Πλώρη για νέα υψηλά έχει βάλει το χρηματιστήριο Αθηνών, με την «τριάδα» ΔΕΗ, Εθνική και Jumbo να του δίνει την ώθηση που χρειάζεται προκειμένου να μειώσει την απόσταση με τον μεγάλο στόχο των 1.500 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,29% στις 1.490,70 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 45,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,47% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.614,06 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός κέρδη 2,01% στις 1.307,59 μονάδες.

Ανεβάζουν ρυθμούς οι αγοραστές

Αφού πέρασαν ένα τρίωρο περίπου επιλεκτικών και επιφυλακτικών κινήσεων, οι αγοραστές αυτήν την ώρα δείχνουν να έχουν πάρει για τα καλά τα ηνία της αγοράς και να οδηγούν τον γενικό δείκτη πιο κοντά στον μεγάλο στόχο των 1.500 μονάδων. Μάλιστα, ηγέτες στην κίνηση αυτή είναι οι περισσότεροι δεικτοβαρείς τίτλοι, με τη ΔΕΗ, την Εθνική, την Jumbo και τη Βιοχάλκο να πρωταγωνιστούν.

Ο γενικός δείκτης αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011, ήτοι 13 ετών, τα οποία και θα καταρρίψει εάν διαπεράσει τις 1.552,20 μονάδες όπου βρισκόταν στις 8 Απριλίου 2011. Το επίπεδο αυτό όμως θολώνει κάπως την εικόνα της βελτίωσης που έχει επέλθει στην αγορά, καθώς, ένα χρόνο νωρίτερα, στις 3 Ιουνίου 2010 ο γενικός δείκτης βρισκόταν στις 1484,90 μονάδες, ένα επίπεδο που ξεπερνά εμφανώς σήμερα.

Πάντως, αυτή η κίνηση έρχεται την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε οριακή επί τα χείρω αναθεώρηση της εκτίμησης της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος.

Στις εαρινές της εκτιμήσεις, η Κομισιόν εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης που θα πετύχει ελληνική οικονομία θα είναι της τάξης του 2,2%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,3%, ενώ για το 2025 διατηρεί την πρόβλεψη στο 2,3%. Η διόρθωση προήλθε και μετά την χαμηλότερη επίδοση του 2023 (2% έναντι 2,4% που αναμενόταν). Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «βλέπει» ταχεία αποκλιμάκωση του χρέους.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ΔΕΗ και Εθνική σημειώνουν κέρδη 3,16% και 3,01% αντίστοιχα, με τις Jumbo, Eurobank, Βιοχάλκο και ΟΤΕ να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 2%. Άνω του 1% είναι τα κέρδη σε Alpha Bank, Cenergy, ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola και Motor Oil.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Aegean, Πειραιώς, Τιτάν, Ελλάκτωρ, Σαράντης και Μυτιληναίος, ενώ ήπια πτωτικά οι Quest, Autohellas και Λάμδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Υπό το βάρος της Motor Oil – Μάχη για τις 1.400 μονάδες
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Υπό το βάρος της Motor Oil κινείται ο Γενικός Δείκτης - Μάχη για τις 1.400 μονάδες

Η μετοχή της Motor Oil δείχνει να βρίσκεται υπό τη μεγάλη πίεση της εξόδου αρκετών χαρτοφυλακίων, μετά την αναπάντεχη απόφαση του οίκου MSCI να την αφαιρέσει από τον δείκτη Standard Greece