
Με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο του 2024 και το conference call που ακολούθησε, θα μπορούσαμε να πούμε ότι έκλεισε ένα κεφάλαιο για τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος.
Είναι το κεφάλαιο «Μιχάλης Τσαμάζ», ο μακροβιότερος πρόεδρος Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος στην ιστορία του ΟΤΕ, ο οποίος έχοντας αναλάβει τα καθήκοντά του τον Νοέμβριο του 2010 αποχωρεί από τη θέση τον ερχόμενο Ιούνιο. Όπως τόνισε και ο ίδιος ο κ. Τσαμάζ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών ήταν το 54o και τελευταίο του conference call ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει άπαντες για την υποστήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια.
Αύξηση 9,2% στα έσοδα του ΟΤΕ το α’ τρίμηνο – Μέρισμα 0,71 ευρώ ανά μετοχή
Όπως είπε, χωρίζει την θητεία του σε τρεις φάσεις, με την πρώτη από το 2010 έως το 2015 να είναι η δυσκολότερη αφού έπρεπε να διορθωθούν προβληματικές καταστάσεις και παράλληλα να γίνουν επενδύσεις σε τεχνολογία, δίκτυα και εκπαίδευση του προσωπικού.
Ακολούθησε η δεύτερη φάση κατά την οποία επιτεύχθηκε η ψηφιοποίηση του Οργανισμού και το χτίσιμο ενός επικερδούς μοντέλου λειτουργίας. Τέλος, η τρίτη φάση στην οποία ο ΟΤΕ διατηρεί τη θέση του στην αγορά των τηλεπικοινωνιών και παράλληλα πραγματοποιήθηκαν νέες επενδύσεις και προσθήκη νέων δραστηριοτήτων, όπως η ασφάλιση και το delivery.
Μήνυμα στον ανταγωνισμό
Αναφερόμενος στον ανταγωνισμό τόνισε ότι είναι μεν έντονος, αλλά σημείωσε ότι απλή μείωση των τιμών δεν έχει νόημα καθώς θα πρέπει να συνοδεύεται και με την εμπειρία που προσφέρεται στον πελάτη. «Εμείς συνεχίζουμε να επενδύουμε και στις υποδομές και στην εμπειρία που προσφέρουμε στους πελάτες μας», κατέληξε.
Ο ανταγωνισμός «χτυπάει» τιμολογιακά αλλά δεν «δίνει» στον καταναλωτή πραγματικές υπηρεσίες, είπε το αφεντικό του ΟΤΕ.
«Εστιάζουμε περισσότερο στη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη, αντί να προχωρήσουμε σε παράλογες προωθητικές κινήσεις. Αν ήθελα να κάνω μια εικασία για το μέλλον, είναι ότι και πάλι το μάθημα έχει παρθεί», είπε με νόημα.
Θολό τοπίο για τη θυγατρική στη Ρουμανία
Σχετικά με τη φερόμενη πώληση των δραστηριοτήτων του Ομίλου στη Ρουμανία, δηλαδή την Telekom Romania Mobile, ο κ. Τσαμάζ έκανε λόγο για μια δύσκολη αγορά, αν και πάντα θαύμαζε τη δουλειά που έχει γίνει εκεί. Ο ίδιος ανέφερε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάποια νεότερη εξέλιξη και ότι μόλις υπάρξει, θα ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα έγινε και συμπληρωματική ερώτηση με την απάντηση των στελεχών του ΟΤΕ να είναι «όταν συμβεί, θα ενημερωθείτε».
Υποδομές και επενδύσεις ICT
Σχετικά με το θέμα της θυγατρικής κεραιών του Ομίλου, ο κ. Τσαμάζ είπε ότι ο ΟΤΕ «πάντα διερευνά ευκαιρίες στην αγορά», αναφερόμενος στην πιθανότητα πώλησης, αν και κατέληξε ότι είναι εξαιρετικά πρώιμο να μιλήσει περισσότερο για το συγκεκριμένο θέμα.
Σε ότι αφορά τα έργα πληροφορικής (ICT) o κ. Τσαμάζ είπε ότι στην υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων οφείλεται ένα σημαντικό μέρος της ανάπτυξης ενώ το περιθώριο κέρδους από τα έργα αυτά είναι περίπου στο 20%, είπε χαρακτηριστικά. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ προέβλεψε ότι αυτό θα συνεχιστεί καθώς εδώ περιλαμβάνεται και το κομμάτι της συντήρησης.
Δίκτυο FTTH
Αναφερόμενος στις επιδόσεις του ΟΤΕ στα δίκτυα FTTH ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι η συρρίκνωση των παλαιών υπηρεσιών αντισταθμίζεται από τις σταθερές ευρυζωνικές επιδόσεις και την τηλεοπτική δραστηριότητα του Ομίλου. Επιπλέον, όπως τόνισε, η αναμενόμενη έναρξη κρατικής επιδότησης για συνδέσεις FTTH αναμένεται να προωθήσει περαιτέρω τη ζήτηση και τελικά να αυξήσει τη χρήση των συγκεκριμένων δικτύων.
Όπως διευκρινίστηκε αυτή τη στιγμή το θέμα βρίσκεται στη φάση δημόσιας διαβούλευσης, τελικές αποφάσεις αναμένονται εντός του Μαΐου με την εφαρμογή του μέτρου να αναμένεται μεταξύ Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Αυτό αναμένεται να δώσει επιπλέον ώθηση στην ανάπτυξη των συνδέσεων οπτικών ινών.
Αυλαία
Όπως είπε ο κ. Τσαμάζ, το επόμενο conference call του ΟΤΕ θα είναι τον ερχόμενο Αύγουστο. «Δεν θα είμαι εδώ, αλλά θα είναι εδώ η υπόλοιπη ομάδα», κατέληξε.


Latest News

Μετά το Πάσχα η είσοδος της Qualco στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Η Qualco, που μετρά πάνω από 25 χρόνια από την ίδρυσή της, δραστηριοποιείται στον κλάδο της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό

Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η Fitch - Γιατί προηγούνται Εθνική και Eurobank
Οι ναβαθμίσεις για τις ελληνικές τράπεζες αντικατοπτρίζουν επίσης τη βελτιωμένη αξιολόγηση της Fitch για το λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας σε «bbb-»

BriQ Properties: Αύξηση του προσαρμοσμένου EBITDA κατά 89% – Διανομή μερίσματος 0,135 ευρώ/μετοχή
Η BriQ Properties εκτιμά πως θα πετύχει υψηλότερα έσοδα και καλύτερα περιθώρια κέρδους για τη χρήση του 2025

Ανάδειξη καινοτόμων ιδεών με το Beyond Tomorrow Competition
Ο διαγωνισμός Beyond Tomorrow Competition υλοποιείται με την στήριξη των HDB, KPMG και ΕΚΚΟΜΕΔ Creative Greece

Ο πιο ακριβοπληρωμένος τραπεζίτης και η αποζημίωση - μαμούθ για το 2024
Ελαβε συνολική αποζημίωση 15,6 εκατ. ευρώ για το 2024 - Πάνω από το μέσο εισόδημα των CEOs στις 10 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης

Λαζαράκου: Οι επενδυτές πρέπει να νιώθουν ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται
Για το πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης και τις δυνητικές βελτιώσεις μίλησε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου

Στα 51 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για την Metlen η Eurobank Equities
Η Eurobank Equities αναφέρεται στο επερχόμενο Capital Markets Day της Metlen (28 Απριλίου), αναμένοντας σημαντικό περαιτέρω upside όσων αφορά στις μελλοντικές προβλέψεις για την κερδοφορία της εταιρείας

Η Fais Group εξαγοράζει το 100% θυγατρικής - Η πρώτη επένδυση μετά την είσοδο στο XA
Η εξαγορά από την Fais Group έγινε με τη χρήση των εσόδων που άντλησε από τη δημόσια προσφορά για την εισαγωγής το Χρηματιστήριο

ΤΜΕΔΕ: Νέα δεδομένα για τις εξειδικευμένες ανταποδοτικές ασφαλιστικές καλύψεις
«Ενισχύουμε τις ανταποδοτικές καλύψεις των μελών, με ένα και μόνο στόχο, να είμαστε δίπλα τους οποτεδήποτε το χρειαστούν», τονίζει ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η UBS - Βλέπει περιθώριο ανόδου έως 30%
Παραμένει θετική για τις ελληνικές τράπεζες η UBS, με αξιολογήσεις αγοράς και στις τέσσερις συστημικές - Πού «συνωστίστηκαν» οι επενδυτές