Η Κρήτη, τα μη διασυνδεδεμένα με το ηλεκτρικό σύστημα νησιά, η Πελοπόννησος και η Εύβοια «ανοίγουν» για την εγκατάσταση συστημάτων αυτοκατανάλωσης ενέργειας.

Ειδικότερα, στις περιοχές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας, των οποίων τα ηλεκτρικά δίκτυα έχουν χαρακτηριστεί ως κορεσμένα, και έως την έκδοση απόφασης άρσης του κορεσμού τους, επιτρέπεται από την 1η Μαΐου η εγκατάσταση σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που όμως δεν θα μπορούν να διοχετεύουν στο ηλεκτρικό δίκτυο το πλεόνασμα της παραγόμενης ενέργειας (zero feed-in), το οποίο δεν χρησιμοποιείται.

Φωτοβολταϊκά: Στα σκαριά πράσινο τέλος για τις εταιρείες ΑΠΕ και φυσικά πρόσωπα

Οι επιχειρήσεις

Ευνοημένες από το νέο καθεστώς θα είναι κυρίως οι επιχειρήσεις με υψηλό ποσοστό ταυτοχρονισμού ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή εκείνες των οποίων η ενεργειακή κατανάλωση συμπίπτει με τις ώρες παραγωγής ενός φωτοβολταϊκού. Ωστόσο, ηλιακά συστήματα με zero feed-in μπορούν να εγκαταστήσουν και ξενοδοχεία, ενεργειακές κοινότητες, αλλά και νοικοκυριά.

Επίσης, για παλιές αιτήσεις σύνδεσης φωτοβολταϊκών που αφορούσαν κυρίως ενεργειακές κοινότητες αλλά ήταν «παγωμένες», θα επιτρέπεται πλέον η εγκατάσταση σταθμών για ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) και εικονικό net metering.

Μάλιστα, για τους σταθμούς net metering ο ΔΕΔΔΗΕ θα μπορεί να χορηγεί Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης μέχρι την εξάντληση συνολικής ισχύος 300 MW (μεγαβάτ) στο κορεσμένο δίκτυο της Πελοποννήσου και έως 100 MW στο δίκτυο της Εύβοιας. Αντιστοίχως, ο ΑΔΜΗΕ θα δίνει όρους σύνδεσης για έργα συνολικής ισχύος 100 MW στο ηλεκτρικό σύστημα της Πελοποννήσου και 40 MW στο σύστημα της Εύβοιας, λαμβάνοντας υπόψη και τις Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης που είχαν ήδη χορηγηθεί έως την 1η Μαΐου.

Περισσότερα φωτοβολταϊκά στην Κρήτη

Στο ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης όπως και σε εκείνα των μη διασυδεδεμένων νησιών του Αιγαίου θα επιτρέπεται στο εξής σε εγκαταστάσεις καταναλωτών (ξενοδοχεία, επιχειρήσεις, νοικοκυριά κλπ.) η σύνδεση σταθμών ΑΠΕ δίχως δυνατότητα έγχυσης ενέργειας στο δίκτυο. Θα μπορούν ωστόσο να προσθέσουν στο φωτοβολταϊκό μπαταρίες ώστε να αποθηκεύεται η ενέργεια που δεν θα καταναλώνεται την ώρα που παράγεται.

Η ισχύς των σταθμών θα μπορεί να ανέρχεται έως και στο 100% της συμφωνημένης ισχύος της παροχής κατανάλωσης, δηλαδή το φωτοβολταϊκό που θα εγκατασταθεί θα μπορεί να καλύπτει έως και το σύνολο της κατανάλωσης.

Ειδικά για την Κρήτη, το ηλεκτρικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να σηκώσει επιπλέον σταθμούς ΑΠΕ καθώς από τους 19 υποσταθμούς υψηλής και μέσης τάσης (ΥΤ/ΜΤ) του νησιού, σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ, μόνο οι τρεις είναι κορεσμένοι ή κοντά στο όριο του κορεσμού. Επομένως, αθροίζοντας το περιθώριο της λεγόμενης στάθμης βραχυκύκλωσης και το θερμικό όριο κάθε υποσταθμού, η διαθεσιμότητα του ηλεκτρικού δικτύου της Κρήτης ξεπερνάει τα 1.000 MW (μεγαβάτ).

Είναι αξιοσημείωτο ότι εάν στους υποσταθμούς έχει ξεπεραστεί το όριο της στάθμης βραχυκύκλωσης είναι απαγορευτική ακόμη και η μηδενική έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο, διότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του υποσταθμού.

Με τη μέθοδο του zero feed-in ενισχύεται η αυτοπαραγωγή και η ιδιοκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δίχως να εγείρεται ζήτημα κορεσμού του ηλεκτρικού δικτύου καθώς δεν εγχέεται ενέργεια σε αυτό.

Τίτλοι τέλους σήμερα για τα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»

Παράλληλα, σήμερα ολοκληρώνεται και το Πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” για τα οικιακά συστήματα με net-metering, με υποχρεωτική χρήση μπαταρίας καθώς λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την επιδότηση. Το ίδιο και οι αιτήσεις επιχορήγησης για το Πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι”.

Με τον τερματισμό των προγραμμάτων πέφτει και η …αυλαία για το καθεστώς του net-metering, το οποίο θα διαδεχθεί το net-billing στο οποίο θα υπαχθούν όλα τα φωτοβολταϊκά για τα οποία υποβάλλεται αίτηση σύνδεσης στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι το net-billing είναι ένα σχήμα ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού με πώληση της περίσσειας ενέργειας που δεν καταναλώνεται, σε αντίθεση με το net metering το οποίο δίνει τη δυνατότητα αποθήκευσης της ενέργειας στο δίκτυο και συμψήφισής της με μεταγενέστερη κατανάλωση όταν το φωτοβολταϊκό δεν παράγει.

Ωστόσο, για να γίνει η μετάβαση στο net-billing απαιτείται η έκδοση μιας υπουργικής απόφασης, η οποία αναμένεται ότι θα υπογραφεί πιθανότατα έως το τέλος του μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ΑΠΕ