Τράπεζες

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά έναντι της ευρωζώνης αν και όπως σημειώνουν αναλυτές, οικονομολόγοι καθώς και τραπεζίτες και επιχειρηματίες οι ρυθμοί ανόδου αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και στην κεκτημένη ταχύτητα μετά την έξοδο από την πανδημία.

Από κει και πέρα για να στηριχθεί η ελληνική οικονομία απαιτείται χρηματοδότηση από τις τράπεζες και φυσικά και επενδυτικά σχέδια αλλά και μεταρρυθμίσεις.

Κριτική

Οι τράπεζες, λοιπόν, γίνονται αποδέκτες σκληρής κριτικής από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες για το ό,τι κρατούν κλειστές τις κάνουλες της χρηματοδότησης για τις εταιρείες μικρού μεγέθους.

Και δεν είναι λίγες φορές που οι τραπεζίτες καλούνται να απαντήσουν σε αυτήν την κριτική.

Ο κ. Φωκίων Καραβίας

Τη σκυτάλη για να απαντήσει πήρε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας.

Στη διάρκεια πάνελ που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών παρέθεσε κάποια στοιχεία επιδιώκοντας να επιχειρηματολογήσει για λογαριασμό των τραπεζών. Όπως είπε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπάρχουν περίπου 900.000 νομικά πρόσωπα (ΑΦΜ). Σύμφωνα με τον ίδιο «λίγο πάνω από 100.000 έχουν άνετη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, με έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών και με περιθώρια που είναι καθοδικά».

Τι γίνεται όμως με τους υπόλοιπους 800.000; «Είναι επιχειρήσεις με σφύζουσα δραστηριότητα που ασφυκτιούν; Όχι», διερωτήθηκε ο κ. Καραβίας, απαντώντας ταυτόχρονα.

Κι εξήγησε: «Από τις 880.000 επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2021, οι 540.000 δεν έχουν κανέναν υπάλληλο. Άλλες 250.000 απασχολούν μέχρι 4 εργαζόμενους. Μόνο 80.000 έχουν παραπάνω από 5 υπαλλήλους. Δεν υπάρχει επιχείρηση με οικονομική βάση που να φέρει ένα αξιόπιστο business plan και να μην λάβει δάνειο. Έχω ζητήσει επανειλημμένα «φέρτε μου ένα παράδειγμα» χρηματοδότησης που απορρίψαμε αδικαιολόγητα…», κατέληξε.

Τα κριτήρια

Και ο CEO της Eurobank περιέγραψε και μία άλλη εικόνα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, όταν προσέρχονται σε αυτές μικροί της αγοράς για να ζητήσουν δάνειο: «Η αξιολόγηση ενός δανείου λαμβάνει υπόψη το δηλωμένο κύκλο εργασιών και την αντίστοιχη κερδοφορία. Δεν μπορεί να δηλώνει κανείς ελάχιστα και να περιμένει ότι η τράπεζα θα του δώσει δάνειο με βάση μια εικαζόμενη ή όντως διαφορετική πραγματική εικόνα των οικονομικών του, χωρίς να λάβει υπόψη το δηλωμένο εισόδημα ή τα δηλωμένα έσοδα της επιχείρησης…»

ΔΕΠΑ Εμπορίας

Να σας πάω και λίγο στα θέματα της ενέργειας.

Και συγκεκριμένα στον τομέα του φυσικού αερίου και στη διένεξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την Gazprom. Ως γνωστόν οι δύο εταιρείες μετά από διαπραγματεύσεις δεν πέτυχαν να τα βρουν στα θέματα των τιμών και άλλων όρων της σύμβασης που διέπει τις συναλλαγές τους.

Κι έτσι υπήρξε προσφυγή στη Διαιτησία.

Ο Διαιτητής

Μαθαίνω, ό,τι προχωρά κανονικά η διαδικασία της προσφυγής της ΔΕΠΑ Εμπορίας στη Διαιτησία.

Τρέχουν όλες οι διαδικασίες και σε έναν με δύο μήνες αναμένεται να οριστεί και ο Διαιτητής.

Πάντως, ανεξάρτητα από το αν θα δικαιωθεί η ελληνική εταιρεία ή ο ενεργειακός κολοσσός του Κρεμλίνου, το ρωσικό φυσικό αέριο ρέει άφθονο στην εγχώρια αγορά…

Αλλά για αυτό θα σας μιλήσω κάποια άλλη στιγμή…

Συνέδριο

Μέσα στην προεκλογική πλήξη και άπνοια των ημερών, οι επικεφαλής των μικρομεσαίων επιχειρηματιών αποφάσισαν να «ταράξουν τα νερά» και να παράξουν πολιτικά γεγονότα. Ναι, ναι, όπως ακριβώς το διαβάσατε. Πολιτικά γεγονότα!

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος κ. Γιώργος Καββαθάς, από κοινού και σε συνεργασία με τον Economist, αποφάσισαν να διοργανώσουν το μεθεπόμενο Σάββατο, στις 25 Μαΐου, ένα συνέδριο που να αφορά στην Ευρώπη. Το θέμα του είναι «ΜμΕ: καινοτομία, ανταγωνιστικότητα και ευημερία σε ένα άστατο οικονομικό περιβάλλον»!

Ο Φρανσουά Ολάντ

Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση είναι η συνύπαρξη διαφόρων πολιτικών «τύπων», που είναι δύσκολο να τους βρεις όλους μαζί σε ένα χώρο! Βέβαια ο guest star του συνεδρίου είναι ο πρώην γάλλος Πρόεδρος κ. Φρανσουά Ολάντ. Σοσιαλιστής στην πολιτική καταγωγή και γνωστός μας από τα χρόνια της κρίσης. Κι από τους πρωταγωνιστές στην περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – θυμάστε το δίδυμο «Μέρκελ – Ολάντ», έ, αυτός ακριβώς είναι. Μόνο που αυτή τη φορά θα μιλήσει για τη Ευρώπη. Δεν γνωρίζω αν παίζει και καμιά συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα – αν και αυτοί συναντήθηκαν σχετικά πρόσφατα στο Παρίσι….

Η κεντροαριστερά σύσσωμη

Το πιο ενδιαφέρον όμως δίδυμο – σύγχρονο αυτή τη φορά – που θα καθίσει πιθανόν σε διπλανές πολυθρόνες, εκτός κι αν μεσολαβήσουν μεταξύ τους οι κκ Καββαθάς και Χατζηθεοδοσίου, είναι των κκ Στέφανου Κασσελάκη και Νίκου Ανδρουλάκη. Οι δύο πρόεδροι των μεγαλύτερων κομμάτων της κεντροαριστεράς, είναι από τους ομιλητές του συνεδρίου, και ο ένας διαδέχεται τον άλλον στο βήμα! Με δύο δεκάλεπτες ομιλίες!

Ο κ. Κώστας Σκρέκας

Οφείλω όμως να ομολογήσω πως οι κκ Χατζηθεοδοσίου και Καββαθάς, που επίσης ανήκουν στην κεντροαριστερά, απεδείχθησαν εξαιρετικοί ισορροπιστές. Το καταλαβαίνει κανείς διαβάζοντας το πρόγραμμα. Μέχρι και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Νέας Αριστεράς» κ. Αλέξης Χαρίτσης θα είναι ομιλητής. Μη νομίζετε όμως ότι η κυβερνητική πλευρά υπολείπεται της παρουσίας της. Το βάρος της εκπροσώπησης μου φαίνεται ότι έχει πέσει στους «ώμους» του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα – είναι ο πρώτος εκ των ομιλητών από το επταμελές κυβερνητικό κλιμάκιο, που θα συμμετέχει στις συζητήσεις. Είναι αλήθεια πως είναι «χορταστική» η κυβερνητική παρουσία! Δεν γνωρίζω αν θα συναντηθεί με τον κ. Ολάντ. Θα είχε όμως ενδιαφέρον.

Και ο κ. Χάρης Δούκας

Και να σας ενημερώσω ότι ο κ. Σκρέκας θα ανέβει στο βήμα αμέσως μετά από την γάλλο πρώην Πρόεδρο. Διακρίνω όμως – πολιτικά μιλώντας – πως μεταξύ των ομιλητών συμμετέχουν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι ο κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας. Ενδιαφέρουσα η χρονική σημειολογία….

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories