Η Gen Z κατηγορήθηκε από τους μεγαλύτερους σε ηλικία για σπατάλη χρημάτων που στην πραγματικότητα δεν είχε, για μη απαραίτητες αγορές και πολυτέλειες για τα οικονομικά τους δεδομένα, όπως ακριβά εδέσματα, επώνυμα ρούχα και ακριβές διακοπές και ότι στη συνέχεια παραπονέθηκε ότι ποτέ δεν θα μπορέσει να εξοικονομήσει αρκετά χρήματα για να αποκτήσει ένα σπίτι.

Η αλήθεια είναι, όπως καταδεικνύεται από σχετική έρευνα, ότι η νεότερη γενιά εργαζομένων όντως τα βγάζει πέρα πιο δύσκολα από ό, τι οι μεγαλύτεροι.

Μια νέα μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ από το πρακτορείο πιστωτικών αναφορών TransUnion έδειξε ότι όσοι είναι στις αρχές της δεκαετίας των 20 κερδίζουν λιγότερα, έχουν περισσότερα χρέη και βλέπουν υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας από ό,τι οι millennials στην ηλικία τους.

HΠΑ: Στα 17,7 τρισ. δολάρια το χρέος των νοικοκυριών

Η έρευνα σύγκρινε τη χρήση πίστωσης ατόμων ηλικίας 22 έως 24 ετών με τους millennials, που ήταν 22-24 ετών πριν από 10 χρόνια. Διαπίστωσε ότι οι 20άρηδες έχουν ετήσιο εισόδημα  περίπου 45.500 δολάρια, ενώ οι millennials στην ηλικία τους κέρδιζαν 51.852 δολάρια.

Παρά το γεγονός ότι κερδίζουν λιγότερα, οι νέοι σήμερα αναγκάζονται να ψάξουν πολύ περισσότερο για να καλύψουν βασικές ανάγκες, όπως τρόφιμα και φυσικό αέριο, λόγω του πληθωρισμού, με τα επιτόκια την ίδια στιγμή σε υψηλό 23 ετών.

Σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς, στους Millennials απέμεναν περίπου 47.000 δολάρια από τον ετήσιο μισθό τους μετά την πληρωμή του στεγαστικού τους δανείου, των φοιτητικών δανείων και άλλων χρεών, όταν οι Gen Zers μένουν με κάτι περισσότερο από 40.000 δολάρια.

Ο λόγος χρέους προς εισόδημα της Gen Z είναι επίσης υψηλότερος από ό, τι το 2013, στο 16,05% έναντι 11,76%.

Αν και το μέσο υπόλοιπο της πιστωτικής κάρτας για νέους 22-24 ετών σήμερα είναι 25% υψηλότερο από ό,τι για τους νέους millennials (2.834 δολάρια έναντι 2.248 δολαρίων), τα στεγαστικά δάνεια έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 45%.

Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων το 2013 ήταν περίπου 113.300 δολάρια, έναντι 149.130 δολαρίων σήμερα προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό. Συγκριτικά, το 2023 η Gen Zers έχει μέσο υπόλοιπο στεγαστικών δανείων 215.150 δολάρια.

«Οι καταναλωτές Gen Z έχουν δει τα οικονομικά τους να επηρεάζονται σημαντικά από την πανδημία και τα επακόλουθά της, ακόμη περισσότερο από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι millennials ως αποτέλεσμα της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης», είπε στο Fortune ο Michele Raneri, αντιπρόεδρος και επικεφαλής της αμερικανικής έρευνας και συμβουλευτικής στην TransUnion.

Οικονομικά και ψυχική υγεία

Με υψηλότερα έξοδα και λιγότερα διαθέσιμα χρήματα δεν είναι περίεργο που οι νέοι σήμερα είναι σχεδόν δύο φορές πιο αγχωμένοι από την προηγούμενη γενιά.

Η έκθεση αποκάλυψε ότι το 14% των Gen Zers είναι «εξαιρετικά αγχωμένοι», σε σύγκριση με το 8% των millennials το 2013.

Από την άλλη πλευρά, μόλις το 8% της Gen Z είναι εξαιρετικά σίγουροι για την οικονομική τους κατάσταση, σε σύγκριση με το 13% των millennials στην ηλικία τους.

Πολυάριθμες αντίστοιχες μελέτες έχουν προειδοποιήσει ότι οι νέοι σήμερα έχοντας λιγότερα χρήματα ουσιαστικά καταναλώνουν μέχρι το τελευταίο σεντ γιατί πιστεύουν ότι η αποταμίευση είναι μάταιη.

«Εστιάζω μόνο στο παρόν γιατί το μέλλον είναι καταθλιπτικό», έχει δηλώσει ένας νέος της Gen Zer στο Fortune.

Δυστυχώς, αλλά δεν αποτελεί έκπληξη, η ίδια γενιά που έχει χάσει την ελπίδα της να φτάσει ποτέ σε σημαντικά ορόσημα για ενήλικες, όπως η ιδιοκτησία σπιτιού, δεν βλέπει το νόημα να εργάζεται πλέον και αντιμετωπίζει εσωτερική πάλη.

Ανησυχητικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο 9,25 εκατομμύρια ενήλικες σε ηλικία εργασίας είναι οικονομικά ανενεργοί, εκ των οποίων τρία εκατομμύρια άτομα κάτω των 25 ετών είναι εγγεγραμμένα ως μη αναζητούντα εργασία. Ταυτόχρονα, περισσότερο από το ένα τρίτο των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών πάσχουν από μια «κοινή ψυχική διαταραχή» (CMD) όπως στρες, άγχος ή κατάθλιψη – και όσοι δυσκολεύονται οικονομικά είναι επίσης εκείνοι που είναι πιο πιθανό να υποφέρουν ψυχικά.

Η Louise Murphy, ανώτερη οικονομολόγος στην δεξαμενή σκέψης Resolution Foundation (RF) του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε στο Fortune: «Οι 18-24 ετών είναι πλέον πιο πιθανό να εμφανίσουν μια κοινή ψυχική διαταραχή από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα – και είναι χαμηλότερων προσόντων ειδικευμένοι νέοι που αντιμετωπίζουν τις χειρότερες οικονομικές συνέπειες, με μη πτυχιούχους με προβλήματα ψυχικής υγείας πολύ πιο πιθανό να είναι άνεργοι από τους πτυχιούχους συνομηλίκους τους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή