Στον δείκτη Small Cap Index (μικρής κεφαλαιοποίησης) του MSCI εισήλθαν οι μετοχές των Optima Bank και Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, κατά την καθιερωμένη τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών. Οι αλλαγές θα ισχύσουν μετά τη λήξη της συνεδρίασης της 31ης Μαΐου 2024.

Από την άλλη, δεν υπήρξαν αλλαγές στον βασικό, Standard Index της Ελλάδα. Στον βασικό δείκτη, παραμένουν οι 10 μετοχές και συγκεκριμένα οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίος, Alpha Bank, Motor Oil και Τράπεζα Πειραιώς.

ΔΑΑ: Ρεκόρ κίνησης και πρόταση για μέρισμα 0,33 ευρώ ανά μετοχή

Υπενθυμίζεται εδώ ότι σε δέκα ημέρες, στις 24 Μαΐου, ο FTSE, θα ανακοινώσει τις αλλαγές στο πλαίσιο του All World Quarterly Index Review, με τις αλλαγές να εφαρμόζονται την 21η Ιουνίου 2024.

Το επόμενο ραντεβού

Πέραν όμως αυτές τις αναδιαρθώσεις, η αγορά αναμένει την Ετήσια Ανασκόπηση Ταξινόμησης Αγοράς από τον MSCI στις 24 Ιουνίου, η οποία πιθανόν να αποτελέσει και την πρώτη πράξη της μακράς διαδικασίας αναβάθμισης της ελληνικής αγοράς στις αναπτυγμένες.

Ήδη η διοίκηση της ΕΧΑΕ έχει επιβεβαιώσει ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά θα μπει στη λίστα παρακολούθησης των οίκων προς αναβάθμιση, «ξεκλειδώνοντας» σημαντικά κεφάλαια που μπορούν να δώσουν μεγάλη ώθηση στη Λ. Αθηνών.

Εάν επιβεβαιωθεί λοιπόν η watch list, θα ενεργοποιήσει μια διαδικασία διαβούλευσης ενός έτους. Επομένως, η αναβάθμιση εκτιμάται να πραγματοποιηθεί κατά το rebalancing του δείκτη στα τέλη Μαΐου, και πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή, 29 Μαΐου 2026.

Ωστόσο, ο MSCI θα μπορούσε να επιλέξει να επιταχύνει αυτό το χρονοδιάγραμμα, χρησιμοποιώντας τη «συνετή διακριτική ευχέρεια» που επιφυλάσσει για τον εαυτό της σε αυτές τις αποφάσεις. Ο MSCI είχε επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα για το Κουβέιτ το οποίο εισήλθε στον δείκτη τον Νοέμβριο του 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές