Με μια δήλωση που συνιστά σαφή διαφοροποίηση απο την πολιτική επιβολής εμπορικών δασμών των ΗΠΑ στην Κίνα,  τοποθετείται ο Επίτροπος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι  σε συνέντευξη του στο CNBC.

Η Ευρώπη χρειάζεται μια «πιο ώριμη» στάση απέναντι στο εμπόριο και πρέπει να αποφύγει μια παγκόσμια αποσύνδεση, ενώ διασφαλίζει την οικονομία της και αντιμετωπίζει τις κινεζικές κρατικές επιδοτήσεις, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομιας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι την Τετάρτη.

Ευρωζώνη: Ανάπτυξη 0,3% το πρώτο τρίμηνο

«Το χαρακτηριστικό της οικονομίας της ΕΕ είναι να είναι πιο ανοιχτή, περισσότερο επηρεασμένη από το εμπόριο και λιγότερο μόνο από την εσωτερική κατανάλωση», είπε ο Τζεντιλόνι.
Είπε επίσης ότι αρκετοί παράγοντες θα τονώσουν την οικονομία της ΕΕ το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, της πτώσης του πληθωρισμού και της υψηλής απασχόλησης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποφύγει μια επιζήμια αποσύνδεση του παγκόσμιου εμπορίου καθώς εξετάζει τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα και άλλα αγαθά, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της οικονομίας του μπλοκ.

«Νομίζω ότι όσον αφορά την Ευρώπη χρειαζόμαστε μια πιο ώριμη στάση στο εμπόριο μας, διασφαλίζοντας την οικονομία μας … ειδικά με την Κίνα», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι στη Silvia Amaro του CNBC.

Ο Τζεντιλόνι αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες έρευνες της ΕΕ κατά των επιδοτήσεων που καλύπτουν την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και τις ανεμογεννήτριες και όπως είπε αυτές οι έρευνες είναι ένας τρόπος για να κατανοήσουμε εάν οι επιδοτήσεις που παρέχει η κινεζική κυβέρνηση σε εγχώριες εταιρείες «διαταράσσουν κάθε ευκαιρία για τις ευρωπαϊκές εταιρείες», είπε ο Τζεντιλόνι.

«Αλλά αυτό δεν μας οδηγεί σε μια θεωρία αποσύνδεσης του παγκόσμιου εμπορίου, η οποία θα ήταν καταστροφή και για τα δύο μέρη», διευκρίνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία.

Ανοιχτή οικονομία και επιδοτήσεις

«Το χαρακτηριστικό της οικονομίας της ΕΕ είναι να είναι πιο ανοιχτή, περισσότερο επηρεασμένη από το εμπόριο και λιγότερο μόνο από την εσωτερική κατανάλωση. Αυτός είναι ο λόγος, ο οικονομικός λόγος, για τον οποίο είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κρατήσει ανοιχτές τις πόρτες του εμπορίου».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τρίτη έντονες αυξήσεις δασμών σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε ηλεκτρικά οχήματα και σε μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται σε αυτά, ηλιακές κυψέλες, χάλυβα και αλουμίνιο.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι η αγορά EV της αυξάνεται λόγω της καινοτομίας και όχι των κρατικών επιδοτήσεων και λέει ότι ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ – ο οποίος έχει επίσης πυροδοτήσει ανησυχίες προστατευτισμού μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Gentolioni – επιδοτεί την αμερικανική παραγωγή.

Εν τω μεταξύ, πολλά έθνη της ΕΕ ανησυχούν για πιθανά κινεζικά αντίποινα εμπορικά μέτρα που πλήττουν σημαντικές εγχώριες βιομηχανίες, από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία μέχρι το γαλλικό κονιάκ.

Κατανάλωση και απασχόληση

Αυτό συμβαίνει καθώς το μπλοκ φαίνεται να ανακάμπτει από χρόνια υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης και μια ρηχή ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, αναφέρει το CNBC.

Ο Τζεντιλόνι την Τετάρτη έδωσε αισιόδοξο τόνο στις προοπτικές για το έτος, το οποίο είπε ότι ακολούθησε ένα «πολύ, πολύ δύσκολο 2023» που χαρακτηρίστηκε από οικονομική στασιμότητα, αυξημένα επίπεδα αποταμίευσης και αβεβαιότητα από τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

«Σταδιακά, η δραστηριότητα επιταχύνεται και ο κύριος μοχλός θα είναι η ιδιωτική κατανάλωση. Ταυτόχρονα, έχουμε δύο άλλους παράγοντες που είναι πολύ θετικοί», είπε στο CNBC.

«Ο πληθωρισμός πράγματι μειώνεται. Και η απασχόληση είναι ακόμα υψηλή, πολύ υψηλή, θα συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή