Οι προοπτικές της μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων ενίσχυσαν σημαντικά στη χθεσινή συνεδρίαση τις τιμές των πολύτιμων μετάλλων  που ήδη βρίσκονται σε τροχιά ανόδου και οι στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο χρυσός, το ασήμι και η πλατίνα θα μπορούσαν να συνεχίσουν να κατακτούν νέα υψηλά επίπεδα ρεκόρ τους επόμενους μήνες

Οι τιμές του χρυσού την Τετάρτη βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων, το ασήμι στα υψηλά τριετίας και πλέον και η πλατίνα  σκαρφάλωσε σε υψηλό σχεδόν ενός έτους.

Χαλκός: Σε υψηλά δύο ετών – Τι τροφοδοτεί το ράλι

Οι προβλέψουν των στρατηγικών αναλυτών

Σύμφωνα με την στρατηγική ανάλυση της Saxo Bank οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν σύντομα να δοκιμάσουν το επίπεδο των 2.400 δολαρίων, το ασήμι να φθάσει στα 30 δολάρια και η πλατίνα τα 1.130 δολάρια. Η δανική τράπεζα συνεχίζει να εκτιμά ότι το 2024 είναι η χρονιά των μετάλλων. Έτσι την είχε χαρακτηρίσει ο επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής ανάλυσης εμπορευμάτων, Όλε Χάνσεν «Το νέο έτος θα μπορούσε να γίνει το έτος των μετάλλων με έμφαση στον χρυσό, το ασήμι, την πλατίνα, τον χαλκό και το αλουμίνιο. Στα πολύτιμα μέταλλα πιστεύουμε ότι η προοπτική χαμηλότερων πραγματικών αποδόσεων και η μείωση του κόστους διακράτησης μιας μη τοκοφόρας θέσης θα στηρίξει τη ζήτηση, ιδίως μέσω των διαπραγματεύσιμων στο χρηματιστήριο προϊόντων, όπου οι επενδυτές ήταν καθαροί πωλητές τα τελευταία επτά τρίμηνα.» Η Saxo Bank προτιμά χρυσό, ασήμι και χαλκό.

 

Οι αναλυτές της ROTH Capital Partners βλέπουν τους «ταύρους» να παραμένουν στις αγορές του χρυσού και του ασημιού τις τιμές του χρυσού και ασημιού να συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν.

Η τιμή του χρυσού «φαίνεται πλέον έτοιμη να κινηθεί υψηλότερα και να ξεφύγει από τα πρόσφατα υψηλά που σημειώθηκαν τον Απρίλιο. Μπορούμε να θέσουμε έναν τεχνικό στόχο ανοδικής τιμής στα 2.600 δολάρια» εκτιμά ο Τζέι Σι Ο Χάρα, επικεφαλής τεχνικής στρατηγικής της ROTH Capital Partners. Όσον αφορά το ασήμι, το «φτωχό ξάδελφο» του βασιλιά χρυσού, σημείωσε ότι εάν οι τιμές ξεπεράσουν τα 30 δολάρια  «θα επιδείξει μικρή αντίσταση μέχρι την περιοχή των 35-37 δολαρίων»

Πιο συγκρατημένη πρόβλεψη

Ο χρυσός, που συνήθως θεωρείται ως μια επενδυτική επιλογή που λειτουργεί ως «ασφαλές καταφύγιο» σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, κινείται ανοδικά από τα τέλη του 2022 παρά τα υψηλά επιτόκια και το σχετικά ισχυρό δολάριο ΗΠΑ.

Οι τιμές του χρυσού, όπως και το ασήμι, τείνουν να έχουν αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια. Ένα περιβάλλον υψηλότερου επιτοκίου συνήθως συρρικνώνει τη ζήτηση για χρυσό και ασήμι, καθώς τα πολύτιμα μέταλλα δεν πληρώνουν τόκους, καθιστώντας τα λιγότερο ελκυστικά σε σύγκριση με επενδύσεις που κάνουν, όπως τα ομόλογα και τα νομίσματα.

 

Ωστόσο, δεν περιμένουν όλοι οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων να αυξηθούν δυναμικά τους επόμενους μήνες.

Η Ewa Manthey, αναλυτής εμπορευμάτων στην ολλανδική τράπεζα ING,  προβλέπει ότι οι τιμές του χρυσού είναι πιθανό να υποχωρήσουν αυτό το τρίμηνο «καθώς η Fed συνεχίζει την προσεκτική προσέγγισή της και με τη γεωπολιτική να έχει ήδη συνυπολογιστεί στην τρέχουσα τιμή». Η ING αναμένει ότι οι τιμές του χρυσού θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο περίπου 2.250 δολάρια η ουγγιά το δεύτερο τρίμηνο, με μέσο όρο τα 2.218 δολάρια το 2024. Θεωρεί πιθανόν οι τιμές του να κορυφωθούν κατά μέσο όρο στα 2.300 δολάρια τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους.

Η εικόνα της αγοράς

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν αφού πλησίασαν σε υψηλό ενός μήνα την Πέμπτη, καθώς οι ενδείξεις σταθεροποίησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αύξησαν την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ήδη από τον Σεπτέμβριο.

Ο χρυσός υποχώρησε κατά 0,5% στα 2.373,33 δολάρια ανά ουγγιά, αφού νωρίτερα στη συνεδρίαση έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 19 Απριλίου. Ο χρυσός αυξήθηκε πάνω από 1% την Τετάρτη. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό υποχώρησαν κατά 0,7% στα 2.378,20 δολάρια.

Το ασήμι σημείωσε πτώση κατά 0,67% στα 29,50 δολάρια και η πλατίνα κατά 1,11% στα 1.052 δολάρια

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities