Σε μια προσπάθεια να μειώσει το υπέρογκο χρέος της, για το οποίο δέχεται έντονη κριτική από τις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση της Ιταλίας αποφάσισε να διαθέσει το 2,8% του πετρελαϊκού κολοσσού Eni SpA, στο πλαίσιο του σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με τους όρους της προσφοράς, που επικαλείται το Bloomberg, αλλά και μια επίσημη κυβερνητική δήλωση, η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι σχεδιάζει να λάβει περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ (1,5 δισεκατομμύρια δολάρια) από την πώληση του μεριδίου.

Η Ρώμα επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την πώληση κρατικών μετοχών αξίας περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2026.

Ιταλία: «Καμπανάκι» για τη Μελόνι η πτώση της ζήτησης για ομόλογα λιανικής

Πριν από την πώληση, το υπουργείο Οικονομικών κατείχε μερίδιο 4,8% στην Eni, ενώ ο κρατικός δανειστής Cassa Depositi e Prestiti κατέχει το 27,7%.

Η Ιταλία ξεκίνησε την placement περίπου 92 εκατομμυρίων μετοχών. Η UBS, η Goldman Sachs και η Jefferies ενεργούν ως κοινοί παγκόσμιοι συντονιστές και από κοινού bookrunners.

Η ιταλική ενεργειακή εταιρεία, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 49 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει διευρύνει την εμβέλειά της στην παραγωγή φυσικού αερίου και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα τελευταία χρόνια. Η Eni αναδιοργανώνεται σε ένα στρατηγικό σχέδιο, σκοπεύοντας να χωρίσει τη βιοχημική της επιχείρηση Novamont και να δημιουργήσει μια μονάδα για δραστηριότητες δέσμευσης άνθρακα για να αξιοποιήσει τη δυναμική στην ενεργειακή μετάβαση. Σχεδιάζει επίσης να πουλήσει ένα μερίδιο ή να εισαγάγει τη μονάδα διύλισης και καυσίμων Enilive.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή