
Η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης θα χτυπήσει την παγκόσμια αγορά εργασίας «σαν τσουνάμι», προειδοποιεί η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η τεχνολογία της ΑΙ θα επηρεάσει το 60% των θέσεων εργασίας στις ανεπτυγμένες οικονομίες και το 40% σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από το βήμα εκδήλωσης στη Ζυρίχη.
Τεχνητή νοημοσύνη: Οι στρατηγικές και ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός ΗΠΑ-ΕΕ
«Έχουμε ελάχιστο χρόνο να προετοιμάσουμε τον κόσμο, να προετοιμαστούν οι επιχειρήσεις» είπε στη διοργάνωση του Σουηδικού Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών, το οποίο υπάγεται στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.
«Θα μπορούσε να φέρει μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας αν τη διαχειριστούμε σωστά, θα μπορούσε όμως να φέρει και περισσότερη παραπληροφόρηση και, φυσικά, μεγαλύτερες ανισότητες στην κοινωνία μας».
Οι φόβοι για την αγορά εργασίας φούντωσαν με την εμφάνιση συστημάτων ΑΙ που γράφουν κείμενα και παράγουν εικόνες και βίντεο σύμφωνα με τις οδηγίες του χρήστη.
Άλλοι προβλέπουν την εξαφάνιση των πιο ανιαρών επαγγελμάτων με παράλληλη αύξηση της παραγωγικότητας, άλλοι βλέπουν μεγάλο κίνδυνο για μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων.
Οι εκτιμήσεις για τις συνέπειες ποικίλουν, ωστόσο οι προβλέψεις της Γκεοργκίεβα βρίσκεται γενικά σε συμφωνία με πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα απειλούνται από την ΑΙ.
O κίνδυνος εκτιμάται μάλιστα πως είναι μεγαλύτερος σε επαγγέλματα με υψηλές απαιτήσεις σε δεξιότητες, όπως τα διευθυντικά στελέχη και οι μηχανικοί, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Αντίθετα, οι υπάλληλοι καθαριότητας και οι χειρωνάκτες είναι δύο κατηγορίες που σύμφωνα με την έκθεση δεν απειλούνται, τουλάχιστον για την ώρα.
Για την παγκόσμια οικονομία
Σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα, η παγκόσμια οικονομία έχει γίνει πιο ευάλωτη σε κρίσεις τα τελευταία χρόνια, όπως έδειξε η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Παρά τα προβλήματα, όμως, η παγκόσμια οικονομία τα πηγαίνει καλύτερα από το αναμενόμενο. Η Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι δεν υπάρχει παγκόσμια ύφεση αυτήν τη στιγμή, και ότι οι περσινές ανησυχίες για την πτώση των οικονομιών δεν έγιναν πραγματικότητα. Ο πληθωρισμός, ή ο ρυθμός με τον οποίο ανεβαίνουν οι τιμές, έχει αρχίσει να επιβραδύνεται σε πολλά μέρη.
Η ίδια εξέφρασε την εκτίμηση ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, ειδικά από την κλιματική αλλαγή. Πιστεύει ότι είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν ισχυρές στρατηγικές για την αντιμετώπιση αυτών των συνεχιζόμενων και μελλοντικών προβλημάτων.


Latest News

Γύρισε ο τροχός - Η χρηματιστηριακή αξία της Hermès ξεπερνά την LVMH
Πώς η Hermès έγινε η τρίτη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στην Ευρώπη - Τα λάθη της LVMH

Nike,Ugg ή Lululemon; Ποια μάρκα προτιμούν να αγοράζουν οι νέοι
Ανακατατάξεις και εκπλήξεις έκρυβε η έρευνα της Piper Sandler για τις καταναλωτικές συνήθειες των εφήβων - Η θέση Nike, Ugg, Lululemon

Ο Τραμπ βάζει φραγμούς στο μεγάλο ταξίδι των διαμαντιών
Οι έμποροι προειδοποιούν για «στασιμότητα» καθώς τα διαμάντια που αποστέλλονται μέσω του βασικού κόμβου της Αμβέρσας μειώνονται κατά 85%

Σενάρια διαδοχής μετά την πτώση πωλήσεων - Ακόμη ένα πλήγμα για την LVMH
Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της LVMH, είναι αυτή που έχει αρχίσει να επιβαρύνει την εικόνα του ομίλου

Η αντίσταση του Χάρβαρντ στα νέα ήθη Τραμπ θα του κοστίσει 9 δισ. δολάρια
Οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν γνωστοποιήσει προηγουμένως ότι επανεξετάζουν περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια από τις υποτροφίες και τις συμβάσεις του Χάρβαρντ

Γιατί ο Ντίμον πουλά μετοχές της JPMorgan
Ο CEO της JPMorgan ξεκίνησε από το περασμένο έτος να εκφορτώνει μετοχές της τράπεζας

Η Nissan μειώνει την παραγωγή των μοντέλων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ, λόγω δασμών
Η Nissan είναι πιο εκτεθειμένη από ορισμένους άλλους ανταγωνιστές της

Ημιαγωγοί και φάρμακα ο επόμενος στόχος Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει επίσης ότι σκέφτεται «κάτι να βοηθήσει τις εταιρείες αυτοκινήτων»

Στο τραπέζι ακόμη και μία «έκπληξη» από την ΕΚΤ - Τι «βλέπει» η SoGen
Η Societe Generale δεν αποκλείει να μειωθεί το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να είναι πιο ξεκάθαρη η «έξοδος» από την περιοριστική νομισματική πολιτική

Ανακατεύει το ΔΣ η Intel - Μεγάλες αλλαγές αναμένονται τον Μάιο
Η Intel αναδομεί την διοίκηση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας τετραετίας