν πολύ περισσότερα πλοία από τους Έλληνες, αλλά με όρους μεταφορικής ικανότητας (dwt) η χώρα μας υπερτερεί και παραμένει η μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη στο κόσμο.

Ναυτιλία: Σε ιστορικά υψηλά οι τιμές ναυπήγησης νέων πλοίων

Η Ιαπωνία βρίσκεται στην τρίτη θέση, με 435 παραγγελίες περίπου 200 περισσότερες από την Σιγκαπούρη που βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Αυτό που επίσης έχει ενδιαφέρον σύμφωνα με την Xclusiv είναι ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ιαπωνικών παραγγελιών περίπου το33% που τοποθετούνται σε κινεζικά ναυπηγεία. (144 πλοία), με τα γιαπωνέζικα να προηγούνται με μερίδιο 40% των ιαπωνικών παραγγελιών (173 από τις 435). Επίσης μερίδιο των Ιαπωνικών παραγγελιών διεκδικούν και τα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία (81 πλοία) ενώ και τα ναυπηγεία Tsuneishi Cebu (Φιλιππίνες) διαθέτουν 21 παραγγελίες ιαπωνικών bulker και η Huyndai στο Βιετνάμ 16 παραγγελίες ιαπωνικών δεξαμενόπλοιων.

Τα στοιχεία υποδηλώνουν μια αυξανόμενη εμπιστοσύνη μεταξύ των Ιαπώνων πλοιοκτητών και των κινεζικών ναυπηγείων. Οι ιαπωνικές παραγγελίες προς τα κινεζικά ναυπηγεία έχουν σχεδόν διπλασιαστεί το 2023 και έχουν ήδη τοποθετήσει 12 νέες παραγγελίες (6 bulkers και 6 gas carriers) τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία