Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στην αγορά πετρελαίου με τις τιμές να υποχωρούν ελαφρώς, με βάση τις προσδοκίες για υψηλότερη ζήτηση ενώ αποδυναμώνεται το δολάριο και μειώνονται τα αμερικανικά αποθέματα αργού και βενζίνης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent σημείωναν πτώση κατά 5 σεντς στα 82,33 δολάρια το βαρέλι. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησαν κατά 1 σεντ στα 78,01 δολάρια το βαρέλι.

Sony: Άλμα 12% για τη μετοχή μετά την ανακοίνωση buyback και διανομής μερίσματος

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 3,104 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 10 Μαΐου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλείται το Reuters.

Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 1,269 εκατομμύρια βαρέλια και τα αποστάγματα αυξήθηκαν κατά 673.000 βαρέλια.

Τα στοιχεία των αποθεμάτων της κυβέρνησης των ΗΠΑ αναμένονται μέσα στην ημέρα, τα οποία είναι πιθανό να δείξουν επίσης πτώση στα αποθέματα αργού καθώς τα διυλιστήρια αυξάνουν τις δουλειές τους για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση καυσίμων στην κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης στο βόρειο ημισφαίριο.

Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) μείωσε την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024  κατά 140.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) σε 1,1 εκατ, bpd, επικαλούμενος σε μεγάλο βαθμό την αδύναμη ζήτηση στις ανεπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ.

Η ζήτηση πετρελαίου σε αυτές τις χώρες πράγματι συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, πρόσθεσε ο IEA.

«Οι τιμές θα παραμείνουν δεσμευμένες μεταξύ 80 και 90 δολαρίων έως το δεύτερο τρίμηνο του έτους» εκτιμά ο στρατηγικός αναλυτής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Macquarie, Vikas Dwivedi.«Μετά το 2ο τρίμηνο, αναμένουμε ότι το πετρέλαιο θα γίνει πτωτικό ως αποτέλεσμα της αύξησης της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ, της μείωσης της χωρητικότητας του ΟΠΕΚ+ και της ηπιότερης από την αναμενόμενη ζήτησης λόγω του επίμονου πληθωρισμού».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities