Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Βραζιλίας, Ρομπέρτο Κάμπος Νέτο, δήλωσε την Τετάρτη ότι η νομισματική αρχή της χώρας έχει δεσμευτεί να επιδιώξει τον στόχο για πληθωρισμό 3% και ότι οι συζητήσεις σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει δεν θα πρέπει «να αναφέρουν καν» το κέντρο και τη ζώνη αυτού του στόχου.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η κεντρική τράπεζα, ο Νέτο τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα «δεν θα αποφύγει τη δέσμευσή της για την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό και κατανοεί τον θεμελιώδη ρόλο των προσδοκιών στη δυναμική του πληθωρισμού».

Βραζιλία: Ο Λούλα απέπεμψε τον πρόεδρο της πετρελαϊκής Petrobras – Ο λόγος της διαφωνίας

Ο πληθωρισμός στη Βραζιλία συνέχισε να κινείται προς τα κάτω, αλλά ελαφρώς χαμηλότερα από το αναμενόμενο τον Απρίλιο, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη  Παρασκευή.

Η στατιστική υπηρεσία IBGE ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής διαμορφώθηκε στο 3,69% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο.

Το ποσοστό αυτό μπορεί να αντιπροσώπευε επιβράδυνση από το 3,93% που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα, ήταν ελαφρώς υψηλότερο από το 3,66% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας ανακοίνωσε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 10,5%. Αυτή η κίνηση σηματοδότησε μια επιβράδυνση στον συνεχιζόμενο κύκλο χαλάρωσης, μετά από έξι διαδοχικές περικοπές 50 μονάδων βάσης. Η απόφαση, η οποία δεν ήταν ομόφωνη, οδήγησε σε πτώση των μετοχών και του νομίσματος, καθώς προέκυψαν ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της πολιτικής πίεσης στη νομισματική πολιτική.

Ο ετήσιος πληθωρισμός παραμένει εντός του εύρους στόχου της τράπεζας του 3% συν ή πλην 1,5 ποσοστιαίας μονάδες, αλλά οι πρόσφατες παγκόσμιες αβεβαιότητες που ενισχύουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των επιτοκίων και το δολάριο ΗΠΑ έχουν αναφερθεί ως λόγοι για τη μεγαλύτερη προσοχή της κεντρικής τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή