Σιδηρά παρέμβαση της κυβέρνησης του Παρισιού στον επιχειρηματικό κόσμο της Γαλλίας. Την ώρα που διοργάνωνε επιχειρηματικό «γκαλά» με ξένους μάνατζερ για να «πουλήσει» τη χώρα του ως τόπο ελκυστικό και φιλόξενο για τους ξένους επενδυτές, ο Εμανουέλ Μακρόν έβαλε ένα σαφές «STOP» στα σχέδια της TotalEnergies να μεταφέρει την κύρια θέση διαπραγμάτευσης της μετοχής της από το Χρηματιστήριο του Παρισιού στη Wall Street. Κάτι εξάλλου που είχε προ δύο εβδομάδων ξεκαθαρίσει και ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Μιλώντας στο Bloomberg στο περιθώριο της εκδήλωσης «Choose France», που διοργάνωσε την περασμένη Δευτέρα στις Βερσαλίες, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του στην ιδέα να μεταφέρει η TotalEnergies την χρηματιστηριακή της έδρα στη Νέα Υόρκη. «Με τίποτα! Θα με εξέπληττε πολύ κάτι τέτοιο. Θεωρώ ότι πρόκειται για φήμες», τόνισε ο Μακρόν.

TotalEnergies: Γιατί εξετάζει μεταφορά από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη

«Δεν λειτουργεί…»

Η Γαλλία δεν είναι «Σοβιετία» για να κλείνει τα σύνορά της σε επιχειρήσεις και εν γένει στη ροή των κεφαλαίων. Αλλά σε ένα κόσμο γεωπολιτικά κατακερματισμένο, κατά τον οποίο ο διεθνής ανταγωνισμός μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΗΠΑ και Ασίας έχει αποδομήσει κάθε έννοια παγκοσμιοποίησης του εμπορίου και της οικονομίας, οφείλει να προστατεύσει τους «εθνικούς πρωταθλητές» της, που είναι ταυτόχρονα και «ευρωπαϊκοί πρωταθλητές». Και ο κορυφαίος γαλλικός ενεργειακός όμιλος είναι αδιαμφισβήτητα ένας εξ αυτών.

«Πρέπει να είμαστε σίγουροι, όταν ρυθμίζουμε, ότι δεν ρυθμίζουμε πάρα πολλά», είπε μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων ο Μακρόν, τονίζοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται πολύ περισσότερες επενδύσεις.

«Η ΕΕ είναι η πιο ‘ανοικτή’ περιοχή στον πλανήτη σε ό,τι αφορά τη διεθνή οικονομία και τις επενδύσεις. Αλλά δεν μπορούμε να επιβιώσουμε όταν αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα επιδοτήσεις και πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην Κίνα, προστατευτισμό σε κάποιους κλάδους της αγοράς και επίσης το Νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού (IRA) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το σύστημα αυτό απλώς δεν λειτουργεί», είπε χαρακτηριστικά ο γάλλος πρόεδρος.

«Θέλουμε να προστατεύσουμε την οικονομία μας», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας «αναγκαιότητα» τη σκλήρυνση των ευρωπαϊκών θέσεων έναντι των ανταγωνιστών της.

«Η Total ανήκει στους Γάλλους»

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις αρχές Μαΐου, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ είχε ήδη εκφράσει την αντίθεσή του στην προοπτική μεταφοράς της βασικής χρηματιστηριακής θέσης της TotalEnergies στην απέναντι ακτή του Ατλαντικού, όπως την είχε περιγράψει ο μάνατζερ του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού Πατρίκ Πουγιανέ.

«Είμαι εδώ για να διασφαλίσω ότι αυτό δεν θα συμβεί», είπε ωμά ο Λεμέρ, εκφράζοντας τη λύπη του για «μια απόφαση που είναι σοβαρή».

«Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την Total στη Γαλλία. Να διατηρήσουμε τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Γαλλία και να παραμείνει εδώ η χρηματιστηριακή της βάση», είχε τονίσει στις 2 Μαΐου ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, για να ξεκαθαρίσει το ζήτημα απαντώντας στο εξής ρητορικό ερώτημα: «Είναι υπέρτατο συμφέρον του έθνους να διατηρήσει τα κεντρικά γραφεία της Total στη Γαλλία και το κύριο χρηματιστήριο της Total στη Γαλλία; Είναι. Γι’ αυτό και εγώ θα αγωνιστώ για να συμβεί αυτό, γιατί είναι προς το συμφέρον των Γάλλων».

Το παιχνίδι των ερωτημάτων

Λίγες ημέρες νωρίτερα από τις δηλώσεις Λεμέρ, στα τέλη Απριλίου, ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies Πατρίκ Πουγιανέ μειλώντας επίσης στο Bloomberg είχε αποκαλύψει ότι η εταιρεία του μελετά την κύρια εισαγωγή της στη Wall Street, όπου βεβαίως ήδη διαπραγματεύεται η μετοχή της, ξεκαθαρίζοντας ότι η έδρα του ομίλου θα παραμείνει στη Γαλλία.

Ο Πουγιανέ είχε διευκρινίσει ότι η ιδέα αυτή εξετάζεται «στο όνομα της επιχείρησης και όχι του συναισθήματος», διατυπώνοντας ρητορικά ερωτήματα και προκαλώντας, όπως φάνηκε, τον υπουργό Οικονομικών και μετέπειτα τον πρόεδρο να του απαντήσουν αναλόγως.

«Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση στην οποία οι Ευρωπαίοι μέτοχοι είναι πωλητές ή διακρατούν τις μετοχές τους, ενώ οι Αμερικανοί μέτοχοι είναι αγοραστές. Τι θα ήταν λοιπόν πιο πρακτικό για τους Αμερικανούς μετόχους; Προτιμούν μετοχές των οποίων η κύρια εισαγωγή είναι στη Νέα Υόρκη ή στην Ευρώπη; Πιστεύω ότι όταν κάνεις την ερώτηση, έχεις την απάντηση», είχε πει ο γάλλος μάνατζερ, σημειώνοντας ότι την τελευταία 10ετία το ποσοστό των μετοχών που κατέχουν Αμερικανοί επενδυτές, ως επί το πλείστον θεσμικοί, έχει αυξηθεί από το 30% σε 40%, ενώ το ποσοστό των Ευρωπαίων έχει μειωθεί από το 51% στο 44%.

Ευρωπαϊκή λύση

Ήταν μια σαφής δήλωση μέσα στο πλαίσιο του χρηματιστηριακού ή «μετοχικού» καπιταλισμού, όπου κυριαρχεί η αρχή «νόμος είναι το δίκιο του μετόχου». Εξάλλου και ο ίδιος ο Μπρουνό Λεμέρ είχε αναγνωρίσει το βασικό πρόβλημα της TotalEnergies, που παραμένει η «δυσκολία στην εύρεση κεφαλαίων». Ωστόσο, ο Λεμέρ υπενθύμισε ότι το πρόβλημα που ο Πουγιανέ θέλει να λύσει δια της μεταναστευτικής οδού, θα μπορούσε να λυθεί κάλλιστα μέσω της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και εμβάθυνσης. Διότι, εν τέλει, η Total δεν ανήκει μόνο στους Γάλλους, ανήκει σε όλους τους Ευρωπαίους.

Ο υπουργός θύμισε ότι η Γαλλία προωθεί με ζέση την ιδέα της ένωσης των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών. «Η ένωση των κεφαλαιαγορών θα δώσει την απάντηση, διότι θα βρεθούν για την TotalEnergies και για τις άλλες γαλλικές και ευρωπαϊκές εταιρείες πολύ μεγαλύτερα κεφάλαια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο Μπρουνό Λεμέρ.

Ως εκ τούτου, «δεν υπάρχει πλέον λόγος να μπει κανείς στις αμερικανικές λίστες», εξήγησε. Το γαλλικό «STOP» στη μετανάστευση της Total δεν έχει να κάνει δηλαδή με έναν κακώς εννοούμενο οικονομικό προστατευτισμό, αλλά με τη ρεαλιστική ανάγκη προώθησης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που εμφατικά, είναι αλήθεια, προωθεί το Παρίσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή