Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της τον Ιούνιο, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Εκτός απροόπτου, η ΕΚΤ παραμένει προσηλωμένη στο να φέρει τον πληθωρισμό στο στόχο της στο 2% έως το επόμενο έτος από 2,4% που είναι σήμερα, ανέφερε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο RTL την Τετάρτη.

«Καθώς έχουμε επαρκή εμπιστοσύνη, πιθανότατα θα αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζαςστη συνάντησή μας στις αρχές Ιουνίου», δήλωσε ο Βιλερουά.

Τα σχόλιά του αντικατοπτρίζουν μια συναίνεση, ακόμα κι αν ορισμένοι πιο επιθετικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν ζητήσει μεγαλύτερη προσοχή στη μείωση των επιτοκίων μετά από μια πρώτη κίνηση τον Ιούνιο. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης επικαλούνται τις μισθολογικές αυξήσεις στη ζώνη του ευρώ, αλλά και την αβεβαιότητα στις ενεργειακές αγορές που προκαλούνται από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Η ισχυρότερη ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης μπορεί επίσης να καταστήσει λιγότερο επείγουσα τη χαλάρωση της πολιτικής.

ΕΚΤ: Tι θα συμβεί αν μειώσει τα επιτόκια πριν από τη Fed

Κοινές απόψεις

Άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ την Τετάρτη υποστήριξαν επίσης την πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

«Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Απρίλιο, δώσαμε υπό όρους σήμα για μειώσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο», δήλωσε ο Φινλανδός Όλι Ρεν στο Ελσίνκι. «Εάν η εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο του με βιώσιμο τρόπο συνεχίσει να ενισχύεται, η νομισματική πολιτική μπορεί να χαλαρώσει».

Μιλώντας στο Ταλίν, ο Εσθονός Madis Muller συμφώνησε για μία πρώτη μείωση τον Ιούνιο, αν και προέτρεψε να επικρατήει σύνεση πέρα ​​από αυτό.

«Θα προτιμούσα να παραμείνω λιγότερο συγκεκριμένος και να επαναλάβω το γενικό μήνυμα που έχουν μεταφέρει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ – ότι εξαρτάται από τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις και αν βλέπουμε δείκτες πληθωρισμού να πλησιάζουν επίμονα το 2%», υπογράμμισε.

Ο Βιλερουά είπε ότι η οικονομία θα ανακάμψει περισσότερο το 2025 καθώς το χαμηλότερο κόστος δανεισμού οδηγεί τις επενδύσεις και ο βραδύτερος πληθωρισμός υποστηρίζει τις καταναλωτικές δαπάνες.

«Αναμένουμε μεγαλύτερη ανάκαμψη το επόμενο έτος, βοηθούμενη από την πτώση του πληθωρισμού», είπε. «Μεταξύ της ύφεσης που αποφύγαμε και της μελλοντικής ανάκαμψης, είναι η ανθεκτικότητα σήμερα, που σημαίνει ότι η γαλλική οικονομία είναι σχετικά εύρωστη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή