Κατηγορίες για την κλοπή 25 εκατ. δολαρίων σε κρυπτονομίσματα απήγγειλε σε δύο νεαρά αδέλφια το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο Anton Peraire-Bueno, 24 ετών, και ο James Pepaire-Bueno, 28 ετών, συνελήφθησαν χθες Τρίτη στη Βοστώνη και στη Νέα Υόρκη αντίστοιχα με την κατηγορία της απάτης μέσω εμβάσματος και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αντιμετωπίζουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών για κάθε κατηγορία.

BlackRock για bitcoin: Από «δείκτης ξεπλύματος», mainstream επένδυση

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «οι αδελφοί Peraire-Bueno έκλεψαν 25 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονόμισμα Ethereum μέσω ενός τεχνολογικά εξελιγμένου, πρωτοποριακού σχεδίου που σχεδίαζαν επί μήνες και εκτέλεσαν σε δευτερόλεπτα» δήλωσε η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας Lisa Monaco.

Το υπουργείο  χαρακτήρισε «πρώτη στο είδος του» απάτη, περιγράφοντας λεπτομερώς το πρόγραμμα διάρκειας δευτερολέπτων όπου οι αδερφοί φέρεται να χειραγωγούσαν το blockchain Ethereum για να ανακατευθύνουν τις εκκρεμείς συναλλαγές και να κλέψουν 25 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε μόλις 12 δευτερόλεπτα.

«Όπως ισχυριζόμαστε, το σχέδιο των κατηγορουμένων θέτει υπό αμφισβήτηση την ίδια την ακεραιότητα του blockchain», δήλωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Damian Williams για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης. «Τα αδέρφια, τα οποία σπούδασαν πληροφορική και μαθηματικά σε ένα από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια του κόσμου, φέρονται να χρησιμοποίησαν τις εξειδικευμένες δεξιότητες και την εκπαίδευσή τους για να αλλοιώσουν και να χειραγωγήσουν τα πρωτόκολλα στα οποία βασίζονται εκατομμύρια χρήστες του Ethereum σε όλο τον κόσμο. Και μόλις έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους, η ληστεία τους χρειάστηκε μόλις 12 δευτερόλεπτα για να ολοκληρωθεί. Αυτό το υποτιθέμενο σχέδιο ήταν καινοφανές και δεν έχει σημειωθεί ποτέ στο παρελθόν. Αλλά όπως καθιστά σαφές το κατηγορητήριο, ανεξάρτητα από το πόσο περίπλοκη είναι η απάτη ή πόσο νέες είναι οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίησή της, οι εισαγγελείς καριέρας αυτού του γραφείου θα είναι αμείλικτοι στην καταδίωξη των ανθρώπων που επιτίθενται στην ακεραιότητα όλων των χρηματοπιστωτικών συστημάτων»

Τι είναι το MEV-Boost

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι αδελφοί Pepaire-Bueno εκμεταλλεύτηκαν το MEV-boost, ένα λογισμικό MEV που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους επικυρωτές που τρέχουν την αλυσίδα μπλοκ Ethereum.

Το κατηγορητήριο περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του Ethereum, τονίζοντας τον μηχανισμό συναίνεσης staking και τον ρόλο των επικυρωτών ως συμμετεχόντων που διασφαλίζουν το δίκτυο.

Όταν οι χρήστες υποβάλλουν συναλλαγές στο Ethereum, σύμφωνα με το Coindesk, οι συναλλαγές αυτές δεν εγγράφονται αμέσως στο βιβλίο του blockchain. Αντ’ αυτού, προστίθενται σε ένα “mempool”,  μια περιοχή αναμονής για άλλες συναλλαγές που δεν έχουν ακόμη υποστεί επεξεργασία.

Το MEV-boost επιτρέπει στους «κατασκευαστές μπλοκ» να συναρμολογήσουν αυτές τις συναλλαγές mempool σε επίσημα μπλοκ. Τα ρομπότ MEV που ονομάζονται “searchers” σαρώνουν το mempool για κερδοφόρες ευκαιρίες διαπραγμάτευσης και μερικές φορές «δωροδοκούν» τους κατασκευαστές για να εισάγουν ή να αναδιατάξουν τις συναλλαγές με τρόπο που θα τους αποφέρει επιπλέον κέρδος. (Αυτές οι “στρατηγικές MEV” μπορούν μερικές φορές να μειώσουν τα κέρδη των τελικών χρηστών).

Οι επικυρωτές, οι φορείς που τελικά προσθέτουν μπλοκ στην blockcchain του Ethereum, λαμβάνουν τα προ-κατασκευασμένα μπλοκ από το MEV-boost και στη συνέχεια τα γράφουν στην αλυσίδα, όπου και τσιμεντοποιούνται μόνιμα.

Τα αδέρφια δημιούργησαν 16 επικυρωτές Ethereum και στόχευσαν τρεις συγκεκριμένους εμπόρους που λειτουργούσαν τα bots MEV, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Xρησιμοποίησαν δολωματικές συναλλαγές για να καταλάβουν πώς διαπραγματεύονταν αυτά τα bots, προσέλκυσαν τα bots σε έναν από τους επικυρωτές τους που επικύρωνε ένα νέο μπλοκ και ουσιαστικά ξεγέλασαν αυτά τα bots να προτείνουν συγκεκριμένες συναλλαγές. Οι αδελφοί φέρονται να έβαλαν μπροστά τα bots σε ορισμένες συναλλαγές και επίσης χρησιμοποίησαν τον επικυρωτή τους για να «πειράξουν» το νέο μπλοκ στέλνοντας μια ψεύτικη ψηφιακή υπογραφή που τους έδινε πρόσβαση στο πλήρες περιεχόμενο του μπλοκ και αντικατέστησαν τις «συναλλαγές δελεασμού» με «πειραγμένες συναλλαγές». Σε αυτές τις αλλοιωμένες συναλλαγές, τα αδέρφια φέρονται να πούλησαν μη ρευστοποιήσιμα κρυπτονομίσματα για τα οποία είχαν εξαπατήσει τα ρομπότ συναλλαγών των θυμάτων ώστε να δώσουν εντολές αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto