Το ελληνικό κρασί αποτελεί πλέον διεθνές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την χώρα μας, διαγράφοντας μια σταθερά ανοδική πορεία στις αγορές του κόσμου. Μάλιστα, αυτή η άνθηση του κρασιού συνοδεύεται και από αυξημένες επενδύσεις, με αποτέλεσμα να διπλασιαστούν τα οινοποιεία στη χώρα την τελευταία 10ετία, τα οποία σήμερα φτάνουν τα 1.750.

Αν και η φετινή παραγωγή του ελληνικού κρασιού είναι ελλειμματική ως προς τις ποσότητες, για τους εκπροσώπους της αγοράς αποτελεί μια καλή χρονιά και μάλιστα καλύτερη από μια πλεονασματική χρονιά.

Κρασί: Σε ιστορικό χαμηλό η παγκόσμια παραγωγή – Υπάρχει θέμα επάρκειας;

Και η καλή αυτή πορεία αισιοδοξούν οι επιχειρήσεις του κλάδου να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες στην εγχώρια αγορά, καθώς ποντάρουν και φέτος στην καλή πορεία του τουρισμού.

«Το ελληνικό κρασί έχει μεγάλες προσδοκίες για το καλοκαίρι λόγω τουρισμού και της κατανάλωσης, που αναμένουμε. Τα πρώτα δείγματα για τη φετινή χρονιά που λαμβάνουμε είναι θετικά για τις επιχειρήσεις του κλάδου», επισημαίνει στον ΟΤ, ο πρόεδρος του ΣΕΟ Δρ. Γιάννης Βογιατζής, τονίζοντας ότι «αν και βρίσκεται μπροστά μας η μεγάλη περίοδος της κατανάλωσης, θα αντιμετώπιζα με μια αισιοδοξία τη φετινή χρονιά ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η οινοποιία».

Η συμβολή του οινοτουρισμού

Το κρασί κατέχει σημαντική θέση στη χώρας μας καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι του ελληνικού λαού. Ταυτόχρονα ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και συνεχώς αναπτυσσόμενους κλάδους παγκοσμίως και για τη χώρα μας θεωρείται η «βαριά βιομηχανία». Μέσα σε αυτό το σύνθετο περιβάλλον έκανε και ο οινοτουρισμός την εμφάνιση του σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος.

Έτσι, τα τελευταία χρόνια, μια από τις προτεραιότητες του κλάδου της οινοποιίας αποτελεί και η ανάπτυξη του οινοτουρισμού, μέσω του οποίου σηματοδοτείται η προσπάθεια των Ελλήνων οινοποιών για την ανάδειξη των ελληνικών ποικιλιών και της δημιουργίας εξαιρετικής ποιότητας κρασιά.

«Ο τουρισμός είναι ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας και προς αυτή την κατεύθυνση ο κλάδος μας έχει επενδύσει στον οινοτουρισμό», επισημαίνει στον ΟΤ ο κ. Βογιατζής, αναφέροντας τα βήματα που έχουν γίνει τόσο από την Εθνική Επιτροπή Οινοτουρισμού που λειτουργεί σε επίπεδο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης όσο και από το Συμβούλιο Οινοτουρισμού, το οποίο συνεδρίασε για πρώτη φορά την Τρίτη 14 Μαΐου.

«Η δημιουργία του Συμβουλίου επί της ουσίας σηματοδοτεί τις συνέργειες με τον κλάδο του τουρισμού. Είναι ένα όργανο που συμμετέχουν τα αρμόδια υπουργεία (Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού) αλλά και φορέων που σχετίζονται με τον τουρισμό και την οινοποιία. Και αυτό γιατί ο οινοτουρισμός είναι μια σύνθετη δραστηριότητα, δεν είναι αμιγώς οινοποιητική, αλλά και τουριστική», εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΕΟ.

Να σημειωθεί ότι ο οινοτουρισμός είναι μια μορφή θεματικού τουρισμού, και βοηθά τον επισκέπτη να εμπλουτίσει την εμπειρία του και να έρθει σε επαφή με τον τόπο μέσα από τα κρασιά, την ιστορία τους αλλά και τους ανθρώπους τους. Είναι ένα απολύτως εξειδικευμένο κομμάτι του τουρισμού, που αναπτύσσεται διεθνώς και συνδυάζει τον πρωτογενή παραγωγικό τομέα, με την παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας, εστίασης και ξενάγησης στις οινοποιητικές ή και οινοπαραγωγικές εγκαταστάσεις.

«Ανοιχτές Πόρτες» στα οινοποιεία της Ελλάδας

Ταυτόχρονα, στη μεγάλη απήχηση που έχουν οι εκδηλώσεις των οινοποιείων «Ανοιχτές Πόρτες» αναφέρθηκε στη συνέχεια ο κ. Βογιατζής, μέσω των οποίων όπως χαρακτηριστικά είπε «διαδίδεται κεντρικά το μήνυμα στήριξης και ανάδειξης του ελληνικού κρασιού».

Μια τέτοια μοναδική οινο – γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού  σε όλη την Ελλάδα αυτό το Σάββατο και και την Κυριακή, 18 και 19 Μαΐου, συμμετέχοντας στην εορταστική ανοιξιάτικη εκδήλωση των οινοποιείων «Ανοιχτές Πόρτες».

Η εκδήλωση διοργανώνεται συλλογικά από τις Ενώσεις Οινοπαραγωγών της χώρας, στα επισκέψιμα οινοποιεία των μελών τους.

Αυτή τη στιγμή η χώρα διαθέτει 1.750 οινοποιεία, ενώ αυτά με σήμα επισκεψιμότητας ανέρχονται σε 100.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Δημήτρης Ρουσσέας (ΣΠΕΛ) στον ΟΤ: Το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων δεν θα υπήρχε χωρίς λιπάσματα
AGRO |

Ρουσσέας στον ΟΤ: Με νέα προϊόντα λίπανσης στη μάχη για την κλιματική αλλαγή

Για τις αλλαγές που φέρνουν στη βιομηχανία λιπασμάτων και τον αγροτικό κόσμο οι «πράσινες» ευρωπαϊκές πολιτικές μιλά στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων Δημήτρης Ρουσσέας