Μια παρατεταμένη «άνοιξη» βιώνει ο κλάδος των σύγχρονων «πράσινων» γραφείων στην ελληνική αγορά, με τον «πυρετό» των επενδύσεων που καταγράφεται στο πλέον δυναμικό τμήμα της Λεωφόρου Κηφισίας, από το ΟΑΚΑ έως τον ΟΤΕ και τον κόμβο της Αττικής Οδού, να αποτυπώνει αυτή τη δυναμική.

Γύρω από το «χρυσό» Δαχτυλίδι με πρωταγωνιστές εταιρείες, όπως οι Dimand Real Estate, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Prodea Investments, Noval Property, Brook Lane Capital,  Trastor κ.ά., πρόκειται να κατασκευαστούν, ή κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή, σημαντικά έργα άνω των 100.000 τ.μ., ανεβάζοντας ακόμη υψηλότερα την αξία της περιοχής, που συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων όσον αφορά τη ζήτηση επαγγελματικών ακινήτων.

Αιτία είναι η ανελαστική προσφορά, με συνέπεια η τοπική γραφειακή αγορά να παραμένει πόλος έλξης για τους επενδυτές, ιδίως για κτίρια πολύ καλών προδιαγραφών, σημειώνοντας σε αρκετές περιπτώσεις αύξηση των τιμών λόγω του έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των δυνητικών αγοραστών.

Έτοιμη το 2026 η νέα στέγη του ΤΕΕ με «σφραγίδα» ΤΕΡΝΑ

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η κατασκευή της νέας στέγης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) σε ιδιόκτητο οικόπεδο στο Μαρούσι, επί των οδών Λεωφόρου Κηφισίας (άνοδος) Διστόμου, Αλαμάνας και Αττικής Οδού (Κόμβος Δαχτυλίδι).

Στο ακίνητο, απέναντι από το διοικητικό μέγαρο του ΟΤΕ, μπροστά από το νοσοκομειακό συγκρότημα του Ιατρικού Κέντρου, με τη μέθοδο της αντιπαροχής και σε συνεργασία με την Dimand και τη ΓΕΚ Τέρνα η οποία έχει αναλάβει και την κατασκευή, θα αναπτυχθούν δύο πράσινα βιοκλιματικά κτίρια: το καινούργιο Μέγαρο του ΤΕΕ, το οποίο θα είναι περίπου 4.000 τετραγωνικά μέτρα και ένα ακόμη κτίριο περίπου 7.500 τετραγωνικά μέτρα.

Οι δύο όγκοι κτιρίων, ανεξάρτητοι μεταξύ τους, θα έχουν κοινούς χώρους στάθμευσης σε δυο υπόγεια, τα οποία θα επεκτείνονται και εκτός του περιγράμματος των κτιρίων.

Η συνολική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των υπογείων είναι 24.857,60 τ.μ. και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025.

Η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για να αποκτήσει το ΤΕΕ τη δική του σύγχρονη στέγη, που συμπίπτει με την επέτειο εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας, έγινε το πρωί της Τρίτης 14 Μαΐου 2024, παρουσία του Προέδρου ΤΕΕ Γιώργου Στασινού και εκπροσώπων του αναδόχου σχήματος, της εταιρίας «Di TERNA» που έχει αναλάβει, ως εταιρεία ειδικού σκοπού, την υλοποίηση του έργου, κκ Δημήτρη Ανδριόπουλου (Διευθύνων Σύμβουλος Dimand AE), Πέτρου Σουρέτη (Εντεταλμένος Σύμβουλος, Μέλος ΔΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Γιώργου Περδικάρη (μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), και του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης Έργων – Επαγγελματικών & Επιστημονικών θεμάτων του ΤΕΕ κου Νίκου Παναγιωτόπουλου και στελεχών του ΤΕΕ και των εταιριών, που υλοποιούν το έργο.

Το big project Noval-Brooklane

H μεγαλύτερη επένδυση που πραγματοποιείται στην περιοχή του Αμαρουσίου είναι η ανάπτυξη του νέου γραφειακού συγκροτήματος στο πρώην εργοστάσιο της Kodak από την THE GRID Α.Ε., την κοινή εταιρεία που έχουν συστήσει η Noval Property και ο επενδυτικός όμιλος Brook Lane Capital.

Το οικόπεδο έχει συνολικό εμβαδόν 16.181,58 τ.μ. και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Χειμάρρας και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου.

Κατόπιν σχετικού διαγωνισμού, η κατασκευή του νέου συγκροτήματος γραφείων έχει ανατεθεί στην ΤΕΡΝΑ (100% θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

Το συγκρότημα γραφείων, συνολικής επιφάνειας 61.500 τετραγωνικών μέτρων, εκ των οποίων τα 26.400 τ.μ. αντιστοιχούν σε χώρους ανωδομής και τα 35.100 τ.μ. σε υπόγειους χώρους, θα αποτελείται από δύο κτίρια σχήματος Γ (συνολικά 4 κτιριακοί όγκοι) τα οποία διατάσσονται αντικριστά σχηματίζοντας έναν κεντρικό κήπο με εκτεταμένη βλάστηση.

Κάθε ένα από τα κτίρια αποτελείται από διακριτούς όγκους, οι οποίοι ενώνονται μέσω «γεφυρών», ενώ δημιουργείται ένα ηλιακό αίθριο το οποίο περικλείεται από την κεντρική είσοδο και τα εξωτερικά κλιμακοστάσια. Οι εξωτερικές όψεις επενδύονται εξ ολοκλήρου με ενεργειακό κέλυφος και το συγκρότημα αναμένεται να πιστοποιηθεί στην ανώτερη βαθμίδα αξιολόγησης LEED PLATINUM.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σχεδόν στα 100 εκατ. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης την άνοιξη του 2026, ενώ αρκετά νωρίτερα θα παραδοθεί στους μισθωτές για εγκατάσταση και ολοκλήρωση των εσωτερικών εργασιών διαρρύθμισης.

Όπως είχε δηλώσει στον ΟΤ ο κος Παναγιώτης Καπετανάκος, CEO της ΑΕΕΑΠ, το νέο συγκρότημα γραφείων στο πρώην ακίνητο Kodak στο Μαρούσι, έχει ήδη κατά το ήμισυ μισθωθεί σε πολυεθνική εταιρεία.

Ταυτόχρονα «τρέχει» και η ανακατασκευή του κτιρίου που απέκτησε η Noval Property από την Helleniq Energy Holdings επί της λεωφόρου Κηφισίας στον αριθμό 199.

Το συγκεκριμένο κτίριο, με συνολική δομημένη επιφάνεια 6.636 τ.μ., προβλέπεται ότι θα ανακατασκευαστεί και θα μετατραπεί σε βιοκλιματικό κτίριο με πιστοποίηση κατά το πρότυπο LEED.

Το πράσινο γραφειακό συγκρότημα με μισθώτρια την PwC

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο και το project ανέγερσης των γραφείων με μισθώτρια την PwC στη λεωφόρο Κηφισίας 65, στο ύψος του Παράδεισου Αμαρουσίου, το οποίο επίσης κατασκευάζει η Τέρνα.

Στο διαμπερές οικόπεδο των περίπου 11 στρεμμάτων, στην πρώην καλτσοποιία Berkshire, η Dimand Real Estate έχει την ευθύνη ανάπτυξης του έργου που περιλαμβάνει την ανέγερση βιοκλιματικού κτιρίου συνολικής επιφάνειας 22.550 τ.μ. με ανοιχτούς χώρους και ερευνητικό campus για της ανάγκες τις μισθώτριας.

Το επενδυτικό αυτό ακίνητο με πιστοποίηση LEED Gold και WELL έχει προπωληθεί στην Eurobank (προσύμφωνο για 75 εκατ. ευρώ), με το deal να ολοκληρώνεται εφέτος όταν και το κτίριο θα παραδοθεί στην PwC, η οποία θα μισθώσει το κτίριο για περίοδο 10 ετών, με δικαίωμα ανανέωσης επιπλέον 10 ετών, αντί 26 ευρώ ανά τ.μ.

Βιοκλιματικά γραφεία στα «Αηδονάκια»

Τις διαδικασίες αδειοδότησης και τις μελέτες για την ανάπτυξη γραφειακού campus στο οικόπεδο – φιλέτο, όπου λειτουργούσε μέχρι πρότινος το λούνα παρκ «Αηδονάκια», στο Μαρούσι, «τρέχει» αυτή την περίοδο η Prodea.

Στο εν λόγω ακίνητο που έχει συνενωθεί με την έτερη έκταση που έχει αποκτήσει από τις αρχές του 2022 η εισηγμένη, θα αναπτυχθεί συγκρότημα βιοκλιματικών γραφείων περίπου 19.000 τ.μ., με εκτιμώμενη επιφάνεια ανωδομής 14-15 χιλ. τ.μ.

Θυμίζουμε ότι πριν δύο χρόνια η Prodea είχε αγοράσει το ακίνητο, όπου στο παρελθόν στεγαζόταν η Εκκλησία των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Τα πέντε όμορα οικόπεδα, συνολικής επιφανείας 10,4 στρεμμάτων περικλείονται από τη Λεωφόρο Κηφισίας και την οδό Διονύσου στο Μαρούσι.

Το σύνολο της νέας επένδυσης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 60 εκατ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι το νέο γραφειακό συγκρότημα βρίσκεται κοντά στο άλλο βιοκλιματικό κτίριο γραφείων, το eLement, επιφανείας 14.000 τ.μ., που έχει αναπτύξει η Prodea και όπου φιλοξενούνται εταιρείες, όπως η Google και η Elpedison.

Albatros και Kouros

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται και η κατασκευή του νέου «πράσινου» κτιρίου γραφείων της Trastor στην ευρύτερη περιοχή.

Ειδικότερα, επί της οδού Χειμάρρας 9, στη συμβολή με την Αμαρουσίου – Χαλανδρίου, η ΑΕΕΑΠ αναπτύσσει αυτοτελές 5ώροφο κτίριο γραφείων (Albatros), επιφάνειας περίπου 5.000 τ.μ. όσον αφορά τους γραφειακούς χώρους με 3 υπόγεια και 88 θέσεις στάθμευσης.

Τo ύψος της επένδυσης είναι της τάξης των 18 εκατ. ευρώ, ενώ το κτιριακό συγκρότημα θα είναι έτοιμο προς λειτουργία στο πρώτο τρίμηνο του 2025.

Στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί και το κτίριο ακινήτων της Trastor, Kouros, στη συμβολή των οδών Σωρού 16 και Αμαρουσίου Χαλανδρίου, το οποίο κατασκευάζεται σε επιφάνεια 6.507 τ.μ.. Η συνολική του επιφάνεια του κτιρίου γραφείων θα ανέλθει στα 16.881 τ.μ.

Οι επενδύσεις της Hellenic Properties

Επιπλέον, η Hellenic Properties σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός κτιρίου γραφείων επιφάνειας 2.500 τ.μ. στο Μαρούσι.

Πρόκειται για την ανάπτυξη ενός greenfield project και στόχος είναι η πιστοποίησή του κατά το πρότυπο LEED.

Σημειώνεται, ότι η Hellenic Properties επί της λεωφόρου Καραμανλή στο Μαρούσι, του κεντρικού δρόμου παράλληλα προς την Αττική Οδό, εκτός από το εν λόγω οικόπεδο έχει αποκτήσει και ένα ακόμα με στόχο την κατασκευή και ενός δεύτερου κτιρίου γραφείων συνολικής επιφάνειας 5.500 τ.μ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα