Στην εκπόνηση του επόμενου βασικού ενεργειακού σχεδίου προχωρά το υπουργείο Βιομηχανίας της Ιαπωνίας. Στόχος της διαδικασίας που άρχισε την Τετάρτη είναι η κατάρτιση μιας βασικής μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τη φτωχή – σε ενεργειακούς πόρους – χώρα και η εξισορρόπηση της ενεργειακής ασφάλειας με την απαλλαγή από τις εκπομπές ρύπων.

Θα είναι η πρώτη αναθεώρηση του σχεδίου από τότε που ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα (Fumio Kishida) έκανε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής ενέργειας το 2022, σηματοδοτώντας ότι η χώρα θα επανεκκινήσει γρηγορότερα τους αδρανείς πυρηνικούς σταθμούς και θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής των υπαρχόντων για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ιαπωνία: Ελεύθερη πτώση για το γιεν – «Έπιασε» χαμηλά 34ετίας έναντι του δολαρίου

Η Ιαπωνία η πέμπτη κατα σειρά χώρα στον κόσμο , με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, βασίζεται επί του παρόντος σε ορυκτά καύσιμα για περίπου το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας και η κυβέρνηση αναθεωρεί το ενεργειακό της σχέδιο κάθε τρία με τέσσερα χρόνια.

«Η ζήτηση για ενεργειακή ασφάλεια είναι υψηλότερη από ποτέ, ενώ το κίνημα απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα (CO2) αυξάνεται επίσης», δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Βιομηχανίας Κεν Σάιτο σε μια συνάντηση ειδικών σε θέματα ενέργειας και βιομηχανίας, η οποία ξεκίνησε τις συζητήσεις για το νέο σχέδιο.

«Έχω έντονη την αίσθηση του επείγοντος ότι η Ιαπωνία βρίσκεται τώρα στο πιο δύσκολο μεταπολεμικό σημείο της ενεργειακής της πολιτικής», είπε.

Η πυρηνική ενέργεια

Το τρέχον σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2021, δεν ανέφερε την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών ή την αντικατάσταση υπαρχόντων, αλλά ανέφερε ότι η Ιαπωνία στόχευε να μειώσει την εξάρτησή της από την πυρηνική ενέργεια όσο το δυνατόν περισσότερο.

Το νέο σχέδιο θα περιγράφει τους στόχους και την κατεύθυνση της πολιτικής για το πώς η Ιαπωνία θα επιταχύνει την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές προς το 2035-2040 για να συμβάλει στις διεθνείς προσπάθειες κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα σταθερό ενεργειακό εφοδιασμό.

Οι συζητήσεις θα αγγίξουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο η Ιαπωνία θα μειώσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα και πώς θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη παροχή υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί σημαντικό καύσιμο κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης.

Το νέο ενεργειακό σχέδιο να αναμένεται να οριστικοποιηθεί γύρω στα μέσα του 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή