
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποίησε εγγράφως την αυστριακή τράπεζα Raiffeisen Bank International (RBI)ότι η πρόσβασή της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ μπορεί να διακοπεί λόγω των συναλλαγών της με την Ρωσία, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα.
Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας: Κατέγραψε απώλειες ρεκόρ 8,63 δισεκατομμυρίων ευρώ
Στις 6 Μαΐου ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Γουόλι Αντιγιέμο, έστειλε επιστολή στην RBI, εκφράζοντας την ανησυχία του για την επέκταση των δραστηριοτήτων της RBI στη Ρωσία, καθώς και για μια συμφωνία ύψους 1,5 δισεκ. δολαρίων με έναν Ρώσο μεγιστάνα στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις – συμφωνία που η τράπεζα έκτοτε ματαίωσε, σύμφωνα με την πηγή που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία επειδή το θέμα είναι ιδιωτικό.
Ενώ η συμφωνία που συνδέεται με τον Όλεγκ Ντεριπάσκα εγκαταλείφθηκε από τη Raiffeisen λίγες ημέρες αφότου έλαβε την επιστολή, η πηγή δήλωσε ότι οι ανησυχίες του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις δραστηριότητες της Raiffeisen στη Ρωσία παραμένουν.
Η προειδοποίηση είναι η ισχυρότερη μέχρι στιγμής προς τη μεγαλύτερη δυτική τράπεζα στη Ρωσία και ακολουθεί μήνες πιέσεων από την Ουάσινγκτον, η οποία εξετάζει τις δραστηριότητες του αυστριακού πιστωτή στη χώρα για περισσότερο από ένα χρόνο.
Υπογραμμίζει τη βαθιά απογοήτευση της Ουάσινγκτον με την αυστριακή τράπεζα, παρά την πρόσφατη απόφασή της να εγκαταλείψει τη συμφωνία που είχε επιδεινώσει τις εντάσεις αυτές.
Το Reuters είχε αναφερθεί τον Μάρτιο στην έντονη αντίθεση των ΗΠΑ σε σχέση με τη συναλλαγή του Ντεριπάσκα, την οποία η Raiffeisen είχε διαφημίσει ως μέσο για να ξεκλειδώσει κάποια από τα κεφάλαια της που βρίσκονται εγκλωβισμένα στη Ρωσία.
Υποχώρηση μετοχής
Η μετοχή της Raiffeisen υποχώρησε κατά 3% κατά το άνοιγμα της διαπραγμάτευσης, γεγονός που την κατέστησε την πρώτη χαμένη μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Εκπρόσωπος της Raiffeisen δήλωσε ότι αποχώρησε από τη συμφωνία και ότι δεν έχει προβεί σε τέτοιες συναλλαγές.
Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η RBI είχε «μειώσει σημαντικά» τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και είχε λάβει ευρύτατα μέτρα για να μετριάσει τους κινδύνους από τις κυρώσεις.
«Η RBI θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της απενοχοποίησης της ρωσικής θυγατρικής της», δήλωσε ο εκπρόσωπος στο Reuters.
Στην επιστολή του, ο Αντιγιέμο δήλωσε ότι η επέκταση των δραστηριοτήτων της Raiffeisen θα ερχόταν σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει η RBI στο υπουργείο Οικονομικών ότι προσπαθούσε να αναστείλει τη δραστηριότητά της στη Ρωσία, σύμφωνα με την πηγή.
Ο Αντιγιέμο προειδοποίησε ότι οι ενέργειες της RBI αυξάνουν τον κίνδυνο το Υπουργείο Οικονομικών να λάβει μέτρα για να περιορίσει την πρόσβασή της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, δεδομένων των ανησυχιών ότι η συμπεριφορά της θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Στην επιστολή του ο Αντιγιέμο αναφέρεται επίσης στο διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την έγκριση δευτερογενών κυρώσεων των ΗΠΑ σε ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που πραγματοποιούν σημαντικές συναλλαγές που αφορούν το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας.


Latest News

Γιατί προειδοποιεί η επικεφαλής των Βραβείων Νόμπελ
Τα σχόλια της διευθύντριας του Ιδρύματος Νόμπελ έρχονται καθώς ο Τραμπ επιτίθεται σε κορυφαίους ερευνητικούς οργανισμούς

Η τεράστια τρύπα στα οικονομικά του Λος Άντζελες - Έρχονται χιλιάδες απολύσεις
Το Λος Άντζελες αντιμετωπίζει μια τεράστια τρύπα στον προϋπολογισμό μετά από χρόνια κακοδιαχείρισης.

Αμερικανική αντιπροσωπεία στη Γροιλανδία - Έντονες αντιδράσεις στη χώρα
Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας λέει ότι το ταξίδι είναι «επίδειξη ισχύος» και κατηγορεί τις ΗΠΑ για παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις της

Καμπανάκι Moody's για το αξιόχρεο των ΗΠΑ
Η Moody's αναμένει ότι η επιβάρυνση του χρέους θα «ανέλθει σε περίπου 130% του ΑΕΠ έως το 2035 από σχεδόν 100% το 2025»

Η Κίνα διαφωνεί με τη συμφωνία για τη Διώρυγα του Παναμά αλλά δεν την μπλοκάρει
Η συμφωνία της BlackRock για τη Διώρυγα του Παναμά, μειώνει το παγκόσμιο δίκτυο λιμένων που ελέγχει η Κίνα

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία πλήττουν το ουράνιο - Βουτιά στις τιμές
Οι τιμές του ουρανίου, που παλαιότερα ήταν στο ζενίθ τώρα οδεύουν στο ναδίρ - Πώς θα επηρεάσει η λήξη του πολέμου

Η Hyundai ανακοινώνει επενδύσεις 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ
Η Hyundai προσπαθεί να προσαρμοστεί στους δασμούς Τραμπ μεταφέροντας δραστηριότητες στις ΗΠΑ

Το FBI συγκροτεί ειδική ομάδα για να ερευνήσει τις επιθέσεις εναντίον της Tesla
Λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις σε εκθεσιακό χώρο της Tesla στο Τέξας, το FBI ανακοίνωσε ότι δημιουργεί ειδική ομάδα

Το δυσθεώρητο μπόνους στον CEO της Shell και η υποχώρηση από τους πράσινους στόχουςυς εν μέσω περικοπών;
Παρά τα μειωμένα κέρδη και τις περικοπές δαπανών, η Shell δίνει μεγαλύτερο μπόνους στο CEO της, παρά την σφορδή κριτική

Δολάριο: Θα παραμείνει στη θέση του βασιλιά των νομισμάτων;
Πώς χτίστηκε η κυριαρχία του δολαρίου μέσα από θεσμούς, εμπορικές σχέσεις και συμμαχίες