Μειωμένες κατά 4%, σε ετήσια βάση, καταγράφηκαν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της οικονομίας της ΕΕ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023, καθώς οι υπολογίστηκαν σε 897 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμων CO2 (CO2-eq), όταν το ίδιο τρίμηνο του 2022 είχαν υπολογιστεί σε 935 εκατομμύρια τόνους.
Γερμανία: Χαμηλό 70 ετών στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου – Υστερούν οι στόχοι για το κλίμα
Ωστόσο ανάμεσα στις πέντε χώρες της ΕΕ όπου καταγράφηκαν αυξήσεις ήταν η Ελλάδα με 0,3%, ενώ χειρότερες επιδόσεις είχαν η Μάλτα (+7,7%), η Σλοβενία (+5,6%), η Κύπρος (+2,3%) και η Σλοβακία (1,7%).
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της ΕΕ παρέμεινε σταθερό, σημειώνοντας μόνο μικρή αύξηση (0,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022).
Τα πιο πάνω στοιχεία προέρχονται από τις τριμηνιαίες εκτιμήσεις για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά οικονομική δραστηριότητα που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα η Eurostat.
Οι τριμηνιαίες εκτιμήσεις για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συμπληρώνουν τριμηνιαία κοινωνικοοικονομικά δεδομένα, όπως το ΑΕΠ ή η απασχόληση.
Το τέταρτο τρίμηνο του 2023, οι οικονομικοί τομείς που ευθύνονται για τις μεγαλύτερες μειώσεις σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022 ήταν η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (- 17,2%) και η μεταποίηση (-3,1%). Οι εκπομπές από τα νοικοκυριά παρέμειναν σχεδόν σταθερές.
Η εικόνα των χωρών
Στο εξεταζόμενο χρονικό διάστημα οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί σε 22 χώρες της ΕΕ, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις στα αέρια του θερμοκηπίου εκτιμώνται για την Εσθονία (-23,0%), τη Βουλγαρία (-17,0%) και τη Φινλανδία (-9,0%).
Από τα 22 μέλη της ΕΕ που εκτιμάται ότι έχουν μειώσει τις εκπομπές τους, 10 κατέγραψαν επίσης μείωση του ΑΕΠ τους (Εσθονία, Φινλανδία, Σουηδία, Γερμανία, Αυστρία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο).
Η Ουγγαρία διατήρησε το ΑΕΠ στα ίδια επίπεδα, ενώ μείωσε τις εκπομπές.
Οι άλλες 11 χώρες της ΕΕ (Βουλγαρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Κροατία) εκτιμάται ότι κατάφεραν να μειώσουν τις εκπομπές αυξάνοντας το ΑΕΠ τους.
Από τις χώρες που αύξησαν τις εκπομπές τους και οι 5 κατέγραψαν αύξηση του ΑΕΠ: Μάλτα (+4,3%), Σλοβενία (+2,2%), Κύπρος (+2,1%), Σλοβακία (+2,2%) και Ελλάδα (+1,1%).
Latest News
COP29: Διάχυτη η απογοήτευση μετά τη διάσκεψη – «Καμία χώρα δεν πήρε αυτά που ήθελε»
Προβληματισμός επικρατεί μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης για το κλίμα COP29 που φιλεξονήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν
Τι είπε η φον ντερ Λάιεν για τη συμφωνία στην COP29
Η απόφαση της COP29 «Θα οδηγήσει σε επενδύσεις στην καθαρή μετάβαση, μειώνοντας τις εκπομπές» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν
Παγκόσμιος leader στα πράσινα ομόλογα η Ευρώπη - Έρχονται νέες εκδόσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει πράσινα ομόλογα αξίας άνω των 65 δισεκατομμυρίων ευρώ
Πού είναι φθηνότερο να οδηγείς ηλεκτρικό όχημα - Η θέση της Ελλάδας [πίνακας]
Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι πιο ελκυστικά στους αγοραστές λόγω του χαμηλού λειτουργικού κόστους και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων
Η ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη εξακολουθεί να είναι γεμάτη εμπόδια
Ένα γαλλικό σχέδιο δείχνει ζήτηση στη σωστή τιμή, αλλά τα προβλήματα αντίληψης και οι υποδομές εμποδίζουν την υιοθέτηση
COP29: «Πληρώστε ή βγάλτε τον σκασμό» λένε ακτιβιστές
Διαδηλωτές σε αίθουσα συνεδρίασης της COP29 ζητούν από τις πλουσιότερες χώρες να καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί.
Ποιος θα πληρώσει για την κλιματική αλλαγή; Σκληρές κόντρες στην COP29
Σκληρό πόκερ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών στη σύνοδο για το κλίμα
Η Coca-Cola αγοράζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα - Σε ποια χώρα παρήγγειλε EV
Η Coca-Cola έχει θέσει ως στόχο το Net Zero με ορόσημο το 2040
Εκατομμύρια περιβαλλοντικοί πρόσφυγες το 2023 - Οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή
Η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει στην αύξηση κατά 51% τα τελευταία πέντε χρόνια στον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων
Το πιο μεγάλο, καυτό καλοκαίρι στην Ελλάδα - Τι συνέβη στις θάλασσες το 2024
Αρνητικά νέα φέρνει έρευνα τριών ελληνικών πανεπιστημίων για τις θερμοκρασίες που «έπιασαν» οι θάλασσες το 2024 στην Ελλάδα