Οι πελάτες της πρώην Credit Suisse συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να πάρουν πίσω τα δισεκατομμύρια δολάρια από κεφάλαια που επένδυσαν στην Greensill Capital και τα οποία στη συνέχεια δανείστηκαν σε μια μικρή τοπική τράπεζα της Βιρτζίνια, σε έναν «βαρόνο» άνθρακα που θέλει να γίνει Γερουσιαστής και σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο.

Η κατάρρευση της Greensill πριν από τρία χρόνια, έδωσε το έναυσμα για ένα παγκόσμιο κυνηγητό ανάκτησης των χρημάτων που επενδύθηκαν, το οποίο μέχρι τώρα περιελάμβανε νομικές ενέργειες κατά του ιαπωνικού ομίλου SoftBank, διαπραγματεύσεις για μια αυστραλιανή επιχείρηση χάλυβα και ασφαλιστικές απαιτήσεις ύψους 2,2 δισ. δολαρίων.

Τι μπορεί να κάνει δύσκολη την ενσωμάτωση της Credit Suisse στην UBS

Μια τοπική τράπεζα στη Βιρτζίνια στο επίκεντρο

Ένα από τα πιο πρόσφατα επεισόδια στο σίριαλ είσπραξης των χρεών της Credit Suisse είναι μια αγωγή που κατατέθηκε από τους εισπράκτορές της στην Κοινοπολιτεία της Βιρτζίνια. Στο κάδρο μπαίνει τώρα η τοπική Carter Bank και ο στόχος είναι να ανακτηθούν 226 εκατ. δολάρια από τον μεγαλύτερο πελάτη της, τον Τζιμ Τζάστις, κυβερνήτη της γειτονικής Δυτικής Βιρτζίνια. Η αγωγή, που κατατέθηκε τον Φεβρουάριο, υποστηρίζει ότι η Carter Bank έλαβε τα 226 εκατ. δολάρια με “νομικά αθέμιτο τρόπο” από τον μεταλλευτικό όμιλο του Τζάστις, Bluestone Resources.

Η Bluestone είναι μόνο ένα μέρος της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του Τζάστις, η οποία περιλαμβάνει περισσότερες από 100 εταιρείες στον τομέα της ενέργειας και της γεωργίας. Όμως, το περιουσιακό στοιχεία «σήμα κατατεθέν» είναι το Greenbrier, ένα πολυτελές θέρετρο γκολφ 11.000 στρεμμάτων, με ένα τεράστιο υπόγειο καταφύγιο που σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει όλα τα μέλη του Κογκρέσου σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης στον Ψυχρό Πόλεμο, σύμφωνα με το “Σχέδιο Ελληνικό Νησί”.

Ο «Τραμπ από τα Κυανά Όρη»

Ο Τζάστις είναι κυβερνήτης της Δυτικής Βιρτζίνια από το 2017. Αλλά φέτος, ο 73χρονος διεκδικεί τη θέση του Τζο Μάντσιν στη Γερουσία των ΗΠΑ και είναι μεγάλο φαβορί για να κερδίσει τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών την Τρίτη. “Είναι ο Τραμπ από τα Κυανά Όρη”, δήλωσε άτομο που εμπλέκεται στις προσπάθειες ανάκτησης των περιουσιακών στοιχείων της Credit Suisse στους Financial Times.

Μέσω της Bluestone, ο Τζάστις ήταν ένας από τους μεγαλύτερους δανειολήπτες της Greensill. Η ελβετική τράπεζα έπεισε 1.200 από τους πιο πολύτιμους πελάτες της να επενδύσουν στα λεγόμενα funds χρηματοδότησης της εφοδιαστικής αλυσίδας, τα οποία υπόσχονταν δελεαστικές αποδόσεις με μικρό κίνδυνο. Αλλά τον Μάρτιο του 2021, η Greensill υπέβαλε αίτημα πτώχευσης, «παγιδεύοντας» 10 δισ. δολάρια σε κεφάλαια.

Ο Τζάστις κατέθεσε αγωγή κατά της Greensill λίγες ημέρες αργότερα, κατηγορώντας την εταιρεία χρηματοδότησης για απάτη και ισχυριζόμενος ότι δεν γνώριζε για την εμπλοκή της Credit Suisse, όμως στη συνέχεια η αγωγή αποσύρθηκε. Η ομάδα ανάκτησης οφειλών της Credit Suisse, η οποία έχει πλέον μεταφερθεί στην UBS, εξακολουθεί να προσπαθεί να ανακτήσει 2,6 δισ. δολάρια. Από τα χρήματα που έχουν απομείνει προς ανάκτηση, η Bluestone οφείλει 690 εκατ. δολάρια.

Το σχέδιο της Credit Suisse

Το σχέδιο της Credit Suisse για την ανάκτηση των χρημάτων, που επισημοποιήθηκε σε συμφωνία με τον Τζάστις πριν από δύο χρόνια, προέβλεπε τακτικές αποπληρωμές από την Bluestone, συνολικού μεγάθους 320 εκατ. δολαρίων. Στη συνέχεια, οι επενδυτές του fund θα δικαιούνταν μερίδιο από τα μελλοντικά έσοδα, όταν ο Τζάστις και η οικογένειά του θα πωλούσαν τελικά την επιχείρηση εξόρυξης.

Για να λειτουργήσει το σχέδιο, τα ορυχεία της Bluestone χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις στις γερασμένες υποδομές τους. Οι εισπράκτορες χρέους της Credit Suisse πιστεύουν ότι ο Τζάστις δεν ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει την απαιτούμενη επένδυση λόγω των απαιτήσεων της Carter Bank, η οποία προσπαθεί ξεχωριστά να ανακτήσει 300 εκατ. δολάρια από την οικογένεια μέσω άλλης αγωγής.

Η Carter Bank, η οποία ιδρύθηκε από τον Γουόρθ Κάρτερ, πρώην ταμία παντοπωλείου, έχει τις ρίζες της σε μια σειρά κοινοτικών τραπεζών στη Βιρτζίνια και τη Βόρεια Καρολίνα που ξεκίνησαν το 1974. Ενώ ειδικευόταν στην προσφορά καταθέσεων και μικρών δανείων σε τοπικούς κατοίκους και επιχειρήσεις, η τράπεζα με έδρα το Μάρτινσβιλ της Βιρτζίνια ξεκίνησε μια μακροχρόνια σχέση με τον Τζάστις το 2001 με ένα δάνειο ύψους 4,5 εκατ. δολαρίων για ακίνητα.

Σύντομα αναπτύχθηκε μια στενή φιλία μεταξύ Τζάστις και Κάρτερ και μαζί με αυτήν, η έκθεση της Carter Bank στον μελλοντικό κυβερνήτη της πολιτείας. Η Carter Bank έχει ενεργητικό περίπου 4,5 δισ. δολάρια και μόλις 64 υποκαταστήματα. Μέχρι το 2017, οι επιχειρήσεις του Τζάστις είχαν δανειστεί περισσότερα από 750 εκατ. δολάρια και η Carter Bank ήταν ο μεγαλύτερος δανειστής του Τζάστις, χρηματοδοτώντας τις επιχειρήσεις του στον τομέα του άνθρακα, της γεωργίας και της φιλοξενίας.

Ο θάνατος που άλλαξε τις ισορροπίες

Αλλά αμέσως μετά τον θάνατο του Κάρτερ το 2017, όπου ο Τζάστις εκφώνησε επικήδειο λόγο στην κηδεία του, η νέα διοικητική ομάδα της τράπεζας άρχισε να τηρεί μια αυστηρότερη στάση όσον αφορά την είσπραξη των χρεών του, με τα δάνεια του Τζάστις να θεωρούνται πλέον αθετημένα. Η απόφαση αυτή αύξησε το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Carter Bank κατά περισσότερο από 3.000%.

Η τράπεζα βρίσκεται τώρα στη διαδικασία προσπάθειας κατάσχεσης εξασφαλίσεων του Τζάστις για την ανάκτηση του δανείου. Η πρώτη περίπτωση είναι το Greenbrier Sporting Club στη Δυτική Βιρτζίνια, αλλά η τράπεζα θα μπορούσε τελικά να προσπαθήσει να κατασχέσει το ξενοδοχείο πέντε αστέρων Greenbrier, ένα από τα πιο φημισμένα πολυτελή θέρετρα της Αμερικής.

Όταν η ομάδα ανάκτησης οφειλών της Credit Suisse άρχισε να αξιολογεί τον τρόπο ανάκτησης των χρημάτων που όφειλε η Bluestone, προσέφυγε στη συμβουλευτική εταιρεία FTI Consulting για να διενεργήσει έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων του Τζάστις και της οικογένειάς του. Η FTI κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μακράν το πιο πολύτιμο περιουσιακό του στοιχείο ήταν το εκτεταμένο θέρετρο Greenbrier, αλλά ότι ήταν ήδη σε μεγάλο βαθμό υποθηκευμένο, με την Carter Bank να έχει διακδικεί το εν λόγω περιουσιακό στοιχείο.

“Υπάρχει μια τριμερής διαπραγμάτευση σε εξέλιξη για να δούμε πού μπορούμε να ξεκλειδώσουμε περισσότερα χρήματα ώστε ο Τζάστις να μπορέσει να τα επανεπενδύσει στο ορυχείο”, δήλωσε άτομο που εμπλέκεται στην ανάκτηση των χρεών της Credit Suisse.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή