Σε έκτακτα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις λογιστών προχωρούν οι μεγάλες εταιρείες στις ΗΠΑ μειώνοντας τις απαιτήσεις τους για ένα επάγγελμα που χρειάζεται συνεχή κατάρτιση.

Ειδικότερα, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ορκωτών Λογιστών απέσυρε την αντίθεσή του στις εκκλήσεις για μείωση των απαιτήσεων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που χρειάζεται για να λάβει κανείς την πιστοποίηση CPA. Αυτό ορίζεται επί του παρόντος σε ισοδύναμο πέντε ετών, ένα χρόνο περισσότερο από ένα τυπικό πτυχίο πανεπιστημίου στις ΗΠΑ.

Τραμπ: Οι φορολογικές του εξαγγελίες δεν εντυπωσιάζουν τους επενδυτές

Η διακήρυξη είναι μια στιγμή ορόσημο σε μια ολοένα και πιο τεταμένη μάχη μεταξύ του επαγγελματικού σώματος και των μεταρρυθμιστών, καθώς ο αριθμός των φοιτητών στις ΗΠΑ που παρακολουθούν μαθήματα λογιστικής και δίνουν επαγγελματικές εξετάσεις έχει μειωθεί.

Μάλιστα, η έλλειψη στελεχών εντείνεται, καθώς οι baby boomers που κατείχαν τις θέσεις πλέον συνταξιοδοτούνται.

Συνολική η μεταρρύθμιση

Σύμφωνα με τους Financial Times, η συμβουλευτική ομάδα AICPA, που περιλαμβάνει εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών, όπως οι Big4, αλλά και μικρών , ανακοίνωσε ότι το επάγγελμα έπρεπε να «αντιμετωπίσει το κόστος και τον χρόνο της εκπαίδευσης» ως προτεραιότητα για τη διόρθωση της έλλειψης.

Μεταξύ άλλων μεταρρυθμίσεων ζήτησε «ένα μοντέλο αδειοδότησης βασισμένο στις ικανότητες που δεν συνδέεται με τις ώρες πίστωσης των πανεπιστημίων». Η AICPA, με τη σειρά της, εξέφρασε «κατευθυντική υποστήριξη» για τις συστάσεις της ομάδας.

«Αν και η επέκταση των προσεγγίσεων για την αδειοδότηση CPA από μόνη της δεν θα λύσει το πρόβλημα της έλλειψης στελεχών, πιστεύουμε ότι η διαδικασία αδειοδότησης πρέπει να αναγνωρίζει τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς», ανέφερε η AICPA.

Οι λογιστικές ομάδες στη Μινεσότα είναι μεταξύ εκείνων που πιέζουν να αλλάξουν τους νόμους της πολιτείας για να μειώσουν τις εκπαιδευτικές απαιτήσεις για άδεια, ένα κίνημα που σύμφωνα με την AICPA απειλεί τις μακροχρόνιες αμοιβαίες συμφωνίες που επιτρέπουν στους λογιστές να ασκούν τις δραστηριότητές τους πέρα από τις πολιτειακές γραμμές.

Η Sue Coffey, διευθύνουσα σύμβουλος δημόσιας λογιστικής στο AICPA, η οποία έδωσε μια εναλλακτική λύση στις τρέχουσες απαιτήσεις, υποστήριξε ότι το επί του παρόντος υποχρεωτικό πέμπτο έτος εκπαίδευσης θα πρέπει να αντικατασταθεί με απαιτήσεις δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών γνώσεων και δεξιοτήτων επικοινωνίας και στρατηγικής σκέψης.

Τα «σκληρά στοιχεία»

Πάντως, τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Με τα τρία τέταρτα των λογιστών των ΗΠΑ σε ηλικία συνταξιοδότησης ή κοντά σε αυτήν, ο αριθμός των μελών της AICPA μειώθηκε από 430.000 το 2017 σε 400.000 πέρυσι, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεσή της.

Ο αριθμός των ατόμων που συμμετείχαν στις εξετάσεις CPA μειώθηκε από άνω των 100.000 το 2016 σε χαμηλό 17 ετών λίγο πάνω από 67.000 το 2022. Μια αύξηση το 2023 ήταν το αποτέλεσμα των μαθητών που έσπευσαν να δώσουν τις εξετάσεις πριν από την εισαγωγή ενός ακόμη έτους στο νέο πρόγραμμα σπουδών.

Η συμβουλευτική ομάδα της AICPA ζήτησε επίσης από τις λογιστικές εταιρείες να αυξήσουν τους αρχικούς μισθούς για τους νεοπροσληφθέντες και να βελτιώσουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθώς και να ανανεώσουν τα πτυχία λογιστικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή