Σε ένα νέο γύρο όξυνσης του ανταγωνισμού στον τομέα των προϊόντων σταθερού εισοδήματος έχει εισέλθει τις τελευταίες εβδομάδες η εγχώρια τραπεζική αγορά.

Παρά το γεγονός ότι τον ερχόμενο μήνα η ΕΚΤ θα ξεκινήσει, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις οικονομολόγων, τη διαδικασία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων της, στην Ελλάδα οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων ακολουθούν σε αυτή τη φάση αντίθετη πορεία με φόντο τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών.

Λόγω της προοπτικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, από τις αρχές του έτους οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αναπροσαρμογές στο χαρτοφυλάκιο των λογαριασμών προθεσμίας.

ΤτΕ: Άνοιξε ξανά τον Μάρτιο η «ψαλίδα» επιτοκίων για νέα δάνεια και καταθέσεις

Από τη μία πλευρά απέσυραν προγράμματα διάρκειας μεγαλύτερης του έτους και από την άλλη κούρεψαν τα επιτόκια στα 12μηνα προϊόντα.

Ταυτόχρονα όμως, ενίσχυσαν τις αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις 6μηνης διάρκειας. Επιπλέον, τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται έντονη κινητικότητα στους λογαριασμούς προθεσμίας από τις μη συστημικές τράπεζες.

Συγκεκριμένα, λάνσαραν νέες προσφορές με ετησιοποιημένες αποδόσεις που φτάνουν έως και το 3% για νέα κεφάλαια. Μένει να φανεί αν θα υπάρξει απάντηση των μεγάλων σε αυτές τις ενέργειες.

Γιατί το κάνουν

Όπως επισημαίνουν αναλυτές που παρακολουθούν τον κλάδο, αυτή τη στιγμή οι δείκτες ρευστότητας όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι εύρωστοι, επιτρέποντας την επιτάχυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης με άνεση.

Κατά τους ίδιους, οι κινήσεις των τραπεζών στις προθεσμιακές καταθέσεις σχετίζονται κατά κύριο λόγο με την επόμενη ημέρα, μετά την επαναφορά του κόστους δανεισμού στην ευρωζώνη από τα σημερινά ιστορικά υψηλά, σε φυσιολογικά επίπεδα.

«Όσο πιο μεγάλη είναι η ενεργή πελατειακή βάση το 2025, τόσο καλύτερες θα είναι οι προοπτικές ενίσχυσης των εργασιών τους» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, η άνοδος των υπολοίπων στις προθεσμιακές καταθέσεις μπορεί να συμβάλει στα εξής:

Πρώτον, στην προώθηση υπηρεσιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου όταν τα επιτόκια θα έχουν υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι σημερινοί καταθέτες χαρακτηρίζονται ως η καλύτερη δεξαμενή για την πώληση επενδυτικών προϊόντων, που μπορούν να εξασφαλίσουν υπό προϋποθέσεις καλύτερες αποδόσεις από τα κλασικά τραπεζικά προγράμματα.

Η ζήτηση για αυτές τις λύσεις εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σημαντικά όταν μειωθεί το σίγουρο κέρδος που μπορεί να πετύχει κάποιος μέσω ενός λογαριασμού προθεσμίας.

«Όταν λοιπόν λήξουν οι προθεσμιακές καταθέσεις που συνάπτονται αυτήν την περίοδο, οι τράπεζες θα έχουν την ευχέρεια να προωθήσουν πιο αποτελεσματικά εναλλακτικά προϊόντα στην υφιστάμενη πελατεία τους, κερδίζοντας έσοδα από προμήθειες» τονίζουν οι ίδιοι αναλυτές.

Δεύτερον, στην αύξηση των πωλήσεων δανειακών προϊόντων.

Ο κυριότερος ανασταλτικός παράγοντας για την ενίσχυση των εκταμιεύσεων αυτήν την στιγμή είναι η χαμηλή ζήτηση για δανεισμό από αξιόχρεους ενδιαφερόμενους.

Με την διεύρυνση της πελατειακής βάσης μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων, οι τράπεζες θα είναι σε καλύτερη θέση να διαθέσουν χρηματοδοτικά προϊόντα σε υποψηφίους με επαρκή πιστοληπτική ικανότητα.

«Το scoring για όσους έχουν καταθέσεις, είναι αναμφίβολα καλύτερο και τα πιστωτικά ιδρύματα θα δώσουν μάχη τα επόμενα χρόνια για να χορηγήσουν δάνεια στο συγκεκριμένο κομμάτι της πελατείας τους» υποστηρίζει τραπεζικό στέλεχος.

Όπως εξηγεί, «όταν θα έχει αποκλιμακωθεί το κόστος δανεισμού σε σημαντικό βαθμό, από το 2025, οι τράπεζες θα λανσάρουν ελκυστικά χορηγικά προγράμματα για την ενίσχυση των εργασιών τους. Και στο στόχαστρό τους θα βρεθούν όσοι έχουν χρήματα στην άκρη. Για το λόγο αυτό έχει μεγάλη σημασία να αυξήσουν σε αυτή τη φάση όσο το δυνατόν περισσότερο τον αριθμό των καταθετών τους».

Η πορεία των υπολοίπων

Σημειώνεται ότι από τα μέσα του περασμένου χρόνου η ζήτηση για προθεσμιακές καταθέσεις φθίνει συνεχώς.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που συνδέεται με την πολιτική συγκράτησης των επιτοκίων που ακολουθούν οι τράπεζες στους συγκεκριμένους λογαριασμούς, μετά τη σημαντική άνοδό τους στις αρχές του 2023.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2024 τα υπόλοιπα της κατηγορίας κινήθηκαν πτωτικά για πρώτη φορά μετά από 14 μήνες.

Αυτό οφείλεται στη στροφή των καταθετών σε εναλλακτικά προϊόντα, κατά κύριο λόγο ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια και έντοκα γραμμάτια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το α΄ τρίμηνο της νέας χρονιάς οι τοποθετήσεις σε λογαριασμούς προθεσμίας από νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά μόλις 165 εκατ. ευρώ όταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο οι καθαρές εισροές είχαν ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων
Επιχειρήσεις |

Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δίνουν στην αγορά την ευκαιρία να "αναπνέει" προκειμένου να αναπτύσσεται σταθερά», ανέφερε ο Νίκος Παπαδόγλου στο 28th Annual Economist Government Roundtable