Με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο του 2024 και το conference call που ακολούθησε, θα μπορούσαμε να πούμε ότι έκλεισε ένα κεφάλαιο για τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος.

Είναι το κεφάλαιο «Μιχάλης Τσαμάζ», ο μακροβιότερος πρόεδρος Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος στην ιστορία του ΟΤΕ, ο οποίος έχοντας αναλάβει τα καθήκοντά του τον Νοέμβριο του 2010 αποχωρεί από τη θέση τον ερχόμενο Ιούνιο. Όπως τόνισε και ο ίδιος ο κ. Τσαμάζ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών ήταν το 54o και τελευταίο του conference call ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει άπαντες για την υποστήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια.

Αύξηση 9,2% στα έσοδα του ΟΤΕ το α’ τρίμηνο – Μέρισμα 0,71 ευρώ ανά μετοχή

Όπως είπε, χωρίζει την θητεία του σε τρεις φάσεις, με την πρώτη από το 2010 έως το 2015 να είναι η δυσκολότερη αφού έπρεπε να διορθωθούν προβληματικές καταστάσεις και παράλληλα να γίνουν επενδύσεις σε τεχνολογία, δίκτυα και εκπαίδευση του προσωπικού.

Ακολούθησε η δεύτερη φάση κατά την οποία επιτεύχθηκε η ψηφιοποίηση του Οργανισμού και το χτίσιμο ενός επικερδούς μοντέλου λειτουργίας. Τέλος, η τρίτη φάση στην οποία ο ΟΤΕ διατηρεί τη θέση του στην αγορά των τηλεπικοινωνιών και παράλληλα πραγματοποιήθηκαν νέες επενδύσεις και προσθήκη νέων δραστηριοτήτων, όπως η ασφάλιση και το delivery.

Μήνυμα στον ανταγωνισμό

Αναφερόμενος στον ανταγωνισμό τόνισε ότι είναι μεν έντονος, αλλά σημείωσε ότι απλή μείωση των τιμών δεν έχει νόημα καθώς θα πρέπει να συνοδεύεται και με την εμπειρία που προσφέρεται στον πελάτη. «Εμείς συνεχίζουμε να επενδύουμε και στις υποδομές και στην εμπειρία που προσφέρουμε στους πελάτες μας», κατέληξε.

Ο ανταγωνισμός «χτυπάει» τιμολογιακά αλλά δεν «δίνει» στον καταναλωτή πραγματικές υπηρεσίες, είπε το αφεντικό του ΟΤΕ.

«Εστιάζουμε περισσότερο στη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη, αντί να προχωρήσουμε σε παράλογες προωθητικές κινήσεις. Αν ήθελα να κάνω μια εικασία για το μέλλον, είναι ότι και πάλι το μάθημα έχει παρθεί», είπε με νόημα.

Θολό τοπίο για τη θυγατρική στη Ρουμανία

Σχετικά με τη φερόμενη πώληση των δραστηριοτήτων του Ομίλου στη Ρουμανία, δηλαδή την Telekom Romania Mobile, ο κ. Τσαμάζ έκανε λόγο για μια δύσκολη αγορά, αν και πάντα θαύμαζε τη δουλειά που έχει γίνει εκεί. Ο ίδιος ανέφερε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάποια νεότερη εξέλιξη και ότι μόλις υπάρξει, θα ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα έγινε και συμπληρωματική ερώτηση με την απάντηση των στελεχών του ΟΤΕ να είναι «όταν συμβεί, θα ενημερωθείτε».

Υποδομές και επενδύσεις ICT

Σχετικά με το θέμα της θυγατρικής κεραιών του Ομίλου, ο κ. Τσαμάζ είπε ότι ο ΟΤΕ «πάντα διερευνά ευκαιρίες στην αγορά», αναφερόμενος στην πιθανότητα πώλησης, αν και κατέληξε ότι είναι εξαιρετικά πρώιμο να μιλήσει περισσότερο για το συγκεκριμένο θέμα.

Σε ότι αφορά τα έργα πληροφορικής (ICT) o κ. Τσαμάζ είπε ότι στην υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων οφείλεται ένα σημαντικό μέρος της ανάπτυξης ενώ το περιθώριο κέρδους από τα έργα αυτά είναι περίπου στο 20%, είπε χαρακτηριστικά. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ προέβλεψε ότι αυτό θα συνεχιστεί καθώς εδώ περιλαμβάνεται και το κομμάτι της συντήρησης.

Δίκτυο FTTH

Αναφερόμενος στις επιδόσεις του ΟΤΕ στα δίκτυα FTTH ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι η συρρίκνωση των παλαιών υπηρεσιών αντισταθμίζεται από τις σταθερές ευρυζωνικές επιδόσεις και την τηλεοπτική δραστηριότητα του Ομίλου. Επιπλέον, όπως τόνισε, η αναμενόμενη έναρξη κρατικής επιδότησης για συνδέσεις FTTH αναμένεται να προωθήσει περαιτέρω τη ζήτηση και τελικά να αυξήσει τη χρήση των συγκεκριμένων δικτύων.

Όπως διευκρινίστηκε αυτή τη στιγμή το θέμα βρίσκεται στη φάση δημόσιας διαβούλευσης, τελικές αποφάσεις αναμένονται εντός του Μαΐου με την εφαρμογή του μέτρου να αναμένεται μεταξύ Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Αυτό αναμένεται να δώσει επιπλέον ώθηση στην ανάπτυξη των συνδέσεων οπτικών ινών.

Αυλαία

Όπως είπε ο κ. Τσαμάζ, το επόμενο conference call του ΟΤΕ θα είναι τον ερχόμενο Αύγουστο. «Δεν θα είμαι εδώ, αλλά θα είναι εδώ η υπόλοιπη ομάδα», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων
Επιχειρήσεις |

Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δίνουν στην αγορά την ευκαιρία να "αναπνέει" προκειμένου να αναπτύσσεται σταθερά», ανέφερε ο Νίκος Παπαδόγλου στο 28th Annual Economist Government Roundtable

Netcompany-Intrasoft: Πραγματοποιώντας κομβικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη
Επιχειρήσεις |

Netcompany-Intrasoft: Πραγματοποιώντας κομβικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Σε βάθος τριών δεκαετιών, η εταιρεία έχει χτίσει πολύτιμη τεχνογνωσία, πραγματοποιώντας στρατηγικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και προσφέροντας υπηρεσίες που βρίσκονται σταθερά στην αιχμή της τεχνολογίας