Ενα πειραματικό αεροσκάφος, μισό αεροπλάνο, μισό ελικόπτερο παρουσίασε την Τετάρτη η Airbus Helicopters σε μια περίοδο που εντείνεται ο ανταγωνισμός  σχετικά με το ρότορα  (στροφείο)  του μέλλοντος.

Το Racer είναι ένα μοναδικό μοντέλο επίδειξης που συνδυάζει τα παραδοσιακά πτερύγια του ρότορα με δύο έλικες που κοιτούν προς τα εμπρός σε μια προσπάθεια να συνδυάσει σταθερότητα και ταχύτητα, συντομεύοντας τους χρόνους απόκρισης για κρίσιμες αποστολές όπως η έρευνα και η διάσωση.

Airbus: Κέρδισε νέα παραγγελία της Japan JAL’s για 21 αεροπλάνα

«Υπάρχουν αποστολές όπου η ταχύτερη δυνατή πρόσβαση στη ζώνη είναι ζωτικής σημασίας. Συχνά μιλάμε για τη “χρυσή ώρα””, δήλωσε στο Reuters ο CEO της Airbus Helicopters Μπρούνο Ιβεν (Bruno Even), αναφερόμενος στο «παράθυρο» που θεωρείται πιο κρίσιμο όταν οι άνθρωποι χρειάζονται επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Η Airbus Helicopters επρόκειτο να πετάξει το αεροσκάφος στη βάση Marignane έξω από τη Μασσαλία μπροστά σε 150 αξιωματούχους του κλάδου, πολιτικούς και εκπροσώπους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υποστήριξε μέσω της πρωτοβουλίας Clean Sky 2.

Η επίδειξη της ευρωπαϊκης αεροδιαστημικής βιομηχανίας έρχεται μήνες αφότου η ιταλική  Leonardo και ο αμερικανική κατασκευαστρια ελικοπτέρων Bell συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη βελτίωση της υπάρχουσας τεχνολογίας ανακλινόμενου ρότορα.

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα

«Ο στόχος του Racer δεν είναι να πάει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αλλά να προσφέρει βελτιωμένες επιχειρησιακές δυνατότητες στη σωστή τιμή για αποστολές όπου η ταχύτητα μπορεί πραγματικά να είναι ένα πλεονέκτημα», συνοψίζει ο Ζουλιέν Γκουϊτόν (Julien Guitton), επικεφαλής του προγράμματος.

«Όταν ρωτάμε τους τελικούς χρήστες εάν οι υψηλές ταχύτητες τους ενδιαφέρουν, η απάντηση είναι πάντα «ναι, αλλά». Η ταχύτητα με οποιοδήποτε τίμημα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο οικονομικός και περιβαλλοντικός αντίκτυπος, δεν ενδιαφέρει κανέναν».

Όταν ξεκίνησε το έργο, ως μέρος του Ευρωπαϊκού προγράμματος Clean Sky 2, οι στόχοι ήταν φιλόδοξοι: 20% μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών CO2 σε σύγκριση με ένα συμβατικό αεροσκάφος ίδιου βάρους και εξίσου σημαντική μείωση του αποτυπώματος θορύβου. Οι προσομοιώσεις, που επιβεβαιώθηκαν από τις αρχικές πτήσεις, έδειξαν ότι το Racer πληρούσε αυτές τις απαιτήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή