Τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη θα παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκος Μητσοτάκης στον Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το νέο ηλεκτρονικό εργαλείο, το οποίο είχε παρουσιαστεί το 2018, θεσμοθετήθηκε το 2019 και θα τεθεί άμεσα σε δοκιμαστική λειτουργία, με την προοπτική να μπει σε κανονική λειτουργία εντός του καλοκαιριού, θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους και μεγέθους επένδυσης.

«Με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη ένας μηχανικός θα μπορεί να βγάζει άδεια για οποιαδήποτε περιοχή της χώρας ακόμα και αν βρίσκεται στην Αλάσκα», όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Στασινός στα μέσα Απριλίου, από το Delphi Economic Forum. Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, μαζί με το Εθνικό Μητρώο Υποδομών και το Κεντρικό Σύστημα Αδειοδότησης Οικονομικών Δραστηριοτήτων, τα οποία θα μπορούν να διασυνδεθούν μεταξύ τους, θα αποτελούν την τριάδα των συστημάτων που διευκολύνουν όσους δραστηριοποιούνται με τον τομέα των ακινήτων.

Στόχος της δημιουργίας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη («ΟΝΕclickLIS» – One Click Land Information System) είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε μηχανικός, πολίτης ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία για το τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει.

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν χάρτη, με διοικητική ισχύ, όλων των απαραίτητων για την αδειοδότηση γεωχωρικών δεδομένων. Με βάση το υπόβαθρο του Κτηματολογίου θα περιλαμβάνει την οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, τις γραμμές των αιγιαλών και όλες τις απαραίτητες θεσμικές γραμμές – και επιπλέον τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης. Όταν τελειώσει η κτηματογράφηση της χώρας, θα προστεθούν και τα όρια όλων των οικοπέδων.

Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η λειτουργία του θα μπορεί κάθε πολίτης ή επενδυτής να γνωρίζει τί χτίζει και πού, τι μπορεί να λειτουργήσει και με ποιες προϋποθέσεις, χωρίς να πάει σε καμία υπηρεσία. Με αυτά τα στοιχεία, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών θα εκδίδεται κάθε απαραίτητη άδεια εγκατάστασης, λειτουργίας κλπ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα